Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Minele de safir din madagascar
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Madagascar, lemurienii si spionii
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Marvels-Madagascar
987 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce se afla in interiorul acestui crater din Madagascar?
76 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce se afla in interiorul acestui crater din Madagascar?
58 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe drum
306 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Copacii Baobab, Madagascar
1.312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sir David Attenborough despre Madagascar
1.211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumi pierdute -mostenitori ai lui Genghis-Han
1.305 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai proaste locuri de munca din lume
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Madagascar

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.05.2018  Adauga la favorite 541 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Madagascar, numele oficial fiind Republica Madagascar, este o tara insulara aflata in Oceanul Indian, in partea estica a coastei Africii, in emisfera sudica.

Insula principala, denumita de asemenea Madagascar, este a patra insula ca marime din lume. Madagascarul este mediul natural pentru 5% din speciile de plante si animale, dintre care 80% sunt unice in lume. Printre exemplele cele mai notabile de biodiversitate se pot enumera infraordinul de primate al lemurienilor, trei specii de pasari endemice si sase specii de baobabi endemici.

Substantivul si adjectivul denumind pe cineva sau ceva originar din Madagascar, limba, etnicitatea si cetatenia este Malagasy (pronuntat „mal-gazh"), fiind derivat din cuvantul Madagascar. In limba romana malagasy este tradus malgas / malgasa. Limba malgasa este limba cea mai vorbita in Madagascar, fiind totodata si limba oficiala.

Insula este populata la inceputul mileniului I de etnii asiatice originare din Indonezia, Malaysia si Melanesia, care se contopesc cu populatia aborigena dar si cu cea africana si araba imigrata ulterior. In secolele X - XI se raspandeste islamul adus de arabii care intemeiaza primele factorii in estul insulei.
Navigatorul portughez Diogo Dias este in august 1500 primul european care viziteaza Madagascarul, urmat de negustorii olandezi, francezi si englezi. De la numele de "matacassi" dat de europeni popoarelor aborigene deriva denumirea moderna a statului. Tentativa Frantei de a-si impune in secolul al XVII-lea autoritatea coloniala esueaza in fata rezistentei autohtone. Regatul absolutist Merina (Imerina) creat in secolul al XVII-lea unifica, in timpul suveranului Radama I (1810-1828), intreaga insula si adopta numele oficial de Regatul Madagascar. In 1885 Franta impune Madagascarului protectoratul sau, apoi il proclama in 1896 colonie. Madagascarul a devenit republica independenta la 26 iunie 1960.
Cu cei 587 040 km², Madagascarul este a 46 tara din lume (dupa Botswana) si cea de-a patra insula ca marime din lume. Este comparabila ca marime cu Kenya.

Exista doua anotimpuri: este cald si ploios din noiembrie pana in aprilie, si mai racoare si mai uscat din mai pana in octombrie. Vantul din sud-est este dominant, iar ocazional se formeaza cicloni.

Relieful este caracterizat prin podisuri (altitudinea medie: 1000 m) in partea centrala, cu zone muntoase (altitudinea maxima: 2886, Tsaratanana) si de campie litorala in est. Alte piscuri marcante: Boby (2666 m), Ankaratra (2643 m). Rauri: Mangoky, Mahavavy. Fauna bogata originara (aici traiesc 3/4 din lemurienii de pe glob).
Economia este dominata de agricultura, culturile importante sunt cele de orez si cassava, pe langa plantatiile comerciale de cafea, cuisoare si vanilie.
traiesc 3/4 din lemurienii de pe glob).

Economie
Articol principal: Economia Madagascarului.
Economia este dominata de agricultura, culturile importante sunt cele de orez si cassava, pe langa plantatiile comerciale de cafea, cuisoare si vanilie.

Demografie
Articol principal: Demografia Madagascarului.
Populatia din Madagascar este in majoritate de origine afro-asiatica. Un studiu recent a lasat sa se inteleaga ca insula era nelocuita pana in secolul I, cand, probabil au debarcat calatori de origine indoneziana.

Cele 18 etnii din Madagascar sunt:

Antaifasy
Antemoro
Antaisaka
Antakarana
Antambahoaka
Antandroy
Antanosy
Bara
Betsileo
Betsimisaraka
Bezanozano
Mahafaly
Merina
Sakalava
Sihanaka
Tanala
Tsimihety
Vezo
Ultimele cercetari in materie de ADN arata ca materialul genetic al majoritatii unui malgas este constituit aproximativ in masura egala din gene austroneziene si gene din Africa de Est, desi genetica unor comunitati arata o predominanta din genetica austroneziana sau de origini africane sau unele de origine arabe, indiene sau europene. Cele mai mari grupuri etnice din republica sunt Bersimisaraka constituind aproape 14.9 % , Tsimihety si Sakalava cu 6 % fiecare. In Madagascar sunt prezente circa 65 de nationalitati, iar cele ce formeaza minoritatea sunt nationalitatile chineze, indiene, comoriene (Comore este o tara insulara din Oceanul Indian, localizata in largul coastelor Africii in partea de nord a Canalului Mozambic intre Madagascar si Mozambic), dar si unele europene, dar in mare parte franceza. In mijlocul lui 1980 numarul de minoritati au fost estimate la 25.000 de comorieni, 18.000 de francezi, 17.000 de indieni si 9.000 de chinezi.
Madagascar inseamna „Tara malgasilor", deoarece bastinasii purtau numele de malgasi, adica „oameni malaezi".[necesita citare]
Aceasta insula africana, cu o suprafata de 587.041 km patrati este a patra ca marime din lume dupa: Groenlanda, Noua Guinee si Borneo, fiind denumita si „Marea Insula Rosie" datorita culorii solului. De asemenea, Insula Madagascar mai este numita si „Insula grafitului", deoarece are resurse extrem de bogate de grafit.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.