Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum era viata normala in Egiptul antic?
445 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata normala in Egiptul Antic?
258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egiptul antic - trei mii de ani de istorie
396 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mumiile si secretele lor in interiorul sarcofagului
52 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce au gasit oamenii de stiinta intr-un mormant interzis
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sexul in Egiptul Antic
1.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nilul antic
300 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scandaluri in Egiptul Antic / Documentar subtitrat RO
480 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria vietii de zi cu zi in Egiptul Antic
109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata de zi cu zi in Egiptul Antic
141 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

7adevaruri halucinante (deloc placute) din Egiptul antic

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.09.2018  Adauga la favorite 619 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
7 adevaruri halucinante (si nu tocmai placute) din Egiptul Antic


Da, recunoastem, Egiptul Antic a fost una dintre cele mai fascinante civilizatii din istoria omenirii. Totusi, viata de zi cu zi a oamenilor de rand era uneori un calvar.

De la fecale de crocodil introduse in vagin, la uciderea servitorilor odata cu moartea stapanului si mancarea mumiilor (in Europa moderna), aceste practici mai putin cunoscute spun o cu totul alta poveste a mostenirii egiptene.

Obsesia egiptenilor antici pentru viata si moarte, maretele piramide pe care le-au ridicat si comorile pe care le-au ascuns au fascinat imaginatia oamenilor timp de mii de ani. Insa, dincolo de misticism si grandoare, Egiptul Antic a cunoscut si aspecte care nu au avut prea multe in comun cu o civilizatie avansata.

Sistemul de justitie egiptean era adesea incorect si crud, unele dintre obiceiurile acestei civilizatii antice sunt, dupa standardele de azi, socante, iar devotamentul pentru zei mergea uneori pana la fanatism, in detrimentul adeptilor.

7. In Egiptul Antic, servitorii erau ingropati fortat alaturi de stapanii lor
Exista legende care spun ca servitorii faraonilor si ai altor personalitati din Egiptul Antic erau uneori omorati si ingropati alaturi de stapanii lor, pentru a-i putea servi in viata de dincolo. Multi afirma ca aceste povesti sunt un mit, insa adevarul e mai tulburator.



Desi aceasta practica s-a rarit in epocile tarzii ale Egiptului Antic, astfel de sacrificii erau o realitate, asa cum afirma scriitorul Bruce G. Trigger in cartea sa, „Civilizatii timpurii: Egiptul Antic in context".


Cuvintele „A murit stapanul" puteau avea un impact devastator printre servitorii din Egiptul Antic

Cu toate acestea, cei ucisi nu considerau neaparat ca sunt sacrificati. Egiptenii antici aveau o relatie complicata cu moartea si erau preocupati de viata de apoi mai mult decat de viata pe Pamant.

Asadar, servitorii trimisi la moarte pentru a fi ingropati alaturi de stapanii lor erau considerati privilegiati, pentru ca puteau urma o personalitate importanta in viata de apoi.


Pentru multi, canibalismul este oripilant. Cu toate acestea, in Europa secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea oamenii pisau bucati de carne uscata de om, iar apoi o mancau, pentru a se vindeca de diverse boli.



Moda tratarii bolilor cu carne umana a fost inceputa de cei care pisau bucati de mumie, iar apoi puneau praful rezultat intr-o tinctura, crezand cu tarie ca potiunea poate vindeca numeroase afectiuni.


Esti la o petrecere in secolul XVII si ramai fara aperitive. Ce faci? Pui pe masa o mumie

Moda prafului de mumie a devenit atat de raspandita, incat comerciantii au ajuns sa dezgroape orice cadavre mai vechi pentru a face fata cererii. Lucrurile au degenerat atat de mult, incat europenii ajunsesera sa bea sange pentru a scapa de bolile sangelui sau sa inghita bucati de craniu zdrobite pentru a se vindeca de afectiuni ale creierului.

5. Il ofensai pe zeul soarelui, erai ars de viu
In Egiptul Antic, violenta era foarte rara, dar una dintre cele mai odioase infractiuni pe care cineva le putea comite era aducerea de ofense zeului soarelui. Cei care vandalizau sau jefuiau temple sau erau gasiti vinovati de aducerea de ofense la adresa zeului soarelui erau de obicei arsi de vii.

