Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cea mai bogata tara din lume....
414 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anzii Cordilieri - cel mai lung lant muntos din lume.
3.777 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai bizare plante din lume-Wolffia Angusta
1.688 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele vietii de pe planeta Pamant
151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vulcanii
468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Damasc, Siria Cel maivechi oras din lume,locuit
158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai ciudate si mai frumoase biserici din lume
208 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cea mai lata strada din lume
1.454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cei mai mici oameni din lume
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai ciudate 20 de case din lume
21 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Vulcanii noroiosi-in lume

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.04.2018  Adauga la favorite 688 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vulcani noroiosi reprezinta formatiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adancime, care trec printr-un sol argilos, in combinatie cu apa din panza freatica. Gazele imping spre suprafata apa amestecata cu argila. Namolul format de acestea iese la suprafata si, in acele locuri, se usuca in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani. Namolul iesit la suprafata este rece, deoarece vine din straturile de argila.

Se cunosc pe glob in total circa 1.100 de vulcani noroiosi. In Europa sunt foarte putini vulcani noroiosi pe continent, cum ar fi cei din Azerbaidjan, mai multi exista insa sub mari, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din marile Caspica si Barents. In afara Europei, fenomene similare se pot observa in Siberia, Australia si insula Trinidad din Caraibe.

In Europa





Vulcani noroiosi in Rusia, peninsula Taman
In Europa fenomenul este destul de rar, cateva zeci de locuri in care el se manifesta putand fi gasite in Peninsula Taman din Rusia si in peninsula Kerci din Ucraina de sud-vest. In Italia, ei sunt un fenomen frecvent in nordul Apeninilor si in Sicilia. In Romania, cea mai importanta locatie este rezervatia Vulcanii noroiosi din judetul Buzau.

In Republica Moldova sunt cunoscute cinci areale de raspandire a vulcanilor noroiosi. Vulcanii se intalnesc in bazinul raului Camenca (afluent de stanga al Prutului), in preajma comunei Malaiesti, raionul Rascani; in valea Rautului in amonte de Balti, pe cursul superior al raului Delia, la nord-vest de comuna Parlita, raionul Ungheni, in valea raului Larga (comuna Constantinesti), in valea raului Narnova si in lunca Prutului, la sud de satul Barboieni, raionul Nisporeni. Acesti vulcani sunt localizati in zona faliilor tectonice, fenomen ce si poate explica cresterea intensitatii eruptiilor in timpul cutremurelor de pamant si ploilor abundente [. La 17 august 1974, in preajma satului Barboieni, pe un camp neted, s-a format pe neasteptate o movila cu inaltimea de circa 2,5 m. Locuitorii din vecinatate priveau la acest neobisnuit fenomen al naturii cu mare uimire. Vulcanul din Barboieni are un con mobil, din fisuri iese la suprafata si in jos curg torenti de masa de argila de culoare gri-albastrie. Treptat, „lava" se solidifica, capata o culoare mai deschisa si se acopera cu fisuri" [1].

Romania

In Romania, cei mai cunoscuti si mai spectaculosi sunt vulcanii noroiosi de la Beciu din Subcarpatii Buzaului, dintre Berca si Arbanasi.[2] De asemenea mai exista vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici, care, ca si vegetatia specifica asociata lor (in care se remarca speciile endemice Nitraria schoberi si Obione verrucifera) sunt componente ale unei rezervatii naturale.[2]

In Asia

Lusi (Indonezia)

Forajele[3][4][5] sau cutremurele[6][7] au produs curgerea de noroi Sidoarjo la 29 mai 2006, in provincia Java de Est, Indonezia. Namolul a acoperit 440 hectare, si a inundat patru sate, case, drumuri, orezarii, si 24.000 de oameni au fost evacuati, 14 pierzandu-si viata. In 2008, acesta a fost considerat a fi cel mai mare vulcan noroios din lume. Un studiu al unor geologi indonezieni a prezis ca eruptia va continua timp de circa 10 ani,[8] iar altele mai recente estimeaza ca va dura peste 20 de ani.[9]

Azerbaidjan

Azerbaidjan si coasta Marii Caspice sunt locul unde se afla aproape 400 de vulcani noroiosi, peste jumatate din totalul continentului. In 2001, un vulcan noroios aflat la 15 km de Baku a emanat flacari de 15 m inaltime.[10] In Azerbaidjan, eruptiile sunt generate de un zacamant de gaze aflat la mare adancime. Apa ce iese la suprafata are temperaturi cu 2–3 °C peste temperatura mediului ambiant.[11]

Pakistan

In Pakistan exista peste 80 de vulcani noroiosi activi in provincia Balochistan; exista circa 10 locuri cu grupuri de vulcani noroiosi. In vest, in districtul Gwadar, acestia sunt foarte mici si se afla la sud de are very small and mostly sit in sudul Jabal-e-Mehdi-ului catre Sur Bandar. Mai multi exista la nord-est de Ormara. Restul sunt in districtul Lasbela si sunt raspanditi intre Koh Hinglaj si Koh Kuk in nordul Miani Horului din valea Hangol. In aceasta regiune, inaltimea vulcanilor noroiosi este intre 250–480 m. Cel mai mare crater are circa 140 m in diametru. Majoritatea vulcanilor noroiosi de aici se afla in zone izolate cu relief accidentat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.