Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istorie pentru bac-Formarea statelor romanesti-1
969 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istorie online pentru cl a XII-a: Constitutiile Ro
369 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ISTORIE PENTRU BACALAUREAT- CONSTITUTIILE ROMANIEI, PART
1.102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lectii online, Istorie, IV, Dacii si romanii
323 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istorie pentru bac-Formarea statelor romanesti-2
1.024 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lectia de istorie 3
947 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lectia de istorie 4
1.068 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lectia de istorie 1 - Geto-Dacii
1.040 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lectia de istorie 2
910 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Intre democratie si totalitarism.Cls a XII-a:
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Cursuri
 

 

Scurta istorie a aurului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.07.2018  Adauga la favorite 928 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Aurul este un element chimic cu simbolul Au (din latina: aurum) si numarul atomic 79. In cea mai pura forma, este un metal stralucitor, usor rosiatic, dens, moale, maleabil si ductil. Din punct de vedere chimic, aurul este un metal de tranzitie si un element de grup 11. Este unul dintre cele mai putin reactive elemente chimice si este solid in conditii standard. Aurul apare adesea in forma libera (nativa), ca nuggeturi sau boabe, in roci, in vene si in depozite aluvionare. Apare intr-o serie de solutii solide cu elementul nativ argint (ca electrum) si, de asemenea, aliat natural cu cupru si paladiu. Mai putin frecvent, apare in minerale ca si compusi de aur, adesea cu telur (teluride de aur).ui.

Incasii se refereau la Aur ca fiind „Lacrimile Soarelui“
Productia de aur si primele descoperiri

Potrivit "Gold: History and Genesis of Deposits" aurul ar putea fi primul metal cunoscut de omenire, cu pepite, fulgi si praf de aur ce se gaseau in sol si in zonele cu rauri de mica adancime.



Cele mai vechi dovezi ale atelierelor de aurari apar in jurul anului 4600 i.Hr. pe malul Marii Negre in apropierea actualului oras Varna.

Alaturi de ceramica, unelte din cupru si idoli de piatra, arheologii au descoperit, intr-o necropola cu apropare 300 de morminte, coliere de aur, sceptre si alte obiecte, potrivit Muzeului Varna de Archaelogy.
Avand in vedere cantitatea de aur gasit la acest site, ne sugereaza ca activitatea de minerit a aurului a avut loc cu cel putin sapte milenii in urma.

Homer in „Iliada“ si „Odiseea“, face referire la aur ca fiind gloria nemuritorilor si un semn al bogatiei in randul oamenilor obisnuiti.

In Geneza 2: 10-12, aflam de raul Pison din Eden, si „tara Havilah, unde se gaseste aur si aurul din tara aceasta este bun“

Exista dovezi arheologice, inca din anul 3.100 i.Hr., care precizeaza despre o valoare a raportului aur / argint, in codul de Menes, fondatorul primei dinastii egiptene. In acest cod se afirma ca „o parte din aur este egala cu doua parti si o jumatate de argint, ca valoare.“ Aceasta este cea mai timpurie dovada a relatiei de valoare, dintre aur si argint.

Astazi, in Muzeul din Torino Exista un papirus si fragmente cunoscute sub numele de „Carte des Mines d'Or“. Acesta prezinta mine de aur, casele minerilor, drumul care duce spre mine, muntii aurifere, si asa mai departe.

Cautatori din secolul 19 au inceput spalarea nisipului aurifer si de ecluzare in timpul goanei dupa aur din America de Nord, folosind gravitatia pentru a separa boabe de aur mai grele din alte materiale.

In aceasta perioada, cea mai mare pepita de aur a fost gasit in Victoria, Australia, in 1869. Numita "Bine ai venit Straine", si cantarind 78 kgs, aceasta investitie de aur ar valoara astazi aproximativ de 4 milioane USD.

Pe repede inainte la timpurile moderne, unde mineritul aurului s-a dezvoltat ajungand la un nivel de tehnologizare incredibil, constatam ca minerii de azi folosesc dispozitive de ultima generatie de topografie si de masurare pentru a le permite sa localizeze aurul adanc sub pamant, in toate colturile lumii.





Astazi, cele mai mari cantitati de aur se gasesc in minele de suprafata sau minele subterane, iar cheia este de a gasi cat mai multe grame de aur pe tona de roca sau nisip, suficient de multe pentru a face minele viabile.

