Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce faci daca esti adult si esti rapit?
1.782 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sa faci inainte de o inundatie
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce faci daca te-ai inecat cu alimente si esti singur?
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 LUCRURI pe care le faci in caz de FURTUNA
76 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa te comporti - 5 bune maniere...
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 4 lucruri de facut CAND TE PLICTISESTI
745 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce poti face cu o bricheta tinuta in pumn, intr-o lupta
196 vizite - 0 comentarii
adaugat de dinexperienta
 
  Ce trebuie sa faci in caz de incendiu
69 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 GRESELI de evitat la renovarea unui apartament
114 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este obligatoriu sa faci inainte sa te machiezi
947 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Ce trebuie sa faci daca esti surprins de avalansa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.06.2018  Adauga la favorite 723 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Iata cateva sfaturi despre ce trebuie sa faci in caz de avalansa. Ninsorile abundente din ultima perioada, precum si oscilatiile de temperatura noapte/zi, favorizeaza producerea de avalanse in zonele montane inalte, fenomene care au produs deja victime in Retezat, desi, atat meteorologii, cat si salvamontistii, au emis in ultimele zile avertismente repetate in acest sens. Libertatea iti spune ce trebuie sa faci pentru a evita de un astfel de fenomen periculos si cum trebuie sa procedezi daca, totusi, esti surprins de avalansa.
Statisticile spun ca, in marea lor majoritate, avalansele cu victime umane (exceptand, desigur, catastrofele naturale) au fost declansate chiar de oameni, adica, chiar de victime.
Respecta avertismentele salvamontistilor!
Pentru a evita o astfel de catastrofa, exista o singura cale sigura: sa n-o cauti, sa n-o declansezi. Fie ca schiezi, fie ca faci o drumetie pe munte, in primul rand, respecta cu sfintenie avertismentele salvamontistilor si indicatoarele turistice („traseu inchis", „pericol de avalansa" etc). Salvamontistii adapteaza, permanent, indicatoarele la starea vremii, la grosimea stratului de zapada s.a.m.d., avertizand asupra pericolelor de avalansa.

Nu iesi de pe partia amenajata!
Principalele cauze ale producerii avalanselor sunt incalzirea brusca a vremii, ploaia, vantul si moina. Si zapada nou- depusa, fara aderenta cu stratul mai vechi, stabilizat si inghetat, poate aluneca cu usurinta. In zonele unde s-au format depozite insemnate de zapada, exista riscul declansarii avalanselor, atat spontan, cat si provocate. Asadar, daca mergi in drumetie, nu te aventura pe traseele inchise sau nemarcate, iar daca schiezi, nu parasi partia amenajata. Este singurul loc sigur.
Nu intra in panica si nu actiona haotic!
Iata si cateva sfaturi culese din „manualul vanatorilor de munte" pentru a proceda corect daca esti susprins de o avalansa. In primul rand, incearca sa-ti pastrezi calmul, nu intra in panica si nu actiona haotic. Daca esti pe schiuri, nu incerca sa scapi printr-o coborare directa, cu o viteza superioara torentului. E putin probabil ca o sa reusesti. Oricare ar fi consistenta zapezii sau conditiile de declansare, la inceput stratul aluneca cu o viteza mai mica, apoi din ce in ce mai mare. In acest timp, inca te poti mentine la suprafata. Dar, atentie! Trebuie sa-ti desfaci sau sa-ti tai rapid legaturile de la schiuri sau de la rachetele pentru zapada. Din cauza frecarii stratului de deasupra cu baza sa, miscarea de alunecare a zapezii se transforma intr-o miscare de rostogolire, ceea ce face sa-ti pierzi echilibrul si sa fii tras catre interior. Acum trebuie sa intervina sangele rece, dar si priceperea: prin miscari energice, de „inot", trebuie sa lupti pentru a te mentine la suprafata sau pentru a iesi catre marginea torentului. Daca avalansa este formata din zapada „prafuita", apare imediat pericolul de asfixiere. In acest caz, trebuie sa-ti acoperi nasul si gura, cu fularul sau cu o batista. In momentul in care avalansa se opreste, incearca sa te eliberezi prin miscarea bratelor deasupra capului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.