Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  10 Sfaturi si trucuri pentru calatorii
636 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri incredibile de facut in Vietnam
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  3/5.Londra - Ghid de calatorie | Partea 3 |
1.593 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  1/5.Londra - Ghid de calatorie | Partea 1 |
1.447 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  5/5.Londra - Ghid de calatorie | Partea 5 |
1.607 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  2/5.De la Londra la PARIS - Ghid de calatorie Partea 2
1.753 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Restaurantul Namak (Iran)
209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Uimitor-Autobuzul in Japonia
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
03:58
  O altfel de calatorie
1.836 vizite - 0 comentarii
adaugat de roxanadornescu
 
02:04
  Vacanta in Tenerife - Ghid de calatorie
1.694 vizite - 0 comentarii
adaugat de 67 nae
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Sfaturi de calatorie Iran

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.11.2018  Adauga la favorite 401 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vara este foarte cald (temperaturile de 50 de grade sunt obisnuite in jumatatea de sud a tarii), iar iarna in nord poate fi foarte frig. De aceea, este ideal sa mergi primavara sau toamna, cand temperatura este rezonabil de calda (am fost o data la sfarsit de aprilie si acum la inceput de octombrie si vremea a fost perfecta). Iarna este cald insa pe malul Golfului Persic, iar vara este anotimpul potrivit pentru a cuceri varfurile muntoase ale Iranului aflate intre zona Teheran si Marea Caspica. In ultima instanta, in fiecare anotimp ai ce face in Iran :).








Cum ajungi in Iran
Cu avionul

Mai multe companii aeriene europene zboara spre Iran. Personal, am zburat cu Alitalia (in 2009) si cu Austrian Airlines (in 2014), dar cel mai direct zbor este via Istanbul, fie cu Turkish Airlines, fie cu compania low-cost Pegasus sau via Doha cu Qatar Airways. Dar, cum spuneam, urmariti cu atentie ca pot fi preturi mai bune chiar daca zbori mai mult. Atentie, Turkish Airlines are zboruri si spre alte orase iraniene, nu numai Teheran, compania turca zburand de la Istanbul spre Esfahan, Shiraz, Mashad, Tabriz si Kermanshah.





Cu trenul

Da, este posibil sa ajungi cu trenul in Iran. Ajungi la Istanbul (da, poti si cu trenul) si de acolo, in mod normal, o data pe saptamana, seara, pleca un tren spre Teheran (face 3 zile si 3 nopti). In ultima perioada insa, trenul de Teheran nu mai pleaca din Istanbul, ci din Ankara, asa ca poti utiliza noua cale ferata de mare viteza dintre Istanbul si Ankara, iar de acolo sa iei trenul mai departe spre Teheran. Din cate stiu, situatia este temporara si s-ar putea ca, in curand, trenul de Teheran sa plece din nou din gara Hayderpasa din Istanbulul asiatic.



Cu autobuzul

Este posibil si cu autobuzul, exista mai multe companii care opereaza intre Istanbul si Teheran (unele doar pana la Tabriz, dar de acolo ai autobuze frecvente spre Teheran si alte orase din tara.



Viza Iran
Se ia relativ usor, trebuie sa ai insa o invitatie de la o agentie de turism din Romania sau Iran. Se primeste un numar de la ministerul de interne iranian si cu acel numar se aplica la ambasada din Bucuresti. E posibil sa iei si visa-on-arrival pe aeroportul din Teheran, dar primesti doar viza de 15 zile, iar pe aeroport e un haos general. Daca aplici pentru viza la Bucuresti, pe langa lucrurile obisnuite (gen poza, pasaport, formular), mai e nevoie de un certificat medical ca esti clinic sanatos pentru a calatori si cazierul de la politie.



