Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Operatiunea Overlord
418 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumile Antarctice dedesubt | Cronici extraterestre
19 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Operatiunea "Strainul"
1.093 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cota 789 -- Ultima reduta din Romania
588 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wilhelm Reich – Dreptul omului de a sti
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Echinoctiul de primavara
492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt: Salvarea templelor antice de pe Nil
150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afacerea Tanase
890 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Starea de spirit – Psihologia controlului
449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar despre CIA
472 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Feldmaresalul Rommel - Operatiunea Valkiria

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.10.2018  Adauga la favorite 589 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Erwin Johannes Eugen Rommel (n. 15 noiembrie 1891 – d. 14 octombrie 1944) a fost unul dintre cei mai distinsi si remarcabili feldmaresali ai Germaniei, ai Wehrmacht-ului si al celui de-al doilea razboi mondial, fiind totodata unul dintre cei mai mari comandanti militari germani.

Rommel a fost comandatul general al trupelor germane din Africa, trupele Wehrmacht-ului cunoscute sub numele de Deutsches Afrikakorps, ceea ce i-a atras porecla vulpea desertului datorita campaniilor militare reusite pe care le-a repurtat pentru armata germana in Campania din Africa de nord. Mai tarziu, a fost numit comandantul fortelor germane menite sa se opuna invaziei aliatilor din Normandia.

Feldmaresalul Rommel este adesea amintit nu numai pentru remarcabilele sale realizari militare, dar si pentru cavalerismul si respectul aratat adversarilor sai.

Este cunoscut ca unul din membrii marcanti ai Wehrmacht-ului care s-a opus ordinelor directe, atunci cand acestea incalcau codul onoarei militare si al onoarei umane. Pozitia lui Rommel in raport cu national-socialismul (nazismul) german este controversata, daca se ia in consideratie si prietenia lui cu Goebbels seful propagandei naziste, care-l simpatiza. Rommel a fost considerat de unii, fara dovezi clare, ca facand posibil parte din grupul de conspiratori care a intentionat sa-l asasineze pe Hitler in incercarea de insurectie antinazista sub numele de cod „operatiunea Valkiria".

In urma esuarii atentatului antihitlerist din 20 iulie 1944, Hitler si-a dat seama ca s-ar fi iscat un scandal fara precedent daca feldmaresalul, considerat a fi participat la complot, ar fi fost judecat si condamnat de faimosul „Tribunal al Poporului". Hitler a dispus ca lui Rommel sa i se permita sa-si ia singur viata si sa nu fie acuzat de inalta tradare. Generalii Burgdorf si Maisel au fost trimisi de la Berlin sa-i prezinte ultimatumul la 14 octombrie.

Rommel a cerut cateva minute de gandire. „Pot sa iau masina voastra si sa ma duc in liniste undeva?" - l-a intrebat pe Burgdorf. „Nu sunt sigur ca pot sa manuiesc pistolul cum trebuie". Burgdorf adusese otrava: „Actioneaza in trei secunde", i-a spus el. Fara sa-si tradeze emotia, feldmaresalul si-a luat apoi adio de la sotie si fiu.

Scena finala a fost relatata mai tarziu de soferul masinii, cu care au plecat cei trei ofiteri. La cateva sute de metri de casa, soferul si Maisel au coborat din automobil. Peste cinci sau zece minute, Burgdorf i-a chemat inapoi. Rommel horcaia pe bancheta din spate, in agonie. Dupa ce Rommel a murit, soferul i-a aranjat, plin de respect, trupul intr-o pozitie decenta si i-a pus pe cap cascheta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.