Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Amintirile pestilor dureaza cinci luni
951 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caini - Rasa: Pomeranian, Spitz
2.153 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  ANIMALE CARE AU SALVAT VIATA OAMENILOR
693 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  rasa de caine BOXER
1.910 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Cum functioneaza memorie pisicii
989 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ranit de sageti otravite, un elefant a cerut ajutor
1.589 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iepurasul Arlechin
1.675 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum percep cainii timpul?
1.190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  . Elefantii au o memorie buna
1.031 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curiozitari despre catei
1.935 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Memoria cainilor, similara celei a oamenilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.03.2018  Adauga la favorite 871 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Memoria cainilor este mult mai asemanatoare celei a oamenilor decat credeau pana acum oamenii de stiinta, arata un studiu publicat in revista Animal Cognition. Acest fapt le permite prietenilor nostri patrupezi sa ne imite actiunile si dupa anumite intervale de timp, nu neaparat imediat, pentru ca si le pot aminti.

Studiul sustine ca este vorba de o memorie declarativa a cainilor care se refera la amintirile care pot fi accesate constient, precum sunt faptele sau informatiile, cunostintele despre un anumit lucru. Oamenii au aceasta abilitate, este stiut acest lucru. Dar, pana acum, nu a fost niciodata dovedit stiintific faptul ca si cainii o poseda, desi proprietarii de caini sau crescatorii de caini spun de multa vreme ca au vazut aceasta abilitate manifestata la aceste animale. Studiul citat a fost coordonat de Claudia Fugazza si Adam Miklosi de la Universitatea Eotvos Lorand din Ungaria. Ei au analizat capacitatea de imitare a cainilor (adica daca puteau sa copieze ce faceau stapanii lor), dar intarziata fata de momentul actiunii. Opt caini adulti au fost instruiti cu ajutorul metodei “Do As I Do" pentru experiment, iar sarcinile au fost, spre exemplu, sa se plimbe in jurul unei galeti, precum stapanii lor sau sa sune la sonerie.

Asadar, pot cainii sa imite ceea ce au vazut si invatat, dar la zece minute distanta dupa actiunea initiala, dupa o pauza care sa le distraga atentia? „Exemplu concret: proprietarul cainelui, Valentina, i-a cerut cainelui sau Adila sa fie atent la ea, apoi i-a aratat cum suna, cu mana, la o sonerie. Apoi au luat o pauza, fiecare, ba chiar s-au jucat impreuna cu mingea sau au stat pe iarba. Dupa pauza, Valentina i-a cerut cainelui sa execute ceea ce vazuse cu minute bune in urma si el a facut asta fara probleme. A executat comanda, apoi, si la solicitarea unui strain, adica, altfel spus, experimentul a fost unul reusit", explica Claudia Fugazza. Studiul ingroasa randul dovezilor care vin sa ne spuna, de ceva vreme, ca multe animale au modalitati similare oamenilor de a percepe si intelege lumea din jur, ca au capacitatea de a intelege notiuni precum trecut si prezent si, cine stie, poate chiar pe cea de a imagina viitorul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.