Codul vestimentar in Iran
In Iran, este obligatoriu ca femeile sa respecte hijabul, adica imbracamintea islamica. Nu este prea complicat – iti trebuie o naframa, val, batic, basma care sa-ti acopere parul, iar corpul trebuie sa fie complet acoperit, exceptand laba piciorului. Blugii sunt OK, dar nu cei spintecati, mantou etc. Manecile trebuie sa acopere mana, in cel mai rau caz, pana peste cot. Barbatii se pot imbraca la fel ca in Romania, nici o problema, dar nu in pantaloni scurti! Numai pantaloni lungi.



Transport prin Iran
Avion

Iranul are numeroase companii aeriene care zboara cam peste tot la preturi reduse (un Teheran – Shiraz costa cam 50 de euro si economisesti o zi petrecuta pe sosea). Unele companii locale nu au standarde de securitate adecvate si avioane destul de vechi, asa ca zborul in Iran este vazut de multi ca fiind riscant. Iran Air a avut un singur accident soldat cu victime in ultimii 25 de ani si multi iranieni sustin ca este cea mai sigura companie iraniana. O alta companie importanta este Mahan Air, care opereaza si zboruri pe distante lungi (Beijing, Birmingham, Dusseldorf etc.) si care nu a inregistrat nici un incident. Flota este insa la fel de veche. Din cauza flotelor invechite, companiile aeriene iraniene compenseaza prin faptul ca pilotii iranieni sunt printre cei mai buni din lume. Biletele nu pot fi achiztionate online din cauza embargoului financiar (se poate cu card iranian), asa ca cel mai bine este sa cumperi printr-o agentie de turism iraniana. Avioanele sunt in general pline, deci merita sa cumperi bilete cat se poate de in avans.



Tren

Caile ferate din Iran leaga principalele orase din tara cu un serviciu de calitate. Viteza nu este prea mare (se discuta de construirea de linii ferate de tip TGV), dar vagoanele sunt confortabile. Poti sa iei in consideratie trenul ca sa te deplasezi peste noapte (de exemplu Teheran – Mashad sau Teheran – Shiraz), am mers Yazd – Teheran in vagon de dormit si conditiile au fost super. Aveau inclusiv vagon-restaurant cu mancar chiar buna.
Autocar

Cu o tara plina de autostrazi si benzina ieftina, cel mai popular mijloc de transport este autocarul. Autogara din Teheran este mai mare decat aeroportul Otopeni J. Autobuzele merg peste tot, sunt destul de moderne (aer conditionat), exista serviciu la bord (snackuri, apa) si sunt respectate orarele. E o optiune reala de a vizita tara.



Condus masina

Chiar daca esti un sofer smecher care face Bucuresti – Grecia in cinci ore, ai sanse enorme sa iti busesti masina in Iran, mai ales in marile orase. Asa ca n-ar fi o idee proasta sa te abtii sa conduci, deoarece stilul de a conduce in Iran este semi-sinucigas. De aceea, nici nu prea exista companii de inchiriere masini, doar putine.



Cazare
Exista destule hoteluri si pensiuni in Iran, dar sa nu va asteptati la sute si sute de optiuni. Desi iranienii sunt indragostiti de calatorii si isi viziteaza cu pasiune tara, multi prefera campingul. In Teheran, exista destule hoteluri din vremea sahului unde vei avea o experienta foarte 70s deoarece nu au prea fost modernizate.

In ultima calatorie, am stat in urmatoarele hoteluri



Parsian Enghelab Hotel – fostul hotel Miami (sau Vegas) din perioada sahului este un hotel OK, confortabil, dar cu putini bani bagati in modernizare de la caderea sahului. Are o piscina (minunata pe vreme calduroasa) si este destul de bine plasat in centrul orasului. Nu prea sunt insa prea multe restaurante sau magazine prin zona (doar un mare mall fara magazine).



Hotel Setaregan Shiraz – excelent, excelent, excelent. Foarte frumos, o combinatie faina de modernism si elemente traditionale, o camera maaaare cu kitchineta, a fost unul dintre cele mai faine in care am stat in Iran. Are un mini-supermarket la doi pasi, mai multe fast-fooduri si un restaurant traditional excelent la 5 minute de mers pe jos si vis-a-vis se afla un parc. Nu este chiar langa atractiile turistice ale orasului, dar taxiuri sunt din plin si ieftine.



