Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
62 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
523 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
818 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
66 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Orientului Mijlociu -p.2-5
1.608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria covrigului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.05.2018  Adauga la favorite 394 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Exista numeroase discutii despre originea covrigilor, de asemenea si despre originea numelui, majoritatea istoricilor fiind de acord ca au fost inventati de catre calugarii germani. Potrivit lucrarii “Istoria Stiintei si a Tehnologiei", scrisa de Bryan Bunch si Alexander Hellemans, se considera ca in anul 610 un calugar italian a inventat covrigii drept rasplata pentru copiii care invatau rugaciunile. Acesta numea micile fasii de aluat copt, incolacite pentru a se asemana cu mainile incrucisate piept, “Pretiola" (mici recompense). O ilustratie din secolul XII, “Hortus deliciarum", din Alsacia ar putea fi prima imagine a unui covrig.

O alta sursa localizeaza inventia intr-o manastire din sudul Frantei. Covrigul cu bucle ar mai putea avea legaturi cu painea greceasca in forma de inel, derivata de la painea folosita la slujbe in manastiri acum o mie de ani. In Germania exista povesti care relateaza ca inventia covrigilor a fost a brutarilor disperati tinuti captivi de catre conducatorii local.

Enciclopedia “Meyers Konversations-Lexikon" din 1905 suspecteaza originea covrigului odata cu interzicerea traditiilor pagane de copt, precum forma Crucii Soare, la Sinodul din Estinnes din anul 743. Covrigul ar fi aparut ca si un inlocuitor.

Covrigul a fost folosit drept emblema brutarilor si mai apoi a breslelor acestora din zonele sudice din Germania si s-au pastrat pana in secolul al XII-lea.

In Biserica Catolica, covrigii erau considerati ca avand o semnificatie religioasa datorita ingredientelor si a formei. Covrigii erau realizati dupa o retea simpla folosind faina si apa pentru a putea fi mancati pe perioada postului.

Asemenea gaurilor din mijlocul paini plate suedeze (ceea ce permitea agatarea lor pe sfori), buclele covrigilor ar fi putut servi unui scop practic. Spre exemplu, puteau fi atarnati pe bete, acestea fiind proiectate in sus de pe o coloana centrala. Un astfel de obicei se poate vedea intr-un tablou al pictorului Job Berckheyde realizat in jurul anului 1681.

Desi nu la fel de popular ca si printre germani si americani, covrigii cu bucle sunt cunoscuti si in alte tari europene si in alte tari din jurul lumii. In Cehia covrigul este cunoscut sub numele de “preclik", in Finlanda ca si “viipurinrinkeli", iar in Slovacia este numit “praclik". Spaniolii, francezii, si italieni ii numesc “pretzel", “bretzel" sau “brezel", norvegienii si danezii il numesc “kringle", polonezii ii spun “precel", in maghiara si croata este numit “perec", iar in sarba i se spune “pereca". In Romania, covrigul este un aliment fast-food foarte popular in zonele urbane si, de asemenea, un cadou de sarbatori.

Indiferent de marime, forma sau asezonare, covrigul ramane in continuare un aliment delicios apreciat de toata lumea.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.