Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dezastrul de la Cernobil
226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carneol (cornalina)
1.004 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bulgari de zapada pe Pamant
496 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania pe roti
708 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari dezastre naturale
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Potala, Tibet
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In cautarea civilizatiilor pierdute |
119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Casuta ciupercuta - suport de creioane
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezastrul minier din Hillcrest
400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Disparitia misterioasa a zborului 538
290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Dezastru rosu

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.09.2018  Adauga la favorite 553 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
"Dezastrul rosu" este titlul filmului documentar belgian care, in 1988, a demascat in Occident regimul lui Nicolae Ceausescu. Acest film, realizat de de regizorul belgian Josy Dubie, a reprezentat o data marcanta in jurnalismul de investigatie al ultimelor decenii. Filmat in buna parte cu o camera ascunsa, in Romania totalitara si paranoica a sfarsitului de regim Ceausescu, filmul a modificat definitiv imaginea de despot luminat si deschis spre exterior a liderului statului roman, si a dat o noua dimensiune documentarului prin implicarea regizorului in subiect.
Circumstantele realizarii filmului au fost urmatoarele: regizorul, Josy Dubie - care gratie acestui film avea sa devina sef de programe audio-video al ONU - mersese sa filmeze in ascuns, ca turist, in Romania, dupa ce vreme de un an de zile incercase sa obtina oficial o autorizatie de filmare.

La Cluj, avea sa se intalneasca cu Doina Cornea, care i-a dat faimoasa papusa - ce apare in film - in care cususe o scrisoare deschisa catre Ceausescu, ce avea sa fie citita la Europa Libera.

Dubie a reusit, dupa multe peripetii, sa scoata totul din tara. La Paris, s-a adresat cuplului Monica Lovinescu Virgil Ierunca cerandu-le sa ii sugereze pe cineva care sa-l ajute la scrierea comentariului filmului, traduceri, explicatii etc. Monica Lovinescu a recomandat Europa Libera - pe atunci cu sediul la Munchen - si pe mine, care ma aflam la Bruxelles, dupa ce tocmai iesisem din Romania si primisem azilul politic in Belgia.

Filmul a fost un soc total… Ceausescu fusese pana atunci vazut ca un soi de Tito care se opunea Moscovei. Parlamentul European a organizat pentru prima data o dezbatere publica extrem de critica despre una din tarile continentului.
Dupa difuzarea filmului in majoritatea tarilor Europei occidentale in iarna lui 1988-1989, s-a declansat in Belgia acea Operation Villages Roumains, care a facut ca mii de sate occidentale „sa adopte" localitati romanesti ce riscau sa dispara sau sa fie afectate de planul lui Ceausescu de „sistematizare" a mediului rural.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.