Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dictatura lui Nicolae Ceausescu
1.284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inteligenta artificiala si algoritmi
96 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pericol turism | Vacanta mea nord-coreeana
217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pacepa, un general din Est
516 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sapte zile singuri
576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Exmatriculat: Inteligenta nu este permisa
89 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dictatura, paranoia, foametea: Coreea de Nord
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Robert Mugabe va implini 91 de ani in 21 februarie
917 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Big Brother – Dictatura electronica
620 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Big Brother – Dictatura electronica
414 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Dictatura prin algoritmi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.10.2018  Adauga la favorite 279 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cum functioneaza sinistrul sistem de credit social din China
Este in pregatire de multi ani: o retea de supraveghere in masa asa cum lumea nu a mai vazut. Si deja a fost activata. Sistemul de credit social din China (care va fi pe deplin operational in 2020) nu numai ca monitorizeaza cei 1.4 miliarde de cetateni chinezi. Este facut pentru a-i controla si a le impune restrictii, fiind un experiment gigantic de inginerie sociala.

Asta, deoarece acest proiect masiv, care este in pregatire de mai mult de un deceniu, are ca scop alocarea unui scor de incredere pentru fiecare cetatean si pentru fiecare afacere. Potrivit Partidului Comunist din China, sistemul de credit social va „permite celor demni de incredere sa umble liberi, in timp ce pentru cei discreditati va fi dificil sa faca un singur pas."

Pentru a fi realizat, proiectul va folosi infrastructura tehnologica imensa a Chinei: cam 200 de milioane de camere de supraveghere, potrivit unei relatari a Foreign Correspondent din Australia.

Inteligenta artificiala gestioneaza sistemul de credit social
sistemul de credit social Dictatura prin algoritmi - Cum functioneaza sinistrul sistem de credit social din China FEATURED.fw_compressed
La fel ca un produs, fiecare cetatean chinez va primi un rating, un scor numeric de care va depinde intreaga sa viata

Ideea este ca totul va fi conectat la sistemul de recunoastere faciala si se va intersecta cu documentele financiare, medicale si legale – intregul aparat va fi interpretat si reglementat de retele avansate de inteligenta artificiala.

Totul pare desprins dintr-un film S.F. cu teme distopice. Insa China merge si mai departe.



„Aceasta poate fi o modalitate noua prin care guvernul sa managerieze economia si societatea. Scopul este guvernarea prin algoritmi", a afirmat economistul Martin Chorzempa pentru The New York Times in iulie 2018. Chorzempa lucreaza la Institutul Peterson pentru Economie Internationala.

Un plan atat de complex are la baza o regula simpla de acordare a creditului social. In proiectele-pilot care sunt deja operationale in cateva orase chinezesti, cetatenilor li se aloca un scor numeric.

Pentru acte personale si sociale pozitive (cum ar fi platirea facturilor la timp, actiuni de caritate si sortarea corespunzatoare a materialelor reciclabile), cetatenilor le va creste scorul, ceea ce le ofera avantaje, cum ar fi credite bancare mai bune, transport public mai ieftin si chiar si un timp de asteptare mai scurt pentru serviciile acordate de spitale.

Insa, daca incalci regulile, ai grija! Cei care intarzie cu platile, traverseaza gresit strada sau fumeaza in zone in care fumatul este interzis vor fi pedepsiti.

In cadrul a ceea ce este descris ca fiind o „dictatura digitala", scorul acestora scade cu fiecare infractiune, ceea ce inseamna ca vor suferi penalizari financiare si chiar si restrictii de calatorie.



Esti sau nu un „cetatean-model"? Sistemul decide
sistemul de credit social sistemul de credit social_compressed
„Starea mentala a chinezilor: ochii le sunt orbiti, iar urechile, astupate"

Acest lucru i s-a intamplat jurnalistului de investigatii Lui Hu, care spune ca sistemul de credit social i-a distrus cariera, dupa ce a ajuns pe lista neagra fiindca a acuzat guvernul de coruptie.

Etichetat drept „necinstit", i s-a suspendat accesul la calatoria cu trenul si conturile sale de pe platformele sociale (unde avea vreo doua milioane de persoane care il urmareau) au fost inchise, ceea ce inseamna ca a devenit imposibil sa-si faca meseria.

Dupa cum a declarat pentru Foreign Correspondent, Hu nu crede ca cei mai multi chinezi sunt constienti de felul in care aceste pedepse i-ar putea afecta.

„Poti sa vezi asta din starea mentala a chinezilor. Ochii le sunt orbiti, iar urechile, astupate. Stiu putine despre lume si traiesc intr-o iluzie", spune el.



Insa sistemul de credit social merge chiar si mai departe. Indivizii nu sunt singurii supusi acestei jocutiuni. In aceeasi situatie sunt companiile chineze, dar si afacerile din afara tarii – companiile aeriene internationale resimt deja aspectele coercitive ale acestui sistem controversat, despre care unii se tem ca ar putea „sa incalce in mod direct suveranitatea altor natiuni."

In China, sondajele arata ca sistemul este deja popular pentru cetatenii avantajati social, care deja se bucura de avantajele programelor pilot. Cu alte cuvinte, jocul a inceput.

„Se pare ca va ajuta la imbunatatirea calitatii cetatenilor pe termen lung. Atata timp cat nu-mi incalca dreptul la viata privata, nu ma deranjeaza", a afirmat Joyce Hu, o vanzatoare din Shanghai, pentru NPR.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.