Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Thomas Gainsborough: O colectie de 500 de picturi (HD)
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mr and Mrs Andrews de Thomas Gainsborough
993 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai grozave picturi si muzica clasica, impreuna
131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Eakins
1.424 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta „cruda" a placerii: Viata in epoca rococo
423 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Patrick Keating
1.177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Explorand cea mai faimoasa arta a Americii
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Friedrich Ritter von Amerling
855 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camille Pissarro
525 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Joshua Reynolds
990 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Thomas Gainsborough

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.01.2018  Adauga la favorite 1.103 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Thomas Gainsborough (n. 14 mai 1727 – d. 2 august 1788) a fost unul dintre cei mai faimosi pictori portretisti si peisagisti britanici ai secolului al XVIII-lea.

S-a nascut in luna mai 1727 la Sudbury, o mica localitate in comitatul Suffolk, la nord-est de Londra. John Gainsborough, tatal lui, era manufacturier si negustor de tesaturi. Thomas a venit pe lume intr-o casa veche si foarte mare care adapostea, pe langa cei noua copii ai familiei Gainsborough, si razboaiele de tesut. Baiatul creste in sanul unei familii mai neobisnuite. Tatal se imbraca precum un magnat, ia lectii de scrima si se plimba pe strazile din Sudbury incins cu o sabie. Mama artistului – Mary Burrough- este o femeie educata, pasionata de pictatul florilor. Thomas isi petrece zilele in tovarasia ei si nu se desparte nici o clipa de caietul sau de desene. Mama isi da foarte repede seama de talentul artistic al fiului.

Foarte apropiat de sufletul lui Thomas este fratele sau mai mare, John, un inventator nenorocos, care concepe tot timpul diferite masinarii, din ce in ce mai ciudate. La varsta de 13 ani, Gainsborough va pleca la Londra pentru a se initia in arta picturii. In anul 1740, devine ucenic la gravorul si ilustratorul Hubert Francois Gravelot care locuia de cativa ani la Londra.






Invata foarte repede, este receptiv si, in scurta vreme, maestrul ii va incredinta calfei executarea celor mai importante detalii din operele sale. Descopera subtilitatea picturii franceze si stilul rococo. Frecventeaza, de asemenea, cursurile academiei St. Martin’s Lane. In jurul anului 1745, Thomas Gainsborough, care are acum 18 ani, frecventeaza atelierul de la Hatton Garden.


In timpul anilor petrecuti la Londra face dese calatorii acasa pentru a-si vedea parintii si fratii. In timpul unei astfel de calatorii o va cunoaste pe Margaret Burr, viitoarea lui sotie. Casatoria va avea loc pe 15 iulie 1746 la Londra. Pictorul avea pe atunci numai 19 ani, iar sotia lui, cu un an mai putin. In anul 1748, dupa moartea tatalui sau, pictorul se va intoarce cu sotia la Sudbury. In scurta vreme i se vor naste doua fiice – Mary, in anul 1748, si Margaret, in 1752. Si la Sudbury artistul picteaza tot peisaje care oglindesc in mod cert influentele maestrilor olandezi, pe care ii admira atat de mult. In anul 1752, se vor muta la Ipswich, o mica localitate situata la 25 km de Sudbury, unde va inchiria o casuta pe Lower Brook Street. Picteaza portretele aristocratilor si burghezilor din partea locului. In anul 1759 se stabilesc la Bath, unde devine un portretist foarte cautat. In 1761 Gainsborough isi expune tablourile la Asociatia Artistilor Londonezi. Devine membru fondator al Academiei Regale, care este infiintata pe 10 decembrie 1768.



In anul 1774, va parasi Bath-ul si se va muta impreuna cu familia la Londra. Dupa cativa ani de lucru in capitala, Gainsborough va deveni pictorul favorit al familiei regale. Acest lucru ii va garanta nu numai o pozitie de seama in societatea londoneza, dar ii va aduce si nenumarate comenzi. