Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Detectivii documentelor de la Marea Moarta
87 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce dezvaluie sulurile de la Marea Moarta
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Salvarea Marii Moarte
49 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Momente - Documentar Israel HD
503 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul biblic Sodoma, descoperit langa Marea Moarta?
273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul dedesubt
149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul obiectului urias de sub Marea Baltica
189 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce a ales Arsenie Boca sa moara la Sinaia?
454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DE CE A ALES ARSENIE BOCA SA MOARA LA SINAIA?
393 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Sargaselor
543 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Esenienii - Misterul comunitatii de la Marea Moarta

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.11.2018  Adauga la favorite 421 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Esenienii sunt membrii unei secte religioase a fratietatii, care a existat intre secolele II-I i.Hr. Nu sunt mentionati in Noul Testament. Esenienii excludeau femeile din gruparile lor, urmau indeaproape Legea lui Moise, mai ales sabatul, dar si alte ritualuri. Credeau in nemurirea sufletului si in pedepsirea divina a pacatelor.

Dintre gruparile religioase din perioada eleno-romana, grupari care sunt mentionate si in scrierile unor autori greci si latini, aceea a esenienilor este astazi, poate, cea mai cunoscuta, datorita, mai ales, descoperirii la Qumran a Manuscriselor de la Marea Moarta, in anul 1947. Aceste manuscrise se pare ca au apartinut esenienilor. Despre esenieni s-a scris si in antichitate, cele mai relevante fiind scrierile lui Filon din Alexandria, Josephus Flavius, Plinius cel Batran. Asupra originii esenienilor si a ceea ce inseamna numele lor, cercetatorii nu au ajuns la un acord intre ei. Foarte probabil esenienii si-au avut inceputurile pe la jumatatea secolului al II-lea i.Hr., in timpul macabeilor. Ducand o viata separata de restul societatii, ei s-au organizat in comunitati izolate, de tip monastic.

In ceea ce priveste credinta lor religioasa, se stie ca esenienii il asteptau pe Mesia ca pe un rege al iudeilor, care sa-i elibereze de sub dominatia paganilor, pentru a putea intemeia Imparatia lui Dumnezeu. Unele obiceiuri ale esenienilor erau asemanatoare cu acelea ale crestinilor din primele secole, aspect datorat, poate, originii lor iudaice comune si folosirii acelorasi Scripturi. Exista si diferente majore: viata izolata pe care o duceau esenienii si sistemul mult mai complex de norme care le reglementau comportamentul.

Astazi exista grupari religioase care se declara descendenti ai esenienilor, unele dintre acestea sustin ca Biblia, dar si alte scrieri canonice, au fost modificate prin traducerile facute, cu scopul de a schimba adevarata credinta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.