Traditional Mehr Hotel Yazd – oh, da, oh, da, oh, da. Yazd are un numar de hoteluri construite in stil traditional de caravanserai si Mehr este unul dintre cele mai bune. Camere in jurul unor curti interioare, culoare pline de argintarie de epoca si uneori spectacole folclorice. Daca ajungi la Yazd, e musai sa stai intr-un hotel de genul asta.



Piroozi Hotel Esfahan – pare sa fie hotelul preferat de toate grupurile organizate de turisti pentru ca este mare, este in centru si are un pret rezonabil. Se afla plasat pe unul din marile bulevarde ale orasului (numeroase restaurante si magazine la doi pasi) si la vreo 10 minute de mers pe jos de maretul Imam Square. Si el pare un hotel vechi, se vede ici si colo, dar e mult mai modernizat decat cel din Teheran.



Toate hotelurile ofera mic dejun de tip bufet destul de variat. Nu prea poti sa rezervi hoteluri online prin sisteme de rezervare de tip Booking, din cauza a embargoului financiar, dar poti rezerva prin intermediul agentiilor iraniene sau pur si simplu trimitand un mail la hoteluri. Nu e nevoie de garantare cu carti de credit.



Nivel de siguranta
Cum am scris de atatea ori, Iran nu este Irak, iar nivelul de siguranta este maxim. Exista zone cu probleme (in general, pe granita cu Afganistanul sau Pakistan. “failed states" cum au fost denumite si unde mafia opiului se lupta cu trupele iraniene), dar nu prea ai ce cauta pe acolo. Siguranta urbana este ridicata in orice oras, te poti plimba linistit la orice ora din zi si din noapte, iar in caz ca iti cade portofelul din buzunar, poti sa te trezesti cu el intact la receptia hotelului dupa ce iranianul care l-a gasit a alergat probabil toata noaptea prin oras sa descopere unde dormi. Riscul de atentate in Londra sau Paris este infinit mai mare, poti avea insa probleme cu teroristi israelieni daca esti expert in energie nucleara.



Mancare
Cea mai buna mancare pe care o vei manca in Iran este facuta de iranience aflate la picnic. Daca esti invitat de vreo familie iesita cu cortul in vacanta, te vei linge pe degete. In rest, te vei umple de kabab, care e bun, dar, la un moment dat, devine prea monoton. Daca esti vegetarian, va fi un pic mai problematic sa gasesti doar verzituri, dar salate se gasesc peste tot. Din pacate, Iranul s-a umplut de restaurante fast-food, asa ca daca preferi un hamburger nu vei avea nici o problema sa gasesti. Am vazut un KFC in Shiraz, dar pizza nu e inca foarte populara. Intr-un cuvant, kabab, kabab, kabab cu orez :). Atentie, cafeaua este proasta! Iranienii sunt mari consumatori de ceai.



Alcool in Iran
Alcoolul este interzis pe teritoriul Republicii Islamice. Comunitatea armeana poate insa sa produca alcool strict pentru consum propriu si in casa (nu vei gasi in barurile armenesti). Nu vei duce insa lipsa de vin sau whiskey daca te vei imprieteni cu vreun iranian, pentru ca aproape orice iranian are alcool acasa. De preferinta whiskey.



Internet in Iran
Se misca incet ca melcul. Exista internet–cafe-uri peste tot, se numesc coffeeneturi, si poti accesa linistit netul. Facebook, Gmail, Skype, Twitter si multe site-uri politice si cu femei goale sunt interzise, dar orice baiat din coffeenet iti poate aranja un VPN. Daca vii cu laptop de acasa, ia-ti VPN. Exista acum o discutie la nivelul guvernului pentru a ridica cenzura pentru ca oricum e degeaba – iranienii sunt printre cei mai activi useri de Facebook, desi e interzis J. Asa ca se arunca bani degeaba pe tot soiul de sisteme de cenzura care nu au nici un rezultat.



