Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Silistar Beach -Bulgaria
666 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Irakli Beach -Bulgaria
710 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kavatsi Beach Bulgaria
664 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Singapore – Orchard Road
260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  . Hiram Bingham
362 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Iraklia-Grecia
601 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chepelare -Bulgaria
812 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Provincia Mendoza
51 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Islas Whitsunday:--Australia
849 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum calatoresti in Bangladesh
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Ce trebuie sa stii daca calatoresti in Bulgaria

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.11.2018  Adauga la favorite 300 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Calatoria in Bulgaria cu trenul

Transportul pe caile ferate din Bulgaria este asigurat de o singura companie, respectiv de BDZ EAD. Este un mijloc de calatorie sigur, iar transportul international feroviar de calatori se poate realiza numai in baza unei legitimatii de calatorie valabila la trenul, ruta si clasa alese pentru calatorie. Legitimatiile de calatorie pot fi obtinute prin diferite canale de distributie (ghisee internationale si, pentru lung parcurs, agentii de voiaj acreditate ori Internet) si sunt valabile 2 luni. Calatorul care nu prezinta in tren o legitimatie de calatorie valabila este obligat sa plateasca un supra-tarif in tren.

Cei care calatoresc cu trenul sunt sfatuiti sa beneficieze de avantajele oferite de permisele speciale (City Star, Inter Rail, Rail+) sau de reduceri ce sunt oferite pentru grupuri mai mari de 6 pasageri care calatoresc in grup. Grupul trebuie sa aiba desemnat un responsabil care trebuie sa fie anuntat cu cel putin 30 de zile inaintea calatoriei.

Pasagerii cu dizabilitati

Servicii de transport pentru persoanele cu dizabilitati sunt oferite pentru urmatoarele directii: trenul expres “Sunny beach" (Sofia – Plovdiv – Bourgas), “Golden sands" (Sofia – Gorna Oriahovitsa – Varna) si “Seagull" (Sofia – Karlovo – Bourgas). Aceste trenuri au locuri special in vagoane pentru persoanele cu dizabilitati, care folosesc scaune cu rotile. Toaletele din aceste trenuri sunt echipate pentru persoanele cu dizabilitati, indeplinind standardele internationale si europene.

Transportul bicicletelor este permis in trenurile expres: № 8601 (Sofia – Plovdiv – Bourgas), № 8602 (Bourgas – Plovdiv – Sofia), № 3601 (Sofia – Karlovo – Bourgas), № 3602 (Bourgas – Karlovo – Sofia), № 2601 (Sofia – Varna), № 2602 (Varna – Sofia), № 2607 (Sofia – Gorna Oryahovitsa), № 2608 (Gorna Oryahovitsa – Sofia) si in trenurile rapid № 4612 (Gorna Oryahovitsa – Sofia) si № 4613 (Sofia – Gorna Oryahovitsa);
Taxa pentru transportul bicicletelor este de 2 leva si se plateste la achizitionarea biletului.

Calatoria cu masina

In Bulgaria se aplica regulile standard de circulatie valabile in statele membre ale Uniunii Europene. Circulatia se face pe partea dreapta a drumului, rosu inseamna oprire. Este interzis sa faci la dreapta atunci cand este culoarea rosu la semafor.

Varsta minima pentru a putea conduce o masina in Bulgaria este de 18 ani. Copiii trebuie sa aiba minim 12 ani pentru a putea sta pe locul din dreapta fata. Copiii cu varsta sub 12 ani trebuie sa calatoreasca pe scaunele din spate si sa poarte fie centura de siguranta, fie sa calatoreasca in scaun de masina aprobat (pentru copiii sub 3 ani).

Este obligatoriu sa ai la tine permisul de conducere valabil pentru categoria respectiva, certificatul de inregistrare al masinii, precum si asigurarea obligatorie. Permisele de conducere eliberate de un stat membru sunt acceptate in Bulgaria.

Conducatorul masinii este obligat sa afiseze in partea de jos din dreapta a parbrizului vigneta achizitionata si este obligat sa o scoata de pe parbriz dupa expirarea termenului de valabilitate. Sanctiunea in caz de neconformare este de 50 EUR.

