Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Pictura lui Jackson Pollock
687 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictura 3 D
2.357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pictura uimitoare pe sticla realizata cu... degetele!
2.956 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Pictura pe portelan
475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PICTURA ABSTRACTA-artist Gabriela Calinoiu
884 vizite - 0 comentarii
adaugat de gadesigner
 
  Doina Botez- Expozitia de pictura-Milazzo, Messina
1.171 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Favel Kalman - Expozitie de pictura-octombrie 2013
869 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Galeria de arta Gabriela Calinoiu
838 vizite - 0 comentarii
adaugat de gadesigner
 
  Christian Krogh
341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Landscapes Watercolor Art,part.2
816 vizite - 0 comentarii
adaugat de gadesigner
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Jackson Pollock - Pictura americana

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.07.2018  Adauga la favorite 135 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jackson Pollock s-a nascut ca ultimul din cinci frati, tatJal, Leroy - zis Roy - exercita diverse meserii mutandu-se dintr-o localitate in alta, mama - Stella May McClure - o femeie autoritara si exigenta, isi rasfata copiii, in special pe cel mai mic.
In aceste conditii, Jackson are o tinerete dificila, conditionata de un caracter nevrotic introvertit cu explozii colerice violente, din care cauza este exclus de mai multe ori din scolile frecventate.


Gaseste un refugiu in teosofia mistica propagata de Jiddu Krishnamurti, dupa care la fericire se poate ajunge doar prin descoperirea constiintei de sine, doctrina care avea sa-i influenteze intreaga dezvoltare artistica.

In anul 1930 se stabileste la New York, in Greenwich Village, si se inscrie la "Art Students' League" ("Liga studentilor in arta"), frecventand atelierul pictorului Thomas Hart Benton. Primele tablouri ale lui Pollock reprezinta peisaje din natura americana si sunt orientate la stilul naturalist al lui Benton.

Mai tarziu se simte influenta picturii murale mexicane (muralismo: Jose Clemente Orozco, David Alfaro Siquieros) si a lui Albert Rider, realizand tablouri vaste cu teme mitologice si totemistice din cultura indienilor americani. In 1935

face o criza depresiva si cauta refugiul in alcool. Reuseste sa se vindece si lucreaza pentru "Federal Arts Project" instituit de "Works Progress Administration" (WPA). In 1938 este insa concediat datorita abuzului de alcool si este internat in spitalul White Plains, unde ramane timp de patru luni.

Dupa iesirea din clinica, face un tratament psihanalitic, care nu reuseste sa-l vindece de alcoolism, in schimb il convinge sa-si invinga inhibitia din planul comunicatiei verbale, exprimandu-si starile inconstiente de anxietate cu o lunga serie de desene suprarealiste. Se imprieteneste cu John Graham, director la "Metropolitan Museum of Art" din New York, care ii prezinta pe pictorita Lee Krasner, evreica de origine rusa, crescuta in Brooklyn. Intre ei se dezvolta o relatie amoroasa si Lee il introduce in mediul artistic din New York, unde pictura lui Pollock incepe sa devina cunoscuta si apreciata. Suportul figurativ devine tot mai indepartat si abordarea tot mai spontana.

Cunostinta cu Peggy Guggenheim (1943), cunoscuta colectionara de arta, care ii va organiza prima expozitie personala la galeria sa "The Art of This Century" si in continuare alte trei in anii 1943-1947, precum si intalnirile cu Robert Motherwell si Harold Rosenberg, care il atrag in cercul revistei Possibilities, au o mare importanta pentru cariera artistului.

Tabloul Stenographic Figure (1943), expus prima data de Peggy Guggenheim, se bucura de un imens succes. In anul 1945 se casatoreste cu Lee Krasner si se stabileste in Long Island. Din anul 1950 reincepe consumul excesiv de alcool, fapt care se resimte in productia sa artistica. In seara zilei de 11 august 1956 sufera un accident de circulatie si moare pe loc, catapultat de la volanul automobilului in trunchiul unui arbore.
Dupa indelungate cautari, de la pictura naturalist-figurativa pana la suprarealism, din anul 1946 incepe perioada sa de creatie cu adevarat novatoare, cind se rupe complet de suportul figurativ, de poetica reprezentarii. E si perioada inovatiilor tehnice, asternand culoarea prin picurare, prin scurgere (drip paintings). Cu aceasta tehnica de action painting sau "pictura gestuala" creeaza structuri coloristice complexe, conglomerate una intr-alta, ca in "Cathedral" (1947). Lui Pollock i se datoreaza in cea mai mare parte demarajul unei picturi americane eliberate de modelele europene, desi, fireste, se pot gasi filiatiile sale intr-o serie de demersuri ale suprarealismului, dadaismului si abstractionismului liric. Pollock impinge insa pana la limita consecintele unor tentative de a desprinde emotia de orice aluzie metaforica si de a lasa impulsul creator sa se declanseze fara constrangere si fara nicio obligatie explicativa. Intr-adevar, important este momentul creatiei, moment exploziv ce epuizeaza nevoia de expresie si comunicare. Pentru ca, practic, panzele lui Pollock se pastreaza surprinzator de elocvent, ca opere finite, in cadrele picturii autentice. Traiectele de culoare, care se intretaie intr-o ametitoare miscare spatiala, angajeaza relatii armonice, iar suprafata se dovedeste compusa cu multa rigoare.
Faptul ca opera de arta, recuperata si expusa, e conservata, nu este decat un act reflex, expresia unei atitudini traditionale fata de arta si, din acest punct de vedere, nu intra in contradictie cu sensul creatiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)