Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Viata nomazilor din muntii Ural
190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Samanii din Siberia: vindecatori puternici
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata nomazilor din Mongolia
824 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestiri din Baragan.
670 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sa fi barbat in Siberia -Edik
350 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Komi, nomazii din Cercul Arctic
212 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntele Altai. Siberia salbatica. Rusia.
448 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata recifurilor din Andaman
779 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul incoruptibilului budist Lama Itigelov
331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata nomazilor in Nepai
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Viata nomazilor din Siberia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.04.2018  Adauga la favorite 955 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
De curand, au fost publicate imagini prin intermediul carora ni se face cunoscuta o frantura din viata dura a unui popor deosebit de vechi si indepartat. Nenetii reprezinta o populatie care vietuieste din timpuri imemoriale in regiunea Yamal-Nenets, nume care s-ar putea traduce prin „marginea lumii". Din punct de vedere geografic, acesti oameni robusti vietuiesc la marginea Rusiei de nord, unde temperaturile pot scadea la o temperatura de -50 Celsius.
In lipsa altor resurse de trai sau surse alimentare, existenta acestori oameni depinde, inca din vechime, de turmele de reni. Ei folosesc pielea imblanita a renilor pentru a-si confectiona haine (ce ofera o izolare excelenta contra frigului), incaltaminte si corturi spatioase. Se hranesc in mod traditional cu carne de ren, consumata cruda sau gatita.
Acesti oameni traiesc, de milenii, in acelasi fel. Religia lor este, de asemenea, foarte veche. Cred in spiritele naturii, de a caror manie se tem, si ii asculta pe samani. In fiecare an, acesti oameni deosebit de rezistenti parcurg, urmandu-si imensele turme de reni, peste 1500 de kilometri, purtandu-si femeile si copiii, laolalta cu putinul lor avut, in sanii de lemn confectionate manual. Nenetii nu sunt, de obicei, prea inalti, dar au un fizic robust, adaptat conditiilor extreme de clima in care isi duc zilele.

Cameramanii si fotografii de la MyHeritage au petrecut o luna alaturi de Neneti, in cadrul unui proiect de studiu si de conservare a mostenirii culturale a populatiilor din intreaga lume care se afla in pericol de disparitie. De mii de ani, Nenetii duc o existenta nomada in zona de tundra, la peste 3200 de kilometri de capitala tarii, de Moscova.


Acest popor nomad, care traieste la temperaturi extrem de scazute, nu insumeaza mai mult de cateva zeci de mii de persoane si, impreuna, ei stapanesc sute de mii de reni. In mod traditional, familiile Nenetilor urmeaza traseele de migratie naturala ale renilor, strabatand nesfarsitele campii inghetate de-a lungul fluviului Obi din Siberia (fluviul care are cel mai lung estuar din lume).
La Neneti, copiii sunt nevoiti sa participe la activitatile zilnice de la o varsta frageda. Viata Nenetilor de orice varsta se invarte, in intregime, in jurul cresterii renilor. Surplusul de carne este vandut, de catre Neneti, catre procesatorii din domeniul industriei alimentare.

Liderul proiectului Tribal Quest, a declarat, conform DailyMail, ca este cu adevarat motivant sa vezi o familie Neneti izolata in inima tundrei, care se confrunta, pe cont propriu, cu cele mai puternice elemente ale naturii. Un alt membru al echipei a adaugat ca el si colegii sai si-au acordat timpul necesar pentru a-i cunoaste pe Neneti, dar ca nu le-au pus intrebari, ci doar i-au privit si i-au ascultat, afland astfel povesti minunate.
Sursa: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.