Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regele Ferdinand al Romaniei si Regina Maria 1919
1.833 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Regina Ana a Romaniei - Emisiunea Profesionistii
1.259 vizite - 0 comentarii
adaugat de calea
 
  Maria, regina noastra - un film de Marian Baciu
2.495 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Regina Maria a Romaniei
1.345 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Regina Maria
1.777 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  Castelul de la Balcic si Regina Maria
1.883 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Vizita Reginei Maria a Romaniei in USA - 1926
1.620 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Regina Maria a Rumaniei - Pasiunea pentru frumos
1.396 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Regina Maria si Regele Ferdinand la Alba Iulia / 1919
2.009 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  100 de ani din istoria Romaniei
1.636 vizite - 0 comentarii
adaugat de oanam
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Regina Maria a Romaniei

 
 
 
 
 
Adaugat de haga 29.09.2011  Adauga la favorite 2.045 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Alteta sa principesa Maria, nascuta Marie Alexandra Victoria, s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.
Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, iar casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
La scurt timp dupa venirea in Romania, calitatile sale o transforma intr-o figura publica binecunoscuta si iubita. A fost supranumita de popor "Mama Regina", "Mama ranitilor", "Regina soldat", datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial, cand a ajutat soldatii aflati in spitalele de pe front. De asemenea si-a legat numele de viata culturala si artistica din Romania acelor ani.
Maria a devenit regina in 1914, dupa care a inceput o serie de turnee internationale prin care promova interesele Romaniei, cel mai cunoscut fiind cel din Statele Unite ale Americii, din 1926. Desi rolul femeilor in politica, in acea perioada, era cel putin redus (ca sa folosim un eufemism), Regina Maria a fost sfatuitorul cel mai apropiat al Regelui Ferdinand, pana la decesul acestuia in 1927.
In momentul in care fiul sau Carol a mostenit tronul, acesta a izolat-o complet de viata publica.

Regina Maria fost mama a sase copii: principele Carol, principesele Elisabeta si Marioara, principele Nicolae, principesa Ileana si principele Mircea.
Regina Maria a fost legata sufleteste de doua locuri: Balcic si Bran, locuri carora le-a imprimat o amprenta ce se poate vedea si astazi. "Balcicul si Branul sunt casele mele de vis, inima mea", spunea Regina Maria.

In testamentul Reginei Maria se gaseste o ultima adresare catre poporul roman si catre tara :
" Tarii mele si Poporului meu, Cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca odata, chiar de dincolo de linistea mormantului.[...]Eu am ajuns la capatul drumului meu. Dar inainte de a tacea pentru vesnicie vreau sa-mi ridic, pentru ultima data, mainile pentru o binecuvantare. Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa. Am credinta ca v'am priceput: n'am judecat, am iubit... "

A murit la 18 iulie 1938 la Sinaia.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.