Limitele generale de viteza pe drumurile din Bulgaria sunt:
- 50 km/h in zonele populate
- 90 km/h pe drumuri nationale
- 130 km/h pe drumurile expres
- 140 km/h pe autostrazi

Amenzile pentru viteza excesiva merg de la 5 EUR pana la 200 EUR si de la 3 la 12 puncte de penalizare. Pentru depasirea cu peste 50 km/h peste limita reglementata, permisul de conducere va fi suspendat de la o luna la 3 luni.

Purtarea centurii de siguranta este obligatorie pentru toti ocupantii masinii. Amenda pentru incalcarea acestei reguli pleaca de la 25 EUR.
Este interzisa folosirea telefonului mobil in timpul conducerii masinii, exceptie facand cazul in care exista un dispozitiv hands-free. Amenda pentru incalcarea acestei reguli este de 25 EUR.

La vama

Cumparaturile facute pentru uz propriu atunci cand calatoresti in statele membre ale UE nu trebuie sa fie declarate. Nu exista taxe aditionale pentru produsele achizitionate in statele membre, daca ele sunt pentru uz propriu. Pentru anumite produse, exista anumite limite pana la care achizitionarea acestora este vazuta ca fiind pentru uz propriu. In cazul in care depasesti aceste limite, trebuie sa dovedesti ca sunt pentru uz propriu sau sa platesti taxe vamale.

TUTUN
Tigari 800 buc
Cigarillos 400 buc
Trabucuri 200 buc
Tutun 1 kg

ALCOOL
Tarie 10 l
Produse intermediare 20 l
Vin 90 l
Vinuri spumante
/sampanii 60 l
Bere 110 l

Sumele de pana la 10.0000 EUR nu trebuie declarate. Atunci cand sumele depasesc 10.000 EUR, acestea trebuie declarate prin completarea unui formular, furnizand o serie de informatii.

Metalele pretioase pot fi introduse si scoase din tara de persoane fizice fara a se completa o declaratie in limitele urmatoare: aurul si platina in stare bruta sau monede in cantitate de pana la 37 g; bijuterii sau alte accesorii din aur sau platina pana la 60 g; argint in stare bruta sau monede si bijuterii si accesorii in cantitate de pana la 300 g; pietre pretioase care fac parte din bijuterii. Pietrele si metalele pretioase care depasesc aceste greutati trebuie sa fie declarate in scris.

Ce se intampla daca unitatea de cazare nu se ridica la standardele asteptate?

In Bulgaria turistii au obligatia de a plati o taxa la hotel. Valoarea taxei este stabilita de autoritatile locale si este cuprinsa intre 0,5% si 5% din tariful de cazare, in cazul in care unitatile de cazare sunt amplasate in statiuni turistice. Taxa poate varia in functie de categoria hotelului.

Taxa se plateste pentru intreaga perioada de sedere, exceptie facand unitatile de cazare amplasate in statiunile turistice, unde se plateste taxa pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de sedere.

Clasificarea hotelurilor de 3-5 stele din Bulgaria este realizata de Agentia Nationala de Stat in Turism, iar cele de 1-2 stele de autoritatile locale. Hotelurile au obligatia de a afisa la loc vizibil, pe partea exterioara a cladirii informatiile referitoare la tipul de structura si de clasificare. Este indicat inainte de a ocupa camera de hotel sa verifici daca aceasta corespunde descrierii facute de agentia de turism sau de hotel.

In cazul in care turistul nu este multumit de conditiile de cazare oferite de hotel, ele necorespunzand cu descrierea gasita in materialele publicitare, el poate solicita reducerea tarifului de cazare pe motiv de reclama inselatoare. Indiferent de modalitatea de rezervare, turistul poate face o reclamatie referitoare la serviciile prestate de unitatea de cazare, organismelor abilitate. Unitatea de cazare este obligata sa afiseze la receptie, la loc vizibil, numere de telefon ale acestor organisme abilitate.

In cazul in care rezervarea camerei a fost facuta printr-o agentie de turism si nu coincide cu descrierea oferita de agentie si stipulata in contract, turistul are dreptul de a solicita fie o alta camera, fara costuri suplimentare, sau restituirea diferentei dintre sumele platite si valoarea serviciilor oferite. Unitatea de cazare nu e responsabila daca turistului ii sunt furate obiectele personale din hotel sau din jurul hotelului. Unitatea de cazare e responsabila doar in cazul in care sunt furate obiectele personale ale turistilor (bani, bijuterii, documente) pe care si le-au depus in seiful hotelului. Turistul trebuie sa denunte furtul managementului hotelului si politiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.