Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Viata lui Grace Kelly si ale altor printese
335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In cautarea libertatii-Arabia Saudita
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In interiorul Arabiei Saudite
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arabia Saudita tocmai a socat oamenii de stiinta america
131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legaturi primejdioase-Arabia Saudita
332 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Printesa Anne-Fiica care ar trebui sa fie regina -
358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta petrol / Documentar BBC / Episod 2
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frumoasa din Padurea Adormita, pangarita in somn
703 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diana -printesa poporului
493 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Printesa in azil: Louise a Belgiei
270 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Printesa saudita Basma Abdulaziz

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.03.2018  Adauga la favorite 374 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Societatea saudita se confrunta cu o discriminare severa fata de femei, care nu au voie sa iasa din casa fara sa fie escorate de un membru al familiei si nu au voie sa conduca masini, a reamintit printesa Basma Bint Saud Bin Abdulaziz intr-un interviu acordat recent BBC-ului. Ea afirmat ca, desi situatia femeilor in lumea araba este dezbatuta des in Occident, putine feministe musulmane au iesit in lumina reflectoarelor si au vorbit deschis in presa despre realitatea cu care se confrunta femeile in tari precum Arabia Saudita.

Printesa a vorbit in repetate randuri in presa occidentala dar si in cea araba despre situatia cu care se confrunta femeile in Arabia Saudita si in lumea musulmana in general. Printesa este fiica fostului rege Saud bin Abdul-Aziz Al Saud, care a murit in 1969, exilat in Grecia.

"As vrea sa vad ca in tara mea exista o constitutie care sa-i trateze egal in fata legii pe toti barbatii si pe toate femeile. Desigur, mi-as dori ca aceasta constitutie sa serveasca drept un ghid pentru drepturile noastre civile (sharia) si cultura politica", spune printesa Basma Abdulaziz .

Printesa precizeaza ca nu cere ca legea islamica a tarii sa fie inlocuita cu una occidentala. Ea doreste, in schimb, ca legislatia din Arabia Saudita sa adapteze sistemul occidental pentru nevoile si cultura populatiei islamice. Printesa atrage atentia, ca in sistemul sharia, judecatorii hotarasc dupa propria lor interpretare a Coranului, astfel ca judecata nu este una justa, ci individuala, dupa preferintele, educatia si credinta fiecarui judecator in parte.





Basma Abdulaziz crede ca actuala legislatie privind divortul este abuziva fata de femei. "Astazi, daca o femeie vrea sa divorteze in Arabia Saudita, ea trebuie sa plateasca sume exorbitante de bani, de la zeci de mii de dolari in sus. Altfel, au nevoie de un martor care sa vada exact cauza problemelor maritale, ori astfel de probleme sunt strict personale si nu se fac publice. O alta modalitate de a tine o femeie in casa sotului sau este legea care spune ca un copil care are peste sase ani va trece automat in custodia tatalui in caz de divort", spune printesa.

Basma Abdulaziz mai critica sistemul de invatamant saudit care ii obliga pe copii sa studieze subiecte religioase cum ar fi "hadith" (unele zicale atribuite profetului Mahomed), Fiqh (jurisprudenta islamica), sau tafssir (interpretarea Coranului).

"In loc sa ne batem joc de intelectul tinerilor care nu fac altceva la scoala decat sa memoreze citate ale caror origine este neclara, ar trebui sa-i incurajam sa gandeasca liber si sa aiba initiativa pentru binele societatii noastre. Islamul timpuriu a fost o perioada de mare creativitate. Inteleptii invatau stiinta si literatura. Religia noastra nu ar trebui sa fie un scut in spatele caruia sa ne ascundem de lume, ea ar trebui sa ne inspire sa contribuim la lumea in care traim. Acesta este adevaratul spirit al Islamului", incheie printesa Basma Abdulaziz.



