Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Jean Marais
777 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edmond Francois Aman-Jean
878 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tribururi izolate
795 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marca postala si istoria ei
159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georges Pompidou
930 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traind pe credit - Documentar
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Copiii ne vor acuza
93 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Giraudoux
412 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lion Feuchtwanger partea a II-a
1.153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean de La Fontaine - Fabulistul
1.081 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Jean-Honore Fragonard

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.04.2018  Adauga la favorite 524 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jean-Honore Fragonard s-a nascut la 5 aprilie 1732 in oraselul Grasse din sudul Frantei. Numele "Fragonard" este de provenienta italiana, unul din stramosii pictorului fiind originar din Milano. La varsta de 6 ani, in 1738 familia viitorului pictor se stabileste la Paris. Dupa o practica de scurta durata in cancelaria unui notar, unde isi petrecea timpul mai mult desenand, parintii se hotarasc sa-l prezinte in atelierul unuia din pictorii cunoscuti ai epocii. Este initiat in cunostintele fundamentale ale desenului si picturii de catre Jean Simeon Chardin, apoi este primit in atelierul lui Francois Boucher, unul din pictorii cei mai pretuiti din Paris la vremea respectiva. Boucher ii incredinteaza lui Fragonard pregatirea cartoanelor de tapiserii pentru manufacturile din Gobelins si il sustine la concursul pentru "Marele Premiu" oferit de Academie des Beaux-Arts. Fragonard obtine "Prix de Rome" in 1752 si intra in scoala regala de pictura condusa de Carle Van Loo. Patru ani mai tarziu ajunge la Roma unde, in afara de lucrarile cerute de Academie, executa numeroase copii dupa operele maestrilor italieni din bisericile si palatele orasului, dar si tablouri dupa natura. In vara anului 1761 intreprinde o calatorie prin mai multe orase din nordul Italei, printre care Siena, Florenta, Bologna, Venetia, insotit de protectorul sau, abatele de Saint-Non.





Coresus et Callirhoe, Musee du Louvre, Paris
La intoarcerea in Franta, Fragonard era deja un pictor desavarsit. In anul 1765, reuseste sa treaca de prima etapa care-l desparte de titlul de membru al Academiei de Beaux Arts, prezentand tabloul Coresus et Callirhoe, o compozitie de dimensiuni mari, in care se simte efortul si dorinta de a picta un tablou istoric dupa regulile academice prestabilite. Plictisit insa sa astepte apartenenta definitiva si de stilul "academic", renunta la o cariera oficiala si se orienteaza catre un gen frivol si erotic cu mare acceptanta la marele public, care ii asigura si o independenta materiala. Pe 17 iunie 1769 se casatoreste cu Marie-Anne Gerard, fiica unui producator de parfumuri din Grasse. Tabloul Leaganul (1767) este replica unei compozitii mai vechi (1752), plina de farmec, in care, in jocul aparent nevinovat, se strecoara impulsiuni senzoriale tulburatoare, opera realizata pe vremea cand Fragonard lucra in atelierul lui Boucher. De data aceasta, in mijlocul unei vegetatii abundente si proapete, o tanara femeie il incita pe barbatul ascuns printre tufele de la picioarele statuii lui Cupidon, prin balansul leaganului care ii descopera goliciunea gambelor. Daca impresionistii au fost foarte fascinati de Leaganul, compozitia Femei la scaldat (1765) va influenta intreaga pictura franceza moderna a secolului al XIX-lea. Este un vartej ametitor, impetuos, in care artistul se lasa prada culorii, inviorand personajele feminine si pictand abundenta vegetatie din jurul lor. Zavorul, o opera tarzie (ca. 1780) a lui Fragonard, ne infatiseaza in mod expresiv intentia artistului de a trata dorinta intempestiva de dragoste nu ca pe un motiv frivol, ci ca pe o scena plina de dramatism. Dorinta indragostitilor este exprimata cu multa intensitate, rezultata si din constructia transversala a tabloului, similara constructiei tablourilor istorice, care creeaza o tensiune vibranta si vie, caracteristica pentru operele lui Fragonard.

La inceputul anilor saptezeci, se ocupa mai ales de lucrari decorative, primeste comenzi pentru picturi decorative in palatul "Louvre" si palatul "Belevue". La solicitarea favoritei regelui Ludovic al XV-lea, doamna du Barry, executa ciclul de tablouri de mari dimensiuni "Les Progres de l'amour dans le coeur d'une jeune fille" pentru resedinta de la Louvenciennes. Ciclul consta din 14 tablouri, impartit in trei grupe: sase scene de dragoste, patru alegorii ale iubirii si patru picturi decorative. Tablourile nu au fost insa acceptate de rege, pentru ca nu se acordau cu stilul arhitectural neo-clasic al pavilionului. Fragonard le-a transportat mai tarziu la Grasse si le-a instalat in salonul resedintei unui var al sau. In prezent pot fi admirate in Camera Fragonard din Frick Collections, New York.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.