Exploatarile miniere de suprafata sunt gauri gigantice in pamant pentru a accesa depozitele aurifere. Alte exploatari miniere sunt cele subterane, dintre care cea cu cea mai mare adancime se gaseste in Africa de Sud si ajunge la aproape 4 km in scoarta terestra.

Karate si Uncii


Gradul de puritate al aurului nativ, lingouri (bare sau lingouri de aur nerafinate), si aurul rafinat este stabilit ca fiind continutul de aur.

„Karatul“ indica proportia de aur masiv in aliaj in bazat unui total de 24 de parti. Astfel, 14 karate (14K) Indica compozitia de 14 parti aur si 10 parti de alte metale. De altfel, aurul de 14K este frecvent utilizat in realizarea bijuteriilor. „karat“ nu trebuie confundat cu „carat“, unitatea de greutate pentru pietre pretioase folosite.

Cel mai des in zilele noastre se gasesc bijuterii din aur si aur de 14 K si de 18 K, insa se gasesc pe piata si bijuterii din aur de 8K, 9 K, 10K, 12 K, 20 K, 21 K 22 K sau 24 K.

Aurul de 24 K este cel mai pur si cel mai pretuit, deoarece are in compozitie 99% aur.

Atunci cand se confectioneaza bijuterii din aur, nu se foloseste aur 100% pur, din cauza ca ar fi prea moale. Aurul pur este intotdeauna de 24 de carate.

Aurul de 18 karate este acela in care, din 24 de parti, 18 parti sunt aur, si 6 parti sunt alte metale, iar in cazul celui de 14 karate, 10 parti sunt alte metale, iar 14 parti sunt aur pur.

Karatul este cantitatea de aur curat, pur din aliaj, egala cu a 24 – a parte din masa totala.

Karatajele cele mai frecvente sunt: 9K - 37,5% aur, 10K - 41,6% aur, 14K - 58,5% aur, 18K - 22K aur si 75% - 90% aur. Aceasta ultima categorie este de fapt 21,6K, dar sa strecurat ca 22K si a ramas asa.

Sistemul Karat a fost completat de sistemul de finete, in care puritatea metalelor pretioase este notata in parti de metal pur in aliaj.

"Unciea" este unitatea de baza de greutate utilizata in tratarea cu aur este Uncie troy. O Uncie troy este echivalenta cu 20 de Pennyweights Troy. In industria de bijuterii, unitatea de masura comuna este pennyweight (tdw.), care este echivalent cu 1.555 de grame.

Denumirea sa vine de la numele orasului Troyes din regiunea franceza Champagne, unde aceasta unitate de masura era foarte folosita in Evul Mediu, in zilele de targ.
In acea epoca, targul din Troyes era unul dintre cele mai renumite locuri in care se facea comert, la care participau comercianti din diferite tari.

Termenul de „aur-umplut“ este folosit pentru a descrie articole de bijuterie din metale de baza care pe una sau mai multe suprafete sunt acoperite cu un strat de aliaj de aur.

O marca de calitate poate fi utilizata pentru a arata cantitatea si finetea aliajului de aur.

Niciun articol care are o portiune din aliaj de aur mai mica de o douazecime de greutate nu poate fi marcat „umplut cu aur“, dar ele pot fi marcate „placate cu aur“, cu conditia ca fractiunea proportionala si desemnarile de finete sa fie de asemenea, indicata.

Articole de bijuterii placate electric care au cel putin sapte milionimi dintr-un inch (0,18 micrometri) de aur pe suprafete semnificative pot fi etichetate „placate electric“, grosimi placate cu mai putin decat aceasta pot fi marcate „aur strafulgerat“ sau „aur spalat

Bijuterii


Aurul a avut intotdeauna o valoare importanta pentru oameni. Chiar inainte ca el sa fie folositi ca si bani, aurul a existat ca bijuterie, iar acest lucru este demonstrat de eforturile extraordinare depuse de umanitate pentru a il obtine. Prospectarea pentru aur a fost un efort la nivel mondial care merge inapoi cu mii de ani.





Fenicieni, egipteni, indieni, hititii, chinezii, dar si natiuni au folosit in cautarea aurului prizonierii de razboi care erau trimisi sa lucreze mine, asa cum erau sclavii si criminalii, iar acest lucru sa intamplat intr-o perioada in care aurul nu a avut nicio valoare ca „bani“, dar era considerat o marfa de valoare si dorita.

