Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Batalia de la Salamina
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Actium
430 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  : A invins Mihai Viteazul la Calugareni?
1.325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia pentru Atlantic
866 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Monte Cassino
1.047 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  RAF in batalia din Marea Britanie
452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Stalingrad – Atacul
1.664 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia Cernobalului 2006 documentar Sb rom
595 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Cannae (216 i. Hr.)
441 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  „Deepfakes, distrugere"
68 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Batalia de la Salamina

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.10.2018  Adauga la favorite 1.414 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Batalia de la Salamina a fost o lupta navala care s-a dat intre o alianta a unor polisuri (orase-state) din Grecia Antica si Imperiul Persan al lui Xerxes I, in septembrie 480 i.Hr. Batalia a avut loc in stramtoarea dintre continent si insula Salamina (greaca: Σαλάμινα), o insula din Golful Saronic, in apropierea Atenei. Batalia a marcat punctul culminant al celei de-a doua invazii persane a Greciei.

Ascendentul Europei in detrimentul Asiei si mostenirea civilizatiei grecesti sunt doar doua dintre pietrele de temelie ale lumii moderne, considerate firesti de europenii de azi. Si totusi, a fost o vreme cand existenta Greciei independente (si chiar a Europei) a trebuit aparata prin lupta impotriva puterii coplesitoare a Imperiului Persan din secolul al V-lea i.Hr. Victoria de la Marathon din anul 490 i.Hr., urmata la zece ani de batalia navala decisiva de la Salamina si lupta terestra de la Plateea, nu numai ca a asigurat independenta Greciei, dar a permis civilizatiei grecesti sa ajunga mai tarziu, in acelasi secol, la apogeul sau plin de stralucire. Mai mult decat atat, victoria navala de la Salamina i-a dat lui Alexandru cel Mare posibilitatea de a inversa procesul prin care regi persani succesivi invadasera Grecia, permitandu-i sa cucereasca Persia si sa raspandeasca astfel civilizatia greaca in intreaga lume cunoscuta la acea vreme.
Indreptandu-se una spre alta, cele doua flote inceteaza toate manevrele si se angajeaza intr-o inclestare de proportii. Sute de galere se unesc formand o platforma imensa, pe care mii de soldati lupta corp la corp. Pintenii de bronz ai galerelor grecesti distrug carenele navelor persane. Temistocle, dand lovitura dupa lovitura, reuseste sa creeze o bresa intre navele feniciene cu care se confrunta. Aici s-a hotarat soarta bataliei: hoplitii atenieni impotriva marinarilor fenicieni. Departe de tarm, in conditiile existentei de spatiu de manevra, n-ar fi existat nicio indoiala in privinta deznodamantului. Dar Temistocle i-a silit pe adversari sa se ingramadeasca, iar infanteria ateniana bine inarmata a facut restul. Persii isi judecasera gresit adversarii. Angajandu-se in lupta, ei isi cedasera toate avantajele infanteristilor greci foarte bine instruiti, mult mai buni in lupta corp la corp decat persii. Doar conationalii lor din Ionia luptau cu aceeasi abilitate, desi, in marea lor majoritate, nu si din toata inima. O exceptie notabila a fost episodul in care o galera greaca a abordat o nava din Samothrace. Inainte ca aceasta sa se scufunde, echipajul a sarit pe nava atacatoare si a ocupat-o prin forta.

Pe masura ce sortii se inclina in favoarea atenienilor, navele persane din ariergarda incearca sa se retraga, dar sunt lovite in flanc de mica escadra de 30 de galere egeene ascunsa in Golful Ambelaki. Efectul este devastator. Panica cuprinde triremele persane ingramadite. Fara indurare, grecii arunca echipajele de persi peste bord si, pentru ca putini stiau sa inoate, pierderile sunt enorme. Insula Psytaleia, ocupata de persi, este atacata de Aristide si hoplitii lui atenieni, intreaga garnizoana fiind masacrata. Pentru persi, infrangerea se transforma in dezastru. La Salamina a luptat si Eschil, care a inregistrat si transmis teroarea si triumful acelei zile in tragedia „Persii".



Xerxes, zguduit de teribila lupta navala purtata chiar in fata tronului sau si de tipetele ostasilor sai de pe Psytaleia, care-i rasuna in urechi, isi pierde curajul. Regele lasa comanda satrapului Mardonius si ordona intoarcerea la Hellespont. Ca si retragerea lui Napoleon din Rusia, intoarcerea lui Xerxes de la Salamina este insotita de o multime de dezastre. Bolile si foametea raresc si mai mult randurile soldatilor sai, iar vantul avariaza atat de mult podul de nave, incat armata trebuie sa astepte intoarcerea a ceea ce mai ramasese din flota pentru a traversa Hellespontul. Armata lasata sub comanda lui Mardonius este zdrobita in anul urmator la Plataea de o armata a grecilor uniti.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.