Aceasta pedeapsa era, totusi, rezervata celor mai grave infractiuni si era insotita de un ritual de sacrificare a faptuitorului. De obicei, egiptenii antici nu faceau sacrificii umane, iar aceasta este una dintre putinele exceptii.




De la catran la napalm, mirosul carnii fripte a aproapelui viu ne fascineaza de mii de ani. Aici, episcopii anglicani Hugh Latimer (1487 – 1555) si Nicholas Ridley (1500 – 1555) sunt arsi pe rug in Oxford, la 16 octombrie 1555.

Pe langa ca era absolut chinuitoare, arderea de viu era considerata una dintre cele mai groaznice morti si din cauza semnificatiei ritualice a actului in sine. Egiptenii credeau cu tarie in conservarea corpului dupa moarte si ca distrugerea trupului unei persoane ar fi lasat-o fara un „vehicul" in viata de apoi.

In tribunal intrai deja vinovat. Nu exista prezumtia de nevinovatie
Un element esential al sistemului legal actual este prezumtia de nevinovatie (pana nu se dovedeste contrariul, esti nevinovat). Desi Egiptul Antic avea un sistem de justitie avansat, acest principiu nu exista.

Autoarea Ann Rosalie David afirma in cartea sa, „Un an in Egiptul Antic", ca vinovatia era prezumata de la bun inceput si ca acuzatul era cel care trebuia sa isi dovedeasca nevinovatia. Desi nu exista dovezi ca se abuza de acest sistem, el ii favoriza totusi pe acuzatori.






In perioada tarzie a Egiptului Antic, controlul clerului asupra vietii de zi cu zi a egiptenilor, precum si asupra deciziilor luate de conducatori, a crescut considerabil. Influenta si puterea preotilor devenisera atat de mari, incat membrii clerului au ajuns sa fie consultati in chestiuni cu care n-ar fi avut nicio legatura in mod normal.

Cei de la putere stiau ca nu trebuie sa puna la indoiala prea mult deciziile preotilor, deoarece acestia aveau capacitatea de a intra in contact cu zeii si de a obtine sustinerea lor.


Astfel, preotii au devenit implicati in aproape toate aspectele vietii, inclusiv in sistemul de justitie. In cartea „Amurgul Egiptului Antic: primul mileniu inaintea erei noastre", Karol Mysliwiec spune ca, in timpul multor procese, preotii aduceau la tribunal o statuie a zeului soarelui si puneau in fata ei doua papirusuri – unul cu verdictul „vinovat", altul cu verdictul „nevinovat".

Practic, statuia trebuia sa se intoarca spre papirusul care continea decizia corecta, aratand astfel vointa zeilor. Desigur, acest lucru le permitea preotilor sa influenteze justitia dupa bunul plac, sub pretextul ca nu fac altceva decat sa intermedieze vointa zeilor.




Asa cum stim, contraceptia a luat diverse forme de-a lungul istoriei. Cercetatorii au descoperit de mult dovada ca intestinele de oaie erau folosite ca prezervative, iar dovezile istorice arata ca romanii foloseau anumite plante pentru contraceptie.

In Egiptul Antic, insa, metoda de contraceptie era mult mai scarboasa.




Pentru a nu ramane insarcinate, egiptencele foloseau un amestec de miere si excremente de crocodil, pe care si-l introduceau in vagin. Din motive inca necunoscute, in Egiptul Antic se credea ca aceasta mixtura actioneaza ca un spermicid, insa analizele de laborator din zilele noastre au aratat ca „remediul" nu avea niciun efect.


A existat o vreme in care orice era legat de Egiptul Antic era la moda. Mumiile erau importate in Europa, pentru a fi „despachetate" la petreceri, iar numeroase mumii au fost scoase ilegal din Egipt.



Mai mult, din cauza ca exista un numar foarte mare de mumii peste tot in lume, nimeni nu avea un respect deosebit pentru ele si nu li se dadea o importanta istorica prea mare.




Din acest motiv, a face rost de bandaje folosite la impachetarea mumiilor era uneori mai putin costisitor decat a cumpara hartie.

Este celebru cazul unui intreprinzator american de la inceputul secolului al XX-lea care a decis ca poate economisi niste bani daca, in loc sa produca hartie de impachetat mancarea, mai bine importa mumii si foloseste bandajele in care au fost impachetate acestea.

Din pacate pentru el, planul a esuat, deoarece oamenii au inceput sa se imbolnaveasca de holera, iar utilizarea acestui material a fost abandonata.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.