Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Unirile Romanilor, episodul 1
478 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile si dezbinarile neamului nostru
445 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mihai Viteazul - aventurier sau erou?
750 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
44 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Odiseea osemintelor lui Mihai Viteazul
241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  : A invins Mihai Viteazul la Calugareni?
1.312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Genealogia lui Mihai Viteazul
906 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor, ep 2 - Unirea Principatelor Romane
564 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Astronomie - Odiseea interstelara
189 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vlad Tepes - alianta si tradare in Europa Crestina
1.429 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Unirile Romanilor, episodul 1 - Mihai Viteazul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.11.2018  Adauga la favorite 655 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
13 ianuarie 1601. Mihai Viteazul intra in Viena cu numai 30 de insotitori si 16 trasuri. Nu mai are bani. Le-a dat drumul celor aproximativ o mie de osteni cu care pornise in pribegia apuseana. Este gazduit la hanul Cerbul de Aur. Intr-o odaie de drumet simplu, isi aminteste ca, intr-un hrisov emis cu aproape un an in urma, la 27 mai 1600, se intitula Voievod si domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata Tara Moldovei. Si, pentru cateva luni, chiar a fost…

Istoricii, Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, Marius Diaconescu, Sergiu Iosipescu, Augustin Tarau, Sorin Iftimi, Manuela Cernat, critic si istoric de film, Kazimierz Jurczak, istoric si filolog la Universitatea Jagiellona din Cracovia, raspund intrebarilor legitime pe care noi, in 2018, le adresam trecutului: era pregatita societatea romaneasca a vremurilor acelea sa desavarseasca, in sens unificator, actiunea politica si militara a lui Mihai Viteazul?; erau dispuse Puterile Crestine din zona sa accepte un stat romanesc consolidat capabil sa modifice vechile raporturi de forta?; de ce Mihai Viteazul a fost „descoperit" in postura de erou national abia dupa doua secole si jumatate, de catre pasoptisti?; de ce regimul comunist l-a folosit ca „personaj" de propaganda in filme, eludand de multe ori adevarul istoric?

Realizat de TVR si dedicat Centenarului Marii Uniri, serialul documentar Unirile Romanilor cuprinde sase episoade a cate 48 de minute fiecare, despre biografii si evenimente de tinut minte care au insotit pas cu pas unirile romanilor cu Tara Mama.

Realizatorii seriei de documentare Unirile Romanilor au filmat „memoria" locurilor unde ni s-a infaptuit istoria: visul ambitios din Bania Craiovei si inscaunarea de la Bucuresti, inclestarea de la Calugareni, atacurile anti-otomane peste Dunare de la Vidin si Nicopole, izbanda de la Selimbar si triumful de la Alba Iulia, targuielile diplomaticesti cu Puterile europene din acel timp la Istanbul, Viena, Praga si Cracovia, victoria de la Guruslau si sfarsitul tragic al unui destin pe Campia Turzii


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.