Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Gauguin: Problema copilului simbolismului
306 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mihail Larionov
509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Van Gogh
1.390 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta africana
1.142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gauguin - Viata secreta a unei capodopere / 52 minute
1.822 vizite - 0 comentarii
adaugat de kafka
 
  Camille Pissarro
521 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Impresionismul
1.464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Atget: arta sau documentatie?
407 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Henri Cartier-Bresson
427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pablo Picasso: O colectie de 855 de lucrari
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Eugene Henri Paul Gauguin

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.04.2018  Adauga la favorite 950 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Eugene Henri Paul Gauguin, (n. 7 iunie 1848, Paris - d. 8 mai 1903, Atuona/Insulele Marchize, Polinezia Franceza), a fost un pictor postimpresionist francez. Aventurier si geniu, Paul Gauguin a stiut sa prevada viitorul, pregatind calea picturii moderne, influentand pe fauvisti si pe artistii din gruparea Nabis. Intre mizerie si epuizare, calatorii si disperare, a ajuns sa creeze opere extraordinare, in care reda cu intensitate viziunea sa senzuala asupra vietii.

Gauguin viseaza la un atelier la tropice, alegerea cade pe Tahiti, pamant al "extazului, al linistii si al artei". In primavara anului 1891 se imbarca pe un vas spre Oceanul Pacific si la 8 iunie soseste la Papeete. Se stabileste la Mataiea si incepe sa picteze, folosind ca modele femei indigene, cu care are si legaturi amoroase.


Paul Gauguin - De unde venim? Ce suntem? Incotro ne indreptam?, 1897Dupa un intermezzo parizian si cateva luni in Belgia, Gauguin se intoarce in Tahiti. La 28 iunie 1895 paraseste din nou Franta, unde nu se va mai intoarce niciodata. De data aceasta se stabileste intr-o localitate pe malul marii, si artistul se apuca de o munca gigantica. Anul 1897 este data de nastere a catorva capodopere, printre care si tabloul "De unde venim? Ce suntem? Incontro ne indreptam?", care va fi expus un an mai tarziu la galeria "Vollard" din Paris, devenind evenimentul major al sezonului.


Paul Gauguin - "Cand te vei marita?", 1892.Gauguin a fost foarte legat de aceasta compozitie de aproape patru metri, cu caracterul unei picturi murale, considerata ca fiind testamentul sau artistic si spiritual. Gauguin aduna si concentreaza aici mare parte a repertoriului sau, cu mai multa vigoare decat in tablourile mai vechi. Armonia artistica si poetica a ideilor sale nu a fost niciodata atat de impresionanta.


Paul Gauguin - Calul alb, 1898.In septembrie 1899 se muta in arhipelagul insulelor Marchize, la Atuona, pe insula Hiva-Oa. Aici isi construieste celebra "Casa a placerilor", unde se muta cu noua sa vahine. Aceasta a marcat in pictura sa o noua perioada de activa fecunditate creatoare. Amatorul de arta care a comandat "Calul alb" a refuzat pana la urma tabloul finisat, intrucat calul a devenit... verde! La care pictorul a raspuns ca imbecilii lipsiti de imaginatie i-au reprosat absolut gratuit lui Delacroix faptul ca pe panza tabloului intitulat "La Justice de Trajan" a pictat calul in roz. Tabloul este expus in 1906 la Salonul de Toamna din Paris, starnind un ecou puternic in cercul tinerilor expresionisti germani.

Paul Gauguin moare la 8 mai 1903 in Atuona, anul in care galeria "Vollard" organizeaza o expozitie cu 50 de picturi si 20 de desene, si cand Salonul de Toamna dedica o intreaga sala lucrarilor sale.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.