In cele mai multe culturi antice, aurul a fost popular in bijuterii si arta datorita valorii sale, calitatii estetice, ductilitatii si maleabilitatii. Electrum (aliaj natural al aurului si arginuluit) a fost folosit in bijuterii de catre egipteni inca din anul 5000 i.Hr..

Bijuteriile de aur au fost purtate de barbati si femei in civilizatia sumeriana in jurul anului 3000 i.Hr., iar lanturi de aur au fost produse pentru prima data in orasul Ur in anul 2500 i.Hr., conform descoperirilor arheologice.

Civilizatia minoica din Creta la inceputul mileniu doilea i.Hr. este creditata cu producerea primei bijuterii cu lant si minoicii au facut o gama larga de articole de bijuterii, folosind o gama larga de tehnici. Bijuterii de aur au luat forma de coliere, bratari, cercei, inele, diademe, pandantive, ace si brose.

In tehnici si forme fiind incluse si filigrama (o tehnica cunoscuta egiptenilor inca din anul 2500 i.Hr.), unde aurul este tras in sarma si rasucita in diferite modele), forme subtiri batute, granulare (decorare de suprafata, cu granule mici, sudate de aur), embosare, turnare si gravare.

Printre cei mai talentati aurari ai lumii antice si celebrii in istorie au fost vechii egipteni. Masca de aur de inmormantare a regelui Tut este probabil cel mai puternic simbol al civilizatiei antice egiptene in timpurile moderne.

Egiptul a fost un mare producator de aur in timpul vechilor si noilor Regate. Una dintre cele mai vechi harti geologice in istorie, Turin Papyrus, prezinta regiunile producatoare de aur din Egipt in jurul anului 1,160 i.H.

Tot cercetatorii arheologi au descoperit prima harta de "comori de aur" si care se presupune ca a fost realizata in Egiptul antic, in jurul perioadei lui Seti I (1320 i.Hr.).

In America de Sud, aurul a fost lucrat in mod similar de civilizatia Chavin din Peru in jurul anului 1200 i.Hr., iar turnarea aurului a fost perfectata de societatea Nazca, incepand cu anul 500 i.Hr..

Romanii foloseau aurul ca suport pentru pietrele pretioase si semipretioase, o moda a continuat in epoca bizantina cu utilizarea de perle, pietre pretioase si smaltuiri.

„In timpul lui Decebal existau la Sarmizegetusa cele mai mari ateliere metalurgice din Europa acelor timpuri.

Aurul transilvan contine 25 - 26 la suta argint, are o culoare deschisa usor verzuie, usor de recunoscut. In atelierele aurarilor daci erau utilizate mici nicovale, dalti, pile, ciocanase, aici se executau coliere, bratari, inele, brose, catarame si piese de harnasament.


Moneda


Prima utilizare a aurului ca si bani a avut loc in jurul anului 700 i.Hr., atunci cand comerciantii Lydiei au produs primele monede. Acestea au fost pur si simplu bulgari de aur "stampilati", intr-un amestec de argint de 63% si 27% Electrum.

Aceasta unitate de valoare standardizata, fara indoiala, a ajutat comerciantii Lydieni in succesele lor largi, incepand cu perioada lui Cresus Mermnadae, ultimul rege al Lydiei (570 -546 i.Hr.), Lydia a acumulat un tezaur de aur imens, iar astazi, inca mai vorbim de ultra-bogati ca fiind „bogat ca Cresus.“

Monedele au fost aduse in India prin Imperiul Achaemenid, ( primul ) Imperiu Persan, prin succesorii lui Alexandru cel Mare, dar mai ales prin regatele indo-grecesti care au batut monede (adesea bilingve), in secolul al 2-lea i.Hr..


Se spune ca cele mai frumoase monede din epoca clasica au fost batute de Samudragupta imparat regional al Imperiului Gupta din India (335-376 CE), care s-a portretizat atat ca muzician cat si ca cuceritor.



Artefacte religioase si alte utilizari


Aurul a fost intotdeauna un metal puternic.

Cea mai veche istorie a interactiunii umane cu aurul este de mult timp pierduta pentru noi, dar asocierea sa cu zeii, cu nemurirea, si cu bogatia in sine, sunt comune pentru multe culturi din intreaga lume.

