Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cei mai vechi zei ai nostri: originile lui Venus
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MISTERUL DE LA BALOTESTI
1.046 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul Sfinxului din Carpati
1.452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul mortii lui Burebista (Misterele istoriei)
690 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul bustului lui Nefertiti |
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul Aldebaran
151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Templul lui Solomon -Misterul Ierusalimului:
150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele OZN-urilor | Documentar complet
210 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele OZN-urilor | Documentar complet
77 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele OZN-urilor
247 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Misterul lui Venus din Berekhat Ram

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.11.2018  Adauga la favorite 329 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
AcasaMistere Neelucidate
Misterul lui Venus din Berekhat Ram – Sculptura realizata inaintea aparitiei oamenilor Mistere neelucidate Niciun comentariu


Pentru un ochi neformat, Venus din Berekhat Ram, o bucata mica de roca vulcanica, ce seamana mult cu o forma feminina, pare daltuita de fortele naturii. Insa privite sub microscop, crestaturile din jurul gatului si de pe laturi arata semnele unor modificari intentionate.

Crestaturile se aseamana de indeaproape cu semnele facute pe materiale similare de catre unelte cu muchii ascutite. Roca avea de la inceput o forma oarecum „umana", dar aceasta a fost accentuata prin cioplirea cu o unealta de piatra.

Figurina este una dintre cele mai controversate piese preistorice. Multi paleontologi au spus ca este rezultatul eroziunii naturale, si nu un act deliberat de creatie

Insa in Maroc a fost descoperita o alta figurina similara, numita Venus din Tan-Tan. Astfel, pentru Venus din Berekhat Ram s-a confirmat statul de cea mai veche sculptura gasita vreodata.



Roca a fost datata cu vechimea uimitoare de 230.000 pana la 700.000 de ani in urma. Astfel, ea dateaza dinaintea aparitiei speciei noastre, Homo sapiens, si chiar si dinaintea omului de Neanderthal. Este posibil ca sculptura sa fi fost creata de un hominid timpuriu, precum Homo erectus.

Venus din Berekhat Ram a fost gasita in 1981, in timpul sapaturilor arheologice de pe malurile lacului Ram, pe Inaltimile Golan, intre Siria si Israel. Figurina a fost sculptata dintr-o bucata de tuf vulcanic.

Acesta se formeaza atunci cand cenusa vulcanica se depune pe pamant si este destul de fierbinte ca sa formeze o roca usoara si poroasa, asemanatoare cu piatra ponce. Figurina are o lungime de aproximativ 3.5 centimetri si are cel putin trei incizii ca niste crestaturi, facute cu o piatra ascutita.

Cine a putut sculpta inaintea oamenilor?
Venus din Berekhat Ram
Un model al fetei al unei femei adulte de Homo erectus, considerat unul dintre primii stramosi cu adevarat umani ai omului modern. Figura se afla expusa in Sala Originilor Omului de la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturala din Washington D.C., SUA

Una dintre incizii este o crestatura adanca, care incercuieste capatul mai ingust al rocii, indicand astfel gatul. Celelalte doua crestaturi sunt mai putin adanci si sunt facute pe laterale, unde indica prezenta mainilor.



Obiectul a fost gasit intre doua straturi de cenusa vulcanica. S-a stabilit ca stratul superior are o vechime de aproximativ 230.000 de ani, in timp ce stratul inferior de 700.000 de ani.

Roca a fost cioplita intre aceste doua date. Descoperirea de la Berekhat Ram a fost urmata de o alta descoperire a unui obiect similar in Maroc. Venus din Tan-Tan a fost descoperita intre doua straturi datate la 200.000 de ani, respectiv 500.000 de ani vechime.

Venus din Berekhat Ram
Venus din Tan-Tan

Oamenii moderni nu evoluasera inca pe atunci, si nici Neanderthalienii. Aceasta perioada a fost populata de Homo Erectus, care inseamna „omul care sta drept". Aceste rude indepartate ale omului modern au aparut acum doua milioane de ani in Africa.

De acolo, ei s-au raspandit in restul lumii. Ei au existat pana acum 70.000 de ani. Homo erectus folosea unelte complexe, locuia in societati compuse din vanatori si culegatori si avea grija de infirmi si de cei slabi.

Venus din Berekhat Ram si primele amintiri ale umanitatii

Modificari antropogenice („de origine umana") facute asupra obiectului de la Berekhat Ram, in opinia a doua grupuri diferite de experti



Stiau sa foloseasca focul si isi gateau mancarea. Se presupune ca nu erau capabili sa produca sunete comparabile cu vorbirea articulata a omului modern, dar comunicau printr-un limbaj mai evoluat decat cel al cimpanzeilor.

Paleontologii inca dezbat daca Venus din Berekhat Ram si Venus din Tan-Tan sunt rezultatele intemperiilor si ale eroziunii sau sunt cioplite intentionat. Exista si alte dovezi de expresie artistica in aceasta perioada.

De exemplu, petroglifele de la Bhimbetka din Madhya Pradesh, India. Acestea dateaza dintr-o perioada cuprinsa intre 290.000 si 700.000 i.e.n.

Totusi, pana la aparitia omului modern, acum aproximativ 50.000 de ani, nu au aparut dovezi convingatoare de sensibilitate estetica


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.