Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Corneliu Baba -( partea I
799 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Corneliu Baba - (Partea a II-a )
947 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Corneliu Baba - Documentar ( partea a III-a)
1.871 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai faimoase 50 picturi din lume-BBC documentar
1.503 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Palatul Buckingham: Interioarele partea II
365 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imperiul ochiului: magia iluziei: partea 1
29 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portretul unui artist portret
440 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Buckingham: Interioarele partea I
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TIPOIA&TZIPOIA Documentar realizat de Marilena Rotaru
308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1. Liviu Ciulei Partea 1
1.781 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Corneliu Baba - Documentar ( Partea a IV-a )

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.07.2018  Adauga la favorite 955 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Aproape toate operele lui Corneliu Baba au ramas in Romania, abia daca exista vreun muzeu mai important din tara care sa nu aiba macar o opera de-a sa. Una dintre putinele opere din afara Romaniei este tabloul impresionist numit Spaima, aflat la Muzeul Szepmuveszeti din Budapesta. Printre cele mai importate opere sunt o serie de portrete care au determinat criticii sa-l compare cu Francisco Goya. Printre acestea sunt portretul din 1952 al lui Mihail Sadoveanu (aflat la Muzeul de Arta Timisoara) si portretul din 1957 al lui Krikor Z. Zambaccian (la Muzeul Zambaccian, tot in Bucuresti). Aceasta arta a jocului de lumini, inspirata de la Rembrandt este preponderenta in tablourile care prezinta portretele altor personalitati cum ar fi Lucia Sturdza-Bulandra, George Enescu, Tudor Arghezi, Ion Irimescu(aflat la Muzeul de Arta "Ion Irimescu", mun. Falticeni, judetul Suceava). In portretele sale a acordat o atentie deosebita mainilor, ca element cheie in caracterizarea personalitatii umane, exact ca Rembrandt si marii portretisti din scoala olandeza. Corneliu Baba este cel mai mare portretist roman. Isi pregatea portretele, pe urmele maestrului sau Rembrandt, printr-un un numar urias de schite ale mainilor sau ochilor.

Intre saptezeci si optzeci de ani, Baba a realizat o serie extensiva de tablouri de Arlechini si Regi Nebuni, majoritatea ramanand in colectia sa privata pana la moarte. Din nou, se observa o analogie cu perioada ultima a lui Goya dar si cu pictura expresionismului german. Critici de arta, cum ar fi Pavel Susara, autorul unui album monografic dedicat pictorului, au vazut in acest ciclu de tablouri o reactie personala a artistului in fata absurdului dictaturii comuniste si al "rinocerizarii" Romaniei.
Desi ar fi putut fi considerat relativ demodat pentru un pictor care picta in secolul XX, Baba lucra in traditia Marilor Maestri, nefiind nici in legatura cu realismul socialist din blocul comunist, nici cu modernismul popular in vest. Chiar daca anumite opere ale sale arata o influenta impresionista puternica, cele mai bune opere amintesc de Marii Maestri Spanioli, printre care Francisco Goya. A fost de asemenea fascinat de peisajele venetiene si spaniole.
A expus la principalele manifestari din tara si la expozitii internationale, printre care Bienala de la Venetia (1954, 1956), expozitia "Arta non-abstracta" din Tokio (1964), Berlin (1964), New York (1970), Bucuresti (1978); Moscova, Viena, Leningrad (1979).

In prezent, cea mai mare colectie de lucrari dar si obiecte ale artistului se gasesc in Colectia Baba, la Muzeul de Arta Timisoara. Colectia a fost donata muzeului de sotia artistului si include 90 de piese, printre care si cateva tablouri aduse de la Muzeul National de Arta si de la Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.