Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Valea Jiului in Primul Razboi Mondial
1.110 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portile de Fier
843 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La drum. Transhumanta
510 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valea Jiului, o istorie in ruina
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vesnic salbatic
336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe drum
305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Judetul Dolj
1.015 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Passo Pordoi-Italia
476 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Claudio Monteverdi
628 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tiger`s Nest Monastery (Bhutan)
946 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Drum de fier prin Defileul Jiului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.08.2018  Adauga la favorite 516 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
O destinatie turistica deosebita, pe care n-are trebui sa o ratam: Defileul Jiului strabatut cu autoturismul, dar mai ales cu trenul. Strapungerea care face legatura intre Transilvania si Oltenia, care deschide calea de comunicare intre cele doua regiuni istorice, a fost la un moment dat principalul obiectiv economic si politic al Romaniei. Ideea a fost lansata, totusi, de Imperiul Austro-Ungar.

Dupa constructia caii ferate Simeria-Petrosani, inaugurata in anul 1870, s-au continuat lucrarile caii ferate pana la Lupeni. Apoi, in 1916, a fost dat in folosinta, de catre Regatul Romaniei, tronsonul Targu Jiu – Bumbesti Jiu. In timpul ocupatiei Puterilor Centrale, specialistii Imperiului Austro-Ungar au facut un studiu tehnic pentru a lega Livezeni de Bumbesti-Jiu, cea mai grea portiune a caii ferate care leaga Petrosani de Targu Jiu si totodata Imperiul Austro-Ungar de Regatul Romaniei. Incheierea razboiului si aparitia Romaniei Mari a amanat aceasta complicata creatie inginereasca.

Lucrarile au inceput in anul 1924, sub Regele Ferdinand „Loialul". Pana la sfarsitul anului 1931 au fost finalizati 4 km de cale ferata, tunelurile Leurzeaua si Plesa si primul pod peste Jiu, podul de la Plesa. Apoi s-au sistat lucrarile pana in anul 1937, cand au reinceput in forta. In anul 1941 au fost finalizati inca 8 km de cale ferata, pana la Meri. Lucrarile au continuat pana la sfarsitul razboiului, iar dupa conflagratie, comunistii au preluat initiativa.

Aceasta lucrare de proportii a devenit propagandistic o „ctitorie" a noului regim comunist. S-au organizat pentru finalizarea lucrarii „Santierele Tineretului Muncitoresc", de la Bumbesti la Livezeni, voluntarii contribuind din plin la amplificarea propagandei. Aici a fost una dintre „pepinierele comuniste", acest punct inclus in biografia participantilor le-a adus acestora statutul de „conducatori ai oamenilor muncii". Asa cum se mai intampla si azi, ei au taiat panglica impaunandu-se cu aceasta mare si frumoasa opera. Constructia este un monument ingineresc, calea ferata strabate Defileul Jiului si, totodata, Parcul Natural Defileul Jiului. Drumul de fier insumeaza 31 de km, 8 poduri in lungime totala de 730 de metri, 27 de viaducte si 39 de tuneluri, in lungime de aproximativ 8.880 de metri.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.