"Societatea, care a mostenit mai degraba traditiile tribale decat cele islamice, reduce femeile la stadiul de sclave in casa lor. Ceea ce avem noi este o mostenire tribala si nu una islamica. In societatea araba de astazi femeia este tot timpul pedepsita, tratata cu violenta... societatea noastra a devenit una violenta, fiindca femeia care este asuprita este tot cea care are grija de copii, de fete si baieti. Ce se va alege de viitoarele generatii, daca acesti copii sunt crescuti de femei care sufera si sunt abuzate de familia lor?"

"Doar 1% din femeile saudite reusesc sa se ridice desupra conditiei lor in societate. Oare este corect sa dam drept exemplu pe aceste femei si sa ignoram 99% din populatia feminina? Exista progres social, dar numai pentru femeile care apartin clasei inalte, pentru elita... restul, care nu au privilegiul de a se fi nascut intr-o familie puternica si bogata, nu au avut niciodata oportunitatile pe care le-am avut eu, spre exemplu"




"I-am intrebat pe oficialii de la Ministerul de Justitie, cei care ar trebui sa aduca schimbarile legale in tara noastra, de ce reformele sunt discutate in presa si nu sunt implementate. Mi-au raspuns ca de vina este birocratia. I-am intrebat cine este responsabil pentru birocratie si ei mi-au raspuns ca este "cultura araba". Cand i-am intrebat cine este responsabil pentru cultura araba, mi-au raspuns ca este poporul arab... Deci, suntem responsabili pentru starea culturii noastre? Daca asa stau lucrurile, atunci trebuie sa avem curajul sa admitem ca trebuie sa schimbam cultura araba", spune printesa Basma Abdulaziz.

O alta printesa saudita care militeaza pentru drepturile femeilor este Ameerah Al-Taeweel. Casatorita cu unul dintre cei mai bogati oameni din lume, printul Alwaleed bin Talal, printesa Ameerah considera ca femeile saudite ar trebui sa aiba dreptul de a conduce masini. Sotul ei, care detine o companie aeriana, a angajat o femeie-pilot, spunand ca "daca femeile nu sunt lasate sa conduca in tara lor, atunci macar pot sa zboare".





Printesa Basma Abdulaziz considera ca mai intai trebuie schimbate legile tarii si felul in care gandesc oamenii, altfel femeile risca sa fie abuzate si mai mult, de data aceasta in public. "Desigur sa sunt pentru dreptul femeilor de a conduce, insa in climatul social actual este periculos. Daca o femeie este vazuta la volanul unei masini, atunci ea poate fi oprita, agresata, batuta sau mai rau si asta numai ca sa-si invete lectia. Intai si intai trebuie sa ne educam si sa avem legile necesare care sa protejeze femeia, altfel nu vom putea face fata nebuniei", conchide printesa saudita.

Anul trecut, regele Abdullah al Arabiei Saudite le-a dat dreptul femeilor de a vota si a candida la viitoarele alegeri locale, care vor avea loc in 2015, scrie the Guardian. Vestea a fost criticata de unii intelectuali sauditi. Regele Abdullah bin Abdul-Aziz Al Saud este vazut in tara sa drept un reformator. In 2005, a implementat un program de burse pentru tinerii sauditi, barbati si femei deopotriva, care vor sa studieze la universitatile occidentale. Mai mult de 70.000 de studenti sauditi au beneficiat de acest program pana acum. Universitatile preferate de acestia sunt cele din Statele Unite, Marea Britanie si Australia.

In 2010 si 2011, regele Abdullah a investit 37 de miliarde de dolari intr-un program prin care oamenii sa-si gaseasca un loc de munca, sa aiba parte de educatia pe care si-o doresc si de locuinta lor. Regele a mai facut eforturi pentru a crea un dialog intercultural intre Islam si celelalte mari religii ale lumii. In 2007 s-a intalnit cu Papa Benedict al XVI-lea la Vatican, fiind primul monarh saudit care l-a vizitat pe Suveranul Pontif.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.