Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Partea II – Lacrimile Spaniei
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria I a Portugaliei
326 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabeta a II-a si liderii Marii Britanii
178 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele istoriei Elizabeth II Regina noastta
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Juan Carlos I al Spaniei
952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kate Middleton: Urmatoarea regina a Angliei
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marie a Romaniei, uimitoarea regina a Carpatilor
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anna de Austria si Cei trei muschetari
1.576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a fost la bordul primelor nave de lux?
70 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe drum
305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Regina Letizia a Spaniei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.11.2018  Adauga la favorite 471 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Letizia Ortiz Rocasolano (n. 15 septembrie 1972, Oviedo, Spania) este sotia Regelui Felipe al VI-lea. Inainte de casatoria cu Felipe, a fost jurnalista.
Studiile gimnaziale le-a terminat in Oviedo, apoi a invatat la Liceul Ramiro de Maeztu din Madrid si a obtinut o licenta in jurnalism si un masterat in Comunicare audiovizuala de la Universitatea Complutense din Madrid. In timpul studiilor a lucrat [1][2] pentru cotidianul La Nueva Espana, ziarul ABC si agentia de stiri EFE.

Dupa obtinerea licentei a locuit la Guadalajara, Mexic si a lucrat pentru ziarul „Siglo XXI"; la intoarcerea in Spania a lucrat [2] la varianta spaniola a canalului Bloomberg si apoi pentru CNN+.

In 2000, s-a mutat la trustul TVE unde a lucrat la televiziunea de stiri „24 Horas". A fost prezenta in timpul campaniei electorale din SUA din 2000. In 2001 a prezentat in direct Atentatul din 11 septembrie, de la New York. In 2002 a fost in Galicia, in nordul Spaniei, de unde a vorbit despre dezastrul ecologic produs de scufundarea tancului petrolier Prestige. In 2003, a facut reportaje despre razboiul din Irak. In acelasi an, cu cateva luni inaintea logodnei cu Felipe, a fost promovata la stiri, la „Telediario 2", cel mai vizionat canal de stiri din Spania.

Prima casatorie
La 7 august 1998, dupa o relatie de aproape 10 ani [3], Letizia s-a casatorit civil cu Alonso Guerrero Perez, licentiat in filozofie, scriitor si profesor de literatura la liceul unde invatase ea. Nu au avut copii, iar un an mai tarziu au divortat.



Printesa Letizia

Felipe si Letizia in 2003.
La 1 noiembrie 2003, spre surprinderea tuturor, Casa Regala a anuntat logodna Printului Felipe de Asturia cu Letizia Ortiz Rocasolano.[2] Letizia s-a mutat la Palatul Zarzuela pana in ziua nuntii.[4]

Nunta a avut loc la 22 mai 2004 la Catedrala Santa Maria la Real de la Almudena din Madrid. A fost prima nunta regala de la aceasta catedrala sfintita in 1993 de Papa Ioan Paul al II-lea. Ceremonia a avut loc la aproape un secol de la ultima nunta regala din Madrid, deoarece Regele Juan Carlos si Regina Sofia s-au casatorit la Atena, iar surorile Printului Felipe s-au casatorit la Sevilia si Barcelona.

Prima casatorie a Letiziei fiind doar civila, Biserica nu a considerat-o valida si deci nu a fost nevoie de anularea ei inainte de casatoria religioasa cu Printul de Asturia. Dupa nunta, cuplul s-a stabilit la resedinta printului.

Printesa de Asturia
Inca de la inceput Letizia s-a implicat in indatoririle sotului ei. Au calatorit in numele regelui in toata tara, cat si in strainatate. Impreuna cu alti membri ai familiei regale, Printesa Letizia a conferit diferite distinctii si a participat la evenimentele oficiale ale altor case regale. Agenda ei personala s-a concentrat pe probleme sociale, drepturile copiilor, cultura si educatie.

Regina a Spaniei
La data de 19 iunie 2014, in urma abdicarii Regelui Juan Carlos, Printul Felipe de Asturia a devenit regele Felipe al VI-lea al Spaniei, astfel Printesa Letizia devenind la randul sau regina Spaniei.[5]

Copii
La 8 mai 2005 s-a anuntat ca Letizia este insarcinata, iar la 31 octombrie 2005 s-a nascut infanta Leonor, primul copil al cuplului, care a fost botezata la 14 ianuarie 2006. Nasii au fost regele si regina Spaniei.

La 18 iunie 2014 regele Juan Carlos I al Spaniei a semnat actul de abdicare care a intrat in vigoare pe 19 iunie 2014. Tatal infantei Leonor, printul Felipe de Asturia, a devenit astfel regele Felipe al VI-lea al Spaniei, iar Leonor a devenit mostenitoarea tronului si printesa de Asturia.

Pana in momentul de fata, succesiunea la tronul Spaniei se stabileste dupa sistemul primogeniturii de sex masculin, descendentii de sex masculin avand prioritate fata de surorile lor, indiferent de varsta. Cu toate acestea, potrivit articolului 57.2 al Constitutiei din 1978, mostenitorul tronului, odata ce a fost desemnat print de Asturia, nu-si va pierde aceasta pozitie indiferent daca se nasc alti descendenti care s-ar situa mai sus in ordinea succesiunii.

Astfel, din momentul in care infanta Leonor a devenit printesa de Asturia in 2014, nimeni nu o mai poate surclasa in ordinea succesiunii la tron, chiar daca va avea un frate mai mic.

La data de 25 septembrie 2006, Casa Regala a anuntat ca printii de Asturia asteapta al doilea copil in mai 2007.[6] La 29 aprilie 2007 s-a nascut a doua lor fiica, infanta Sofia. Botezul acesteia a avut loc la 15 iulie 2007, iar nasii au fost bunica din partea mamei si printul Konstantin-Assen al Bulgariei


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.