Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Viata secreta a pisicii
1.355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata secreta a lui J. Edgar Hoover
611 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradina Arhetipala si viata secreta a plantelor
1.098 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gradina Arhetipala si viata secreta a plantelor
345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata secreta a termitelor
160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Satul Fantoma, Satul cu o limba secreta 0:00 - 10:34 - S
162 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari desertice
193 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vieata secreta a unei ghiese
524 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Personaje ale nazismului - Rudolf Hess
932 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  .Viata Sophei Loren la aproape 90 ani
25 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Viata secreta a ultimei ghiese

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.03.2018  Adauga la favorite 373 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Gheisele fac parte din cultura nipona de 400 de ani, dar ele sunt in continuare gresit percepute in Occident, iar cea mai mare parte din viata si din rolul lor social ramane acoperita de mister. Pentru vestici a fost intotdeauna dificil de inteles cum pot aceste femei sa se dedice cu atata abnegatie rolului pe care il considera sacru: acela de a a-i face pe barbati sa se simta bine. Iar asta nu inseamna prostitutie, desi toata lumea crede ca despre asta e vorba.

Spre deosebire de cultura occidentala, in care feministele reclama permanent perpetuarea inegalitatilor sexuale, in Japonia exista femei al caror unic scop este sa fie la dispozitia barbatilor. Gheisele exista pentru a-i distra pe clientii lor si asta nu-i deloc usor: trebuie sa fie capabile sa discute cu ei, sa-i cucereasca si sa-i destinda. Ca sa devina gheise, ele trec printr-un proces dificil, in care lasa in urma lumea moderna si se afunda intr-un univers paralel, in care traditia este forta suprema careia i se supun fara cracnire.

Izolate si foarte secretoase, gheisele nu dezvaluie niciodata ce se ascunde sub chipurile lor incarcate de fard. Un fotoreporter spaniol a primit insa permisiunea de a patrunde in vietile acestor femei si de a surprinde cateva crampeie din rutina lor zilnica. Lucas Vallecillos le-a surprins in timp ce imbracau traditionalul kimono si isi aplicau machiajul clasic - fond de ten alb, contur negru la ochi si ruj rosu. Apoi le-a urmat in camerele in care acestea le ofera ceai clientilor lor influenti.

Tinerele ucenice, Maiko, se antreneaza ani la rand dupa ce sunt admise in Okiya - casa gheiselor - unde ele traiesc si sunt invatate arta seductiei de catre Okasan, mama lor. Inainte de a da testul prin care va deveni gheisa, o Maiko trebuie sa studieze muzica, dansul si arta conversatiei. Totodata, ea trebuie sa stie sa cante la instrumente muzicale, sa fie o gazda buna si sa fie gratioasa si demna. Aici ea invata cum sa se aseze atunci cand se afla in compania unui client, adesea ingenunchind intr-o pozitie numita "seiza", cu picioarele sub coapse.

La inceputul pregatirii, ucenicele sunt puse sa se ocupe de treburile casnice. Zi si noapte, doar asta fac. Ele impart o camera cu alte fete si cu gheise pe care incepatoarele trebuie sa le ajute sa se imbrace si sa se aranjeze. Tinerele trebuie sa le respecte mereu pe cele mai in varsta, asezandu-se in gemunchi in fata lor atunci cand acestea se intorc in camera la sfarsitul zilei.

E o "militarie" insuportabila pentru lumea moderna si de aceea multe dintre cele care vor sa devina gheise renunta la pregatire, scrie ziarul japonez The National Post, citat de Daily Mail.

"Pregatirea nu este deloc ceva glamour, e doar rutina, zi de zi. Fetele incep cu salutul de dimineata, se ajuta unele pe altele sa se imbrace si invata lucruri pe care trebuie sa le stie atunci cand stau la masa cu clientii lor, de pilda sa danseze si sa cante la diverse instrumente, precum tobele taiko, zi de zi", scrie publicatia nipona.

"Doua dintre fetele care se antrenau aici au plecat pentru ca nu li se permitea sa foloseasca o aplicatie de comunicare pe smatphone si le era greu sa se inteleaga cu colegele mai in varsta. Dar mai ales nu puteau sta departe de familiile lor", relateaza ziarul citat.

Fotografiile lui Vallecillos ofera o perspectiva rara asupra acestei traditii japoneze, iar daca ar fi fost facute cu 200 de ani in urma, aceste femei nu ar fi aratat cu mult diferit, noteaza cotidianul britanic Daily Mail.

Gheisele erau foarte cunoscute in secolul al XVIII-lea si in secolul al XIX-lea. La inceput, acest rol era indeplinit de barbati, artisti de profesie. Multi curtezani puneau accent pe placerile sexuale, iar gheisele se specializau pe artele traditionale japoneze - muzica, dans, ceremonia ceaiului, conversatii cu barbati. Cererea de artisti-gheisa, atat barbati cat si femei a scazut odata cu declinul talentului artistic al curtezanilor de rang inalt. Cu timpul, gheisele-barbati au inceput sa decada la randul lor. In 1800, gheisele-femei i-au depasit ca numar pe barbati.

In timpul copilariei, viitoarele gheise lucrau adeseori ca servitoare sau asistente ale unei gheise experimentate. In aceasta perioada, viitoarea gheisa era insarcinata cu diferite treburi: curatenia casei, primirea unor comisioane. Totodata, fata trebuia sa mearga si la scoala pentru a se instrui.

Adevaratele gheise au pregatire artistica si educatie specifica, dar exista si asa-numitele gheise de bai (onsen geisha), care sunt de fapt prostituate. Renumele gresit inteles al acestei categorii provine si din faptul ca dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, unele tinere pretindeau ca sunt gheise pentru a-i impresiona pe soldatii americani si se prostituau


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.