Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bal la Moara de la Galette, de Pierre-Auguste Renoir
1.830 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a revolutionat arta Renoir
35 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Suzanne Valadon
310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Edgar Degas
1.445 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean-Pierre Augier
1.337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai grozave picturi si muzica clasica, impreuna
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jean Auguste Dominique Ingres
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bonnard: Aducerea picturii la viata
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bonnard: Aducerea picturii la viata
432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Auguste Rodin
1.755 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Pierre-Auguste Renoir

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.02.2018  Adauga la favorite 1.110 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pierre-Auguste Renoir s-a nascut la 25 februarie 1841 in Limoges. Tatal sau a fost croitor. Copilaria si-a petrecut-o in Paris, intr-un cartier apropiat de palatul Louvre. La 13 ani lucreaza deja ca pictor de portelanuri, mai tarziu picteaza evantaie si jaluzele, reusind sa stranga o suma de bani pentru a putea studia pictura. Timpul liber il petrece la Louvre, unde copiaza lucrarile expuse in muzeu. Dupa un scurt timp petrecut in scoala pictorului Charles Gleyre, in 1862 este admis in Academie des Beaux-Arts din Paris. La scoala de pictura a lui Gleyre cunoaste si se imprieteneste cu Claude Monet, Frederik Bazille si Alfred Sisley care studiau si ei pictura. Ei resping arta somptuoasa acceptata in acel timp de "Salonul Oficial", celebra expozitie anuala pariziana, unde lucrarile erau admise dupa o selectie minutioasa. A fost coleg si cu pictorul roman Nicolae Grigorescu.



Renoir reuseste sa expuna in 1865, dar in anul urmator este respins, impreuna cu Manet si Cezanne. Lucrul se repeta si in 1867. Renoir se muta, impreuna cu Monet, in casa lui Bazille din strada Visconti. Bazille dispune de mijloace financiare gratie averii tatalui sau, cei trei prieteni lucreaza impreuna toata ziua, iar serile si le petrec la cafeneaua Guerbois, loc de intalnire a avangardei artistice.

In 1869 Renoir petrece mult timp la Bougival, impreuna cu Monet. In 1867 si 1970 expune din nou la Salon. Moartea prietenului sau, Bazille, cazut pe front in 1870 in Razboiul franco-prusac il afecteaza profund. Dupa sfarsitul razboiului, il viziteaza des pe Monet, care locuia atunci la Argenteuil, in apropiere de Paris. Vin aici si Sisley, Pissarro si Manet, pentru a picta impreuna.


"Le Bal au Moulin de la Galette", 1876
Cei patru fondeaza asociatia Societe d'artists, care organizeaza in 1874 prima expozitie a impresionistilor. Cativa colectionari incep sa se intereseze de pictura impresionista si unele pesoane influente ii comanda portrete. La sfarsitul anului 1879 pleaca in Italia, unde descopera pe marii maestrii ai Renasterii. Renoir incepe sasi formeze propriul sau stil. Personajele scoase in evidenta cu contururi ferme din fundalul deschis al panzelor sale amintesc de frescele italiene, iar trupurile albe ca portelanul trimit la arta lui Ingres (periode "ingresque").


Panza "Les grandes baigneuses", pictata in 1884 si expusa in 1887, apartine acestei epoci. In 1889 se muta la Chateau des Brouillards, in Montmartre si, in 1890, se casatoreste cu Aline Charigot. Directorul "Academiei de Arte Frumoase" ii achizitioneaza tabloul "Jeunes filles au piano" (1892), care ajunge inca din timpul vietii artistului intr-un muzeu. Pe masura inaintarii in varsta, liniile lui Renoir devin mai blande si artistul se indreapta catre un stil mai armonios si mai fin (periode "nacree").


Artistul este chinuit de o paralizie partiala si de reumatism. Medicii ii recomanda o clima mai blanda, motiv pentru care in 1907 isi cumpara o proprietate la Cagnes-sur-Mer, langa Nisa. In 1919 este distins cu Ordinul Legiunii de Onoare. Ultimii ani ai vietii sunt marcati de moartea rudelor apropiate, de razboi si de boala. Renoir continua insa sa picteze. Lucreaza sezand, cu penelul fixat de mana dreapta, dar regreta ca nu mai poate picta tablouri mari. "Cred ca n-a trecut nici o zi "Le Dejeuner des canotier"in viata mea in care sa nu fi pictat" - marturiseste artistul cu putin inainte de a muri. Se stinge din viata la 2 decembrie 1919.

Printre operele pe care le-a lasat posteritatii se numara si "Le Dejeuner des canotiers" (Dejunul vaslasilor, 1881), lucrare ce reprezinta imaginea unor vaslasi din Chatou, luand micul dejun in restaurantul Fournaise. Printre personaje se regasesc si unii dintre apropiatii artistului, chiar si viitoarea sotie, Aline Charigot, a carei imagine e surprinsa jucandu-se cu un caine. Femeia intoarsa catre barbatul cu palarie de pai e actrita Ellen Andree. Identitatea femeii care apare in fundal, rezemata de balustrada e incerta, unii considerand ca recunosc trasaturile lui Jeanne Samary, altii ca o vad pe fiica proprietarului restaurantului – Alphonsine. Pictorul insusi e un personaj al propriei lucrari.

Interesant e dialogul privirilor personajelor: barbatul avand capul descoperit priveste inspre femeia cu palarie alba, care la randul ei isi indreapta atentia spre vaslasul cu palaria de pai. Vaslasul o priveste pe Aline Charigot care isi indreapta atentia spre catelul pe care il tine in brate, acesta fiind cel care inchide spirala. Cadrul creat de Renoir da privitorului senzatia ca s-ar putea oricand aseza intre meseni. Tabloul „Dejunul vaslasilor" este cumparat in 1881 de Durand-Ruel care, contrar vointei pictorului, il expune la cea de-a VII-a editie a expozitiei impresionistilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.