Bani / schimb valutar
De destui ani incoace, Iranul este “pedepsit" printr-un embargo financiar. Asta inseamna ca nu pot avea tranzactii monetare intre lumea din afara si Iran. Ce inseamna asta pentru calatorul de rand? Simplu, desi Iranul are o retea extrem de dezvoltata de ATM-uri si POS-uri si banci la fiecare colt de strada, nu poti sa scoti bani cu cardul. Adica trebuie sa-ti aduci tot necesarul cash, mai ales ca nu poti sa suni un prieten sa-ti mai trimita niste bani prin transfer international. In consecinta, nu poti cumpara bilete de avion online cu card neiranian, iar booking si alte sisteme nu prea iti ofera posibilitate de a rezerva hoteluri online.

Iranienii mai fenteaza embargoul deschizandu-si firme si conturi in strainatate, de preferinta in Dubai, asa ca sa nu vi se para ceva foarte dubios daca vreo agentie de turism iti cere sa-i platesti servicii in Dubai.

Singurele produse pe care le poti cumpara in Iran cu cardul sunt cele de valori mari cum ar fi covoarele persane. Acestea nu sunt ieftine, ma rog, cele bune, poti sa dai si mii de euro pe un covor, asa ca orice negustor isi da seama ca strainul nu se plimba cu atata cash la tine, asa ca accepta carti de credit care vor fi debitate din nou in Dubai.

Numeroase hoteluri sau servicii pot fi rezervate ca pe vremuri cu un simplu mail de confirmare si vei plati cand vei ajunge la fata locului fara a garanta cu vreo carte de debit sau credit.

Exista, de asemenea, o diferenta intre rata de schimb oficiala (la inceput de octombrie era 1 euro = 33,000 riali), rata pe care o obtineai daca schimbai banii la o banca. Daca schimbai la o casa de schimb independenta (legala, cu birou elegant, aflata la sosea, nu la smenari la un colt de strada), obtineai circa 40,000 riali, deci cu 20% mai bine. Atentie, cea mai valoroasa bancnota in circulatie este 500,000 riali (adica un pic peste 10 euro), asa ca te poti procopsi cu o caramida de bancnote daca schimbi mai mult. Este de preferat sa eviti sa ai multe bancnote de 500,000 riali pentru ca e cam greu sa le schimbi.

Atentie de asemenea la preturi – prin anii ’30, sahul a schimbat valuta de atunci, “tomanul", cu “rialul" la rata de 1 la 10, adica 1 toman = 10 riali. Nu stiu de ce a facut-o, cand, in general, statele prefera sa taie zerouri, nu sa adauge. Desi au trecut 80 de ani de atunci, iranienii inca isi exprima preturile in tomani, asa ca, de fiecare data cand intrebi cat costa, verifica daca e vorba de tomani sau riali. Pentru ca preturile sa devina inca si mai complicate, exista un plan ca Iranul sa urmeze modelul Romaniei si sa taie patru zerouri si sa lanseze o noua valuta – pars! Dar mai avem de asteptat pana atunci (desi noua bancnota de 500,000 riali are si cifra 50 pe o alta fata, deci baietii se pregatesc de schimbari).

Uitati-va la bancnota de 50,000 riali. Pe o parte apare semnul atomului si un citat din profetul Mohamed: “Oamenii din tinutul Persiei vor atinge cunostintele stiintifice chiar daca sunt la fel de departate precum Pleiadele". Cool :). E cu mesaj!



Cum comunici
Destul de multi iranieni vorbesc engleza. Acum, nu pot sa zic ca vei gasi vorbitori de engleza la fiecare colt de strada, dar in mod cert te vei descurca. Atentie – preturile in magazine sunt scrise in cifrele folosite in tarile arabe, nu in ceea ce numim noi “cifre arabe". Chiar daca nu o sa te apuci sa inveti alfabetul, e foarte folositor sa inveti baremi cele 10 cifre. Nici nu-i asa de greu


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.