Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Metropolitan Museum of Art
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Auguste Dominique Ingres
1.366 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Joseph Mallord William Turner - Pictor britanic
1.721 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Joseph Mallord William Turner -Pictor si gravor britanic
2.120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Turner - Pictor si gravor britanic
798 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Joseph Mallord William Turner
419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Turner - Puterea Artei
2.186 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Francois Boucher
1.123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tiziano Vecellio
422 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tiziano Vecello pictor perioada renastentista
3.191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Nicolas Poussin

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.04.2018  Adauga la favorite 1.354 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Poussin s-a nascut intr-o familie modesta, a unui fost soldat din armata regala franceza. A invatat pictura intre anii 1612 - 1621 in Rouen si Paris. Primele impulsuri in domeniul picturii le are deja in scoala din Fontainebleau. Prima lucrare a lui mai importanta este realizata in palatul „Palais du Luxembourg" din Paris, unde a pictat impreuna cu „Philippe de Champaigne ". In Paris Nicolas Poussin va cunoaste pe poetul Marino, care-l va initia in mitologia greaca si romana, el va ilustra mai tarziu prin schite epopea lui Marino despre Venus si Adonis.

Ajunge in Roma in anul 1624, unde Marina il va recomanda cardinalului „Giulio Sacchetti" si lui „Francesco Barberini" nepotul papei Urban VIII. In Roma va cunoaste pe pictorii Jacques Stella, Joachim Sandrart si Claude Lorrain. In anul 1630 se va casatori cu Anne Marie Dughet, fica unui bucatar francez din Roma.

Poussin are greutati de a gasi in Roma de lucru, papa insarcineaza numai pictorii consacrati italieni Guido Reni, Pietro da Cortona sau Carracci. In 1627 el va fi recomandat de pictorul Gian Lorenzo Bernini si prin intermediul cardinalului Barberini, va fi insarcinat sa picteze „Moartea lui Germanicus" sau o pictura de altar „Martiriul Sfantului Erasmus". Pictura va fi apreciata dar Poussin nu va mai primi de lucru. In 1631 este luat in universitatea de arta „Accademia di San Luca". Aici se va preocupa mai mult de picturi cu teme religioase sau mitologice in format mai mic. Prin intermediul prietenului si mentorului sau Pozzo reuseste sa-si vanda picturile. Astfel el va picta portrete a lui Leonardo da Vinci care vor fi tipografiate in tratatul „Trattato della Pittura" unde sunt descrise diferite tehnici utilizate in pictura.

Se va reintoarce in 1641 la cererea regelui Ludovic al XIII-lea al Frantei si presiunea cardinalului Richelieu la Paris. Regele il va numi director al constructiilor regale si-l insarcineaza sa picteze „Grande Salle" (Sala mare) din Louvre. Intre Poussin si pictorii francezi consacrati apar tensiuni cauzate de succesul sau. In 1642 paraseste Parisul intorcandu-se definitiv la Roma, in 1643 moare Richelieu, astfel ca Poussin poate sa lucreze linistit mai departe in Roma. Aici va picta in continuare diferite teme religioase sau mitologice in formate mici, avand ca si cumparatori un cerc restrans de iubitori de arta ca Antonio Rospigliosi, Gian Maria Roscioli cancelarul papei Clemens VII, Duc de Crequi si Henri Valencay consuli francezi in Vatican, ca si mai tarziu bancherul francez Jean Pointel care a cumparat peste 20 de picturi ale lui. Printre operele lui mai importante se numara:
Cele sapte sacramente
Cele patru anotimpuri
Et in Arcadia ego

Ca o recunoastere tarzie a meritelor sale, in 1665 Ludovic al XIV-lea al Frantei il numeste primul pictor al Frantei. Poussin moare la 19 noiembrie 1665 fiind inmormantat la biserica San Lorenzo din Lucina. Mormantul lui cu bustul pictorului a fost construit dupa planurile aritectului francez Leon Vaudoyer (1803-1872).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.