Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ciudatenii si curiozitati din antichitate
1.235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  33 de lucruri INCREDIBILE despre JAPONIA
1.321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curiozitati, picanterii si drama-Casa regala Saud
108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fisiere nepublicate OZN
122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de curiozitati despre Statuia Libertatii
926 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce secrete ascund desenele animate?
41 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri bizare pe care nu le stiai despre reptile
467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 curiozitati despre oase si scheletul uman
622 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 curiozitati despre Cristofor Columb, care a crezut ca
1.278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Somnambulism
514 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

20 de curiozitati despre cutremure pe care nu le stiai

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.11.2018  Adauga la favorite 475 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Desi tehnologia ne-a ajutat sa masuram puterea si zonele de impact, cutremurele inca ascund unele mistere care ii nedumeresc chiar si pe experti. Iti prezentam o lista cu curiozitati despre cutremure, niste fenomene care se intampla mai des decat credem… sau vrem.

1. Iata prima informatie despre lista noastra cu curiozitati despre cutremure. Planeta noastra este plina de zone seismice celebre – California, Japonia, Noua Zeelanda si asa mai departe – insa parintele seismologiei moderne venea din Irlanda, o zona foarte stabila prin comparatie.

2. In 1849, Robert Mallet, inginer nascut in Dublin (Irlanda), a detonat niste butoaie cu praf de pusca pe care le ingropase pe o plaja pentru a testa felul in care undele de soc calatoresc prin stanca si prin alte materiale: era primul experiment seismologic din lume.


3. Tot lui Mallet trebuie sa-i multumim pentru popularizarea termenului „seismologie". Cuvantul provine din grecescul „seismos", care inseamna „tremur de pamant/cutremur".

4. Mallet nu a fost primul care a studiat cutremurele. In secolul IV i.e.n., Aristotel a propus teoria ca seismele sunt cauzate de vanturi care bateau in zone subterane.



5. In secolul II, Zhang Heng, din China, a creat primul seismoscop, care se pare ca a reperat un cutremur care nu fusese simtit de oameni.

6. Un cutremur masiv de langa Lisabona (Portugalia), din 1755, s-a simtit pana in Finlanda. A inspirat prima teorie care spunea ca undele de energie calatoreau de la un singur punct de origine prin stanca, asa cum undele sonore calatoresc prin aer.

Aceste curiozitati despre cutremure te vor ajuta sa intelegi mai bine un fenomen de temut
7. Abia la inceputul secolului XX cercetatorii au inceput sa inteleaga cum functioneaza undele seismice, pe care acum le caracterizam ca fiind de profunzime (propagate in interiorul planetei) si de suprafata.

8. Unda de profunzime, cunoscuta ca „unda P", numita uneori „unda primara" sau „compresionala", calatoreste mai repede decat orice alta unda si este prima unda detectata in timpul unui cutremur.

9. Stii cine mai poate repera undele P? Cainii! Ei pot auzi undele, care au o frecventa prea inalta pentru urechile noastre. De aceea exista atatea relatari care descriu cum cainii latra inainte de cutremur.



10. Undele P compreseaza si misca particulele in aceeasi directie in care calatoreste energia – exact ca miscarea unui acordeon.

11. Insa undele secundare, mai lente, numite „unde S", celalalt tip de unde de profunzime, musca particule perpendicular cu directia in care undele insele calatoresc: de sus in jos sau dintr-o parte in alta.


Curiozitati despre cutremure: Seismul din 2003, din Algeria, a fost rezultatul miscarii placilor tectonice. Nu e de mirare ca a produs pagube insemnate

12. Undele de suprafata, care calatoresc la suprafata Pamantului, cauzeaza de fapt cele mai multe pagube. Aceste unde se misca mai incet decat undele de profunzime, insa nu isi pierd intensitatea pe masura ce calatoresc.

13. Undele seismice sunt acum bine cunoscute, insa stiinta nu poate explica luminile de la cutremure (EQL), straluminari multicolore ale cerului care au fost raportate in mod tipic inainte sau in timpul cutremurelor mari. Acest fenomen a fost observat inca din secolul IV i.e.n.



14. Un studiu din 2014 sugereaza ca fenomenul EQL ar putea fi rezultatul sarcinilor pozitive care se acumuleaza pe linia faliei pe masura ce tensiunea creste inainte de cutremur.

15. Iata inca o informatie interesanta pe lista noastra cu curiozitati despre cutremure. Seismele mari au loc de cele mai multe ori de-a lungul faliilor unde placile tectonice sa intalnesc in timp ce se muta pe suprafata planetei.


Curiozitati despre cutremure: Urmarile seismului din martie 1977, care a devastat o parte a Bucurestiului

Insa destule cutremure mai mici, dintre care cele mai multe nici macar nu sunt simtite de oameni, au loc in fiecare zi din cauza detonarilor, cum ar fi cele cauzate de testarea armelor nucleare sau de minerit sau din cauza cresterii magmei produse de activitatea vulcanica.

16. In drum spre suprafata, magma poate sa fractureze crusta sau sa extinda fisurile existente. Este un proces asemanator procesului prin care apa pompata in pamant in timpul extragerii petrolului si a gazului poate sa cauzeze incidente seismice la scara mica.



17. Cutremurele nontectonice ajung de obicei la trei sau chiar mai putie grade pe scara Richter, celebra scara, acum depasita, care masoara intensitatea cutremurelor. Insa legea Gutenberg-Richter ramane fundamentala pentru seismologie si geofizica.

Simplu spus, legea afirma ca intr-o regiune, cu cat mai mare este cutremurul, cu atat mai rar se va produce.

18. Revista Scientific Reports a publicat o aducere la zi a legii, despre care cercetatorii cred ca ofera un model mai exact al riscului de aparitie a cutremurelor catastrofale.

19. Si era si timpul: se pare ca planeta trece printr-un moment de crestere a numarului de cutremure mari. Din 1977 pana in 1999, lumea nu a trecut prin niciun cutremur cu magnitudinea de 8.5 sau mai mare. Din 2004, insa, am avut peste zece cutremure mari, cu intensitatea de 8.5 sau mai mare.

20. Insa planeta noastra capricioasa a mai trecut prin scaderi si cresteri ale activitatii seismice. Din 1950 pana in 1965, de exemplu, nu mai putin de sapte cutremure de 8.5 sau mai mult au zguduit Pamantul.

Asa ca nu te retrage in buncar, deocamdata…


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.