Valoarea si frumusetea aurului masiv l-a facut sa fie un material ideal pentru obiecte religioase si politice deosebit de importante, cum ar fi coroane, sceptre, statui, simboluri insemne simbolice si insemne simbolice, vase multe alte obiecte variate.

Obiecte de aur au fost deseori ingropate cu mortii, ca un simbol al statutului persoanei decedate.

In civilizatia Inca din Peru, aurul a fost considerat "Lacrimile zeului soarelui Inti: si astfel a fost utilizat pentru fabricarea de tot felul de obiecte cu semnificatie religioasa, in special masti si discuri ale soarelui.



In vechea Columbie aurul a fost venerat in mod similar pentru stralucirea si asocierea sa cu soarele, iar sub forma de pudra a fost folosit pentru a acoperi corpul viitorului rege intr-o ceremonie de incoronare generoasa, care a dat nastere faimoasei legende a lui El Dorado.

Acoperite decorativ, placile de aur si frunzele de aur (aur batut in foi extrem de subtiri) au fost folosite pentru a decora altare, temple, morminte, sarcofage, statui, arme si armuri ornamentale, ceramica, sticla si bijuterii, inca din perioada egiptului antic.

Astazi, ca si in cele mai vechi timpuri, farmecul intrinsec al aurului in sine, are pentru om, o atractia universala .

Timpuri moderne


1300 - La Londra este stabilit primul standard de puritate al aurului, si este inaugurat primul sistem de marcare a aurului in cadrul Goldsmith's Hall, unde se afla si astazi oficiul de analiza.

1370 si 1420 - In aceasta perioada are loc marea criza a aurului, multe mine din Europa sunt epuizate, productia de aur scazand masiv. In aceasta perioada si dupa ea au inceput expeditiile catre Lumea Noua si Africa. Dupa descoperirea noilor zacaminte criza a incetat.

1511 - Ferdinand lanseaza expeditii masive pentru a gasi aur

1717 - Este stabilit primul standard bazat pe aur. Probabil surprinzator pentru cei mai multi, dar Sir Isaac Newton, seful Monetariei Regale in acea perioada, a luat decizia ca Marea Britanie sa treaca la standardul de aur, lira sterlina devenind convertibila in aur, situatie care a durat pana inceputul Primului Razboi Mondial.

1848 - Incepe goana dupa aur in California, iar San Francisco, un mic sat de corturi s-a dezvoltat intr-o adevarata metropola. Aurul extras in acea perioada are o valoare de miliarde de dolari.

1886 - Incepe goana dupa aur in Africa de Sud, Depozitul de aur descoperit la Witwatersrand, de catre australianul George Harrison, a fost unul dintre cele mai mari din lume, iar acest lucru a facut ca 40% din cantitatea totala de aur extrasa vreodata de pe Terra sa provina din Witwatersrand.

1900 - SUA adopta standardul aurului. China ramanand singura tara a carei valuta era convertibila in argint, la acea data.

1929-1933 - Se incheie era convertibilitatii dolarului american in aur, datorita crahului de pe Wall Street ce a provocat o criza economica mondiala. Marea Britanie renunta la acoperirea monedei in aur, alte state o urmeaza, iar SUA decide in 1933 acelasi lucru.

1944 - Conferinta de la Bretton Woods, unde sunt infiintate doua institutii globale, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, iar dolarul devine valuta de referinta. Valoarea unei uncii de aur este cotata la 35 USD.

1961 - Aurul este folosit pentru prima data in industria electronica a circuitelor integrate.

1971 - Ca urmare a diminuarii a rezervelor de aur la nivel mondial, presedintele Nixon suspenda pe 15 august 1971 convertibilitatea dolarului in aur, astfel ca sistemul Bretton Woods se prabuseste.

2008 - Incepe prima criza mondiala "moderna"

2011 - Pretul aurului atinge niveluri record datorita crizelor financiare parca fara sfarsit si al incertitudinii la nivel mondial, uncia de aur ajunge, pe data de 9 septembrie 2011, la valoarea record de 1.921,15 USD . Incepand cu acea data investitorii, si numai ei, apeleaza la aur pentru a se proteja.

Aurul este si va fi intr-adevar cea mai importanta, sigura si profitabila investitie dovedita in timp.

Cresterea de 300% in ultimii 10 ani spune foarte multe!

https://www.youtube.com/watch?v=4rsWKIZl_Oc


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.