Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Statul Georgia-SUA
1.202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Pesterilor-Nottingham
108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sighnaghi, orasul iubirii-Georgia
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pesteri de gheata in insulele Apostle din Lake Superior
245 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Portul din Batumi Georgia
517 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Centrul Vechi din capitala Tbilisi-Georgia
501 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pesterile Vieng Xai- Laos
490 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sigulda -Letonia.
499 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georgia Aquarium, Atlanta
716 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul subteran din Capadocia - Turcia
1.281 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Uplistsikhe, orasul din pesteri-Georgia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.03.2018  Adauga la favorite 264 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Uplistsikhe (care s-ar traduce prin Cetatea Domnului) e un oras sapat in stanca, in prezent abandonat, dar care a jucat un rol important in istoria Georgiei. E un areal de 40.000 mp, cu un look de Capadoccia fara „burlane". Anticul oras a fost construit pe malul raului Mtkvari intre secolele 6 i.Hr. si 11 d.Hr., fiind unul dintre cele mai importante centre politice, religioase si culturale ale perioadei pre-crestine din Kartli, predecesorul statului georgian modern. Localitatea – renumita pentru templele inchinate zeitei soarelui – a inflorit continuu pana in momentul in care a fost distrusa definitiv de raidurile mongolilor, in secolul 13.



Resedinta regilor
Interesant este ca atunci cand crestinismul a patruns in Georgia, in secolul 4, desi orasul si-a pierdut din putere, in favoarea oraselor Mtskheta si Tbilisi, viata a continuat sa se desfasoare aici, aparand inclusiv structuri crestine. Dupa ce a fost cucerita de musulmani, in secolele 8-9, Uplistsikhe a redevenit principalul oras al Georgiei, ajungand resedinta regilor Kartli, marindu-si populatia la 20.000 de locuitori si prezentandu-se drept un important centru comercial aflat in drumul caravanelor.



Ce a ramas din Uplistsikhe? Incepand cu 1957, arheologii au scos la lumina cam tot ceea ce se putea. Intrarea in sit se face prin poarta principala, dupa care incepi sa urci pe stancile de langa cafenea, lasand in dreapta zidurile de aparare ale cetatii. Prima zona notabila pe care o intalnesti este o pestera a carei intrare scruteaza de la inaltime raul Mtkvari, un fost teatru si un templu care dateaza din secolele 1-2 d. Hr. „Strada" principala a orasului continua sa urce pe langa mai multe structuri cavernoase. Una dintre acestea este Mavliani, un imens templu pre-crestin. Mai sus, o alta zona larga e cunoscuta drept Tamaris Darbazi (Sala Reginei Tamar), marcata de un bolovan ce dainuieste in spatele a doua coloane sapate in stanca. In imediata apropiere, o alta pestera a fost folosita, probabil, drept templu al soarelui pentru sacrificii de animale – mai tarziu ea a fost convertita in bazilica crestina. Alte „incaperi" din stanci serveau drept temnita, brutarie, farmacie… exista chiar si un amfiteatru. Acestea sunt interconectate printr-un complicat sistem de tunele.
Dar cladirea care-ti atrage inca de la poale privirile si spre care te indrepti inevitabil, ca punct final al urcusului, este biserica aflata pe culme, construita in secolul 10 si initial dezvoltata in cel mai important templu pagan din Uplistsikhe. Ajungi la ea dupa un urcus lejer, pe parcursul caruia oricum te opresti sa admiri structurile vechiului oras sau peisajul ce se intinde spre raul Mtkvari.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.