Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Catedrala Notre Dame din Tournai-Belgia
257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Notre Dame din Strasbourg
796 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reims-Franta
1.180 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Notre-Dame de Montreal Basilica.
359 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sainte Chapelle – Simfonia luminii si culorilor
636 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dinant-Belgia
1.073 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anvers
1.014 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Notre-Dame-de-Cimiez Nisa
639 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Saint-Andre Bordeaux
181 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Notre-Dame de Strasbourg
228 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Catedrala Notre-Dame din Tournai-Belgia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.11.2018  Adauga la favorite 422 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Catedrala Notre Dame (in franceza Notre-Dame de Tournai, in neerlandeza Onze-Lieve-Vrouw van Doornik) este biserica romano-catolica, catedrala a diecezei de Tournai aflata in orasul Tournai, Belgia. A fost clasificata ca monument istoric in Valonia incepand cu 1936 si ca loc in patrimoniul mondial UNESCO din anul 2000.
La Tournai a existat o dioceza romano-catolica de la sfarsitul secolului al VI-lea, iar aceasta structura de piatra albastru-cenusie ocupa un teren inaltat, langa malul sudic al Scheldtului, apa care imparte orasul Tournai in doua parti aproximativ egale. Inceputa in secolul al XII-lea pe niste fundatii mai vechi, cladirea combina opere din trei perioade diferite cu efecte izbitoare, caracterul greu si sever al navelor romanice cu transeptul in stil de tranzitie si cu corul in stil gotic. Transeptul este partea caracteristica a cladirii, cu cele cinci turle si capetele apsidale semicirculare.


Transeptul sudic si turlele.
Nava a fost in principal construita in prima treime a secolului al XII-lea. Prefigurand stilul gotic timpuriu, ea are un mezanin cu balcon intre arcada de la parter si triforiu. Pilastrii dintre lucarnele cu arcuri rotunde ajuta la sustinerea boltei din secolul al XVIII-lea, care a inlocuit tavanul initial, plat si facut din lemn.

Bratele transeptului, construite pe la jumatatea secolului al XII-lea, au capetele apsidale, trasatura imprumutata probabil de la anumite biserici renane, influenta pe care a transmis-o in nord-estul Frantei, cum ar fi la catedralele din Noyon si din Soissons. Turlele cu baza patrata care flancheaza bratele transeptului ajung la o inaltime de 83 m. Detaliile decorative difera, unele avand arcade rotunde, altele ascutite.



Episcopul Gautier de Marvis (1219-1252) a demolat corul romanesc in secolul al XIII-lea, pentru a-l inlocui cu unul gotic, mult mai mare, inspirat de genul celui de la catedrala din Amiens. Constructia noului cor a inceput in 1242, si a luat sfarsit in 1255. Restul catedralei trebuia sa fie reconstruit in acelasi stil, dar lucrarile nu s-au mai inceput, singurele elemente noi adaugate fiind porticul dinspre vest si o capela gotica mare construita de-a lungul unui culoar lateral, ale carei ziduri si ferestre initiale au disparut astfel.

Catedrala a fost deteriorata de o grava tornada in ziua de 24 august 1999. Evaluarea daunelor a relevat probleme structurale si catedrala a intrat in masive reparatii si cercetari arheologice. Turla Brunin a fost stabilizata in 2003.

Ca recunoastere a valorii culturale a catedralei din Tournai, UNESCO a desemnat-o loc in patrimoniul mondial in 2000.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.