Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Jucatorii de carti’ - Paul Cezanne
567 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Itzhak Hanit - Touch / 23.02.2012 /II
1.502 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Three-dimensional trickart -2010
840 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Impresionismul
1.449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pablo Picasso: O colectie de 855 de lucrari
572 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camille Pissarro
514 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zygmunt Waliszewski
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La scaldat in Asnieres
377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La scaldat in Asnieres -Georges Seurat
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucian Grigorescu
1.349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Paul Cezanne -Three Colors

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.04.2018  Adauga la favorite 697 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Paul Cezanne (*19 ianuarie 1839, Aix-en-Provence - †23 octombrie 1906, Aix-en-Provence) a fost un pictor francez, considerat in prezent cel mai mare innoitor al picturii la sfarsitul secolului al XIX-lea. Reducerea perspectivei la valorile termice ale culorilor si directa sa referire la formele geometrice au facut ca pictura lui Cezanne sa reprezinte puntea de trecere de la impresionism spre cubism, prima perioada a acestei ultime orientari fiind numita de catre unii teoreticieni ai artei, "faza cezanniana". Opera lui Cezanne, sinteza ideala a reprezentarii naturaliste, marcheaza cu pregnanta evolutia artei moderne, al carei limbaj o revolutioneaza in directia unor experiente neasteptate.


In 1895, negustorul de tablouri Ambroise Vollard organizeaza prima expozitie personala a lui Cezanne. In 1900 expune la Expozitia Universala de la Paris. Acum Cezanne incepe sa fie cunoscut. Paraseste arareori Aix-en-Provence, unde isi cumparase un atelier in afara orasului. Lucreaza tot timpul si cu toate fortele. In 1904 expune la Salonul Oficial de toamna, iar in 1905 la Salonul de toamna si la Salonul Independentilor.

O tema clasica in istoria picturii - femeia care se scalda - revine frecvent in lucrarile lui Cezanne. Cu tabloul "Les grandes baigneuses", realizat in ultimii ani ai vietii, trece la compozitii monumentale, in care corpurile formeaza o parte arhitectonica a intregului. Exista trei tablouri asemanatoare intre ele, cea mai mare intensitate s-a concretizat in tabloul care se gaseste in Muzeul de Arta din Philadelphia (USA). Culorile simple si armonice sunt amplasate aproape ca la o acuarela. Siluetele celor paisprezece femei grupate in jurul copacilor imensi, care se intind catre cer, amintind boltile unei catedrale, formeaza un tablou cu o armonie stralucitoare.

La 15 octombrie 1906, Cezanne picteaza in aer liber. Sta prea mult in ploaie si, cand ajunge acasa, ii este deja foarte rau. Contracteaza o pneumonie grava, starea sa devine critica si la 23 octombrie 1906, Cezanne moare in varsta de 66 de ani. Cezanne a dorit "sa moara pictand". Dorinta i s-a implinit, ultima sa scrisoare fiind adresata negustorului de culori...

Pictura lui Cezanne a avut un urias impact asupra artei secolului al XX-lea, incluzand si arta abstracta. Chiar din timpul vietii sale, contemporanii incearca sa-i fructifice experienta. Mult ii datoreaza Van Gogh si Gauguin. Acesta din urma ii cumpara de altfel numeroase lucrari. simbolistii, prin Maurice Denis, vad si ei in Cezanne pe unul din maestrii lor. Matisse spune urmatoarele: "Cezanne este maestrul nostru, al tuturor". Picasso, stie cat ii datoreaza inaintasului sau, al carui mostenitor credincios este fara indoiala. Dupa moartea lui Cezanne, el picteaza in scurt timp, in 1907, tabloul "Domnisoarele din Avignon", care este in acelasi timp un omagiu fata de pictura "Les grandes baigneuses" a predecesorului sau.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.