Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Japanese art - ARTA JAPONEZA
412 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta antica din sticle cu flori si pasare colibri
394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Sforzesco, Milano a III-a
1.642 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ARTA TACERII
573 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Pergamon
665 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O lume de arta: Muzeul Metropolitan de Arta
59 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Metropolitan de Arta din New York
377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aceasta este arta moderna / 4 din 6 / Nimic nu conteaza
284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta goblenului-1
1.479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta conceptuala
153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Arta antica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.05.2018  Adauga la favorite 739 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tutanchamun Maske.jpg
Primii europeni, de acum 25.000 de ani, modelau in lut mici figurine reprezentand zeitati si animale. Se crede ca erau totemuri sau obiecte de cult menite sa sporeasca fertilitatea solului sau sa stabileasca o cale de comunicare cu spiritele animalelor. Unele populatii asiatice pictau, in interiorul pesterilor, imagini realiste infatisand animale, samani ai tribului si scene de vanatoare. Cand oamenii au inceput sa duca o viata mai stabila, s-au apucat sa faca obiecte ornamentale de ceramica si alte lucruri impodobite. In China, populatia Yang Shao avea oale cu modele geometrice. Pe masura ce cuprul si bronzul au inlocuit piatra in arme si unelte, prelucratorii de metale au capatat importanta, iar uneltele si obiectele facute de ei erau bogat impodobite. Ei nu urmareau doar sa infrumuseteze obiectele. Sculptand zei sau simboluri sacre pe unelte si arme, erau incredintati ca acestea vor fi mai eficiente. O data cu dezvoltarea asezarilor si oraselor si atingerea prosperitatii statale, templele impresionante, palatele si constructiile monumentale au fost decorate cu sculpturi si picturi ce infatisau modul de viata al oamenilor. De la frescele din Micene pana la sculpturile funerare din Egipt si de la sculpturile olmecilor pana la ceramica pictata in China, arta oamenilor din antichitate ne-a dat posibilitatea sa aflam cum traiau ei.

Initial, chiar si scrierea a fost o activitate artistica (in Mesopotamia si in Egipt), constand in imagini ce reprezentau idei sau obiecte. Pictogramele din China antica simbolizau cuvinte intregi.

Marele eveniment al inceputului acestei perioade este aparitia scrisului , la care moment protagonistii sunt marile civilizatii ale Orientului Mijlociu: Egiptul antic si Mesopotamia, eveniment prin care arta dobandeste noi modalitati de expresie. Scrisul permite evidentierea sistematica a activitatilor economice si comerciale.

Astfel, in jurul lui 3.500 i.e.n. apare, in Mesopotamia, scrirea cuneiforma, care, initial, era bazata pe pictograme si ideograme. Ulterior, sumerienii dezvolta scrierea prin redarea silabelor, bazata, deci, pe fonologia si sintaxa specifice limbii sumeriene.

In Egipt apare scrierea hieroglifica, cea mai veche marturie fiind Paleta lui Narmer (3100 i.e.n.).

Limba ebraica a fost una dintre primele limbi care au utilizat scrierea bazata pe alfabet. Este vorba de sistemul de scriere abjad (1800 i.e.n.), prin care fiecare fonem este redat printr-un simbol. Alfabetul grec si latin deriva din acesta.

Apar mari cetati in regiunile unor fluvii, precum: Nil, Tigru, Eufrat, Fluviul Galben.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.