Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
66 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
527 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
820 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
465 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
69 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Orientului Mijlociu -p.2-5
1.608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria rugbiului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.07.2018  Adauga la favorite 245 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rugby, scris si rugbi (din cuvantul englez rugby, pronuntie simplificata /'ragbi/), este un sport cu mingea, originar din Anglia. Numele jocului provine de la orasul englez omonim, locul unde s-au formalizat prima data regulile acestui sport.

Mingea cu care se joaca rugby-ul este de forma ovala, motiv pentru care sportul mai este uneori numit "sportul cu balonul oval".
Stramosul rugbyului este "la soule", sport practicat pe scara larga in Franta, incepand cu perioada Evului Mediu. Varianta originala a sa a fost inventata pe terenului principalului colegiu din orasul Rugby, situat in Anglia. Potrivit legendei, in cursul unui meci de fotbal (care nu trebuie insa confundat cu varianta actuala a sportului desemnat cu acest nume), jucat in anul 1823, William Webb Ellis, elev al acestui colegiu si viitor pastor, a luat in brate balonul si l-a purtat in spatele liniei portii adverse, desi traditia cerea ca punctele sa fie inscrise cu piciorul. In realitate, originele rugbyului sunt ceva mai complexe. In acea perioada, fiecare dintre colegiile britanice practicau un joc cu balonul derivat din "la soule". Fiecare colegiu avea propriile sale reguli, iar jocul cu piciorul si cu mana erau destul de raspandite. Gestul lui William Webb Ellis, de a tine balonul in maini, intr-o faza a jocului in care asa ceva nu era permis, a facut ca regulile colegiului din Rugby sa evolueze progresiv.

Odata cu aparitia cailor ferate insa, colegiile nu mai erau izolate unele de altele, iar intalnirile sportive au devenit posibile. In primul rand, era necesar ca viitorii competitori sa se puna de acord asupra regulilor care trebuie adoptate. La inceput, meciurile se jucau conform regulilor stabilite de colegiul care indeplinea oficiul de gazda. Nu pentru mult timp, pentru ca destul de repede s-a simtit nevoia de a avea reguli uniforme. Au urmat dispute intre partizanii care preferau jocul cu piciorul (dribbling) si cei care doreau limitarea unui asemenea joc, considerat prea violent (ar trebui avut in vedere ca jocul practicat in acea perioada era diferit fata de cel de astazi). Din aceste discutii s-au nascut doua sporturi diferite - cel cunoscut astazi sub denumirea de fotbal si rugbyul. Acestea, la randul lor, au dat nasterea unui important de variante si sporturi inrudite.

Regulile de joc, care afirmau specificitatea fotbalului jucat in colegiul din Rugby, vor fi codificate pentru prima data in anul 1846 de catre elevi, iar la 8 decembrie 1863, la Cambridge, de catre studentii acestei universitati, fosti elevi proveniti din Rugby.

In anul 1871, pentru a se distinge in mod definitiv de fotbal si de "Football Association", se naste prima federatie nationala: Rugby Football Union (RFU). In acelasi an, la Edinburgh are loc si prima intalnire internationala, disputata intre Scotia si Anglia, meci incheiat cu victoria gazdelor, cu scorul de 4-1.

In mod progresiv, RFU a adoptat diverse reguli pentru imbunatatirea jocului, cum sunt suprimarea unor anumite lovituri periculoase, permiterea pasei cu mana (in 1875) sau diminuarea numarului de jucatori de la 20 la 15 (in 1877).

Incetul cu incetul, rugbyul, rezervat initial elitelor, castiga toate paturile sociale. In anii 1880 se pune problema profesionismului, adoptat in 1885 de fotbal]], care va determina scindarea miscarii rugbystice. Incepand cu anul 1891, respectiv la un an de la infiintarea International Board, for insarcinat cu gestiunea jocului si a regulilor acestuia, cluburile din nordul Angliei reclamau un ajutor pentru compensarea muncitorilor pentru timpul de munca pierdut prin jucarea meciurilor de sambata (care era zi lucratoare), dar RFU a refuzat sa admita aceasta pretentie. Dupa mai multe tentative, "Northern Rugby Football Union", o copie profesionista a RFU, a fost infiintata la 27 august 1895. Ulterior, aceasta organizatie a dat nastere unei variante diferite a acestui sport, denumita "rugby league", care este practicat in tarile anglofone. Abia la sfarsitul sec. XX, rugbyul va accepta profesionismul.

In anul 2007, se numarau circa 3,5 milioane de jucatori legitimati in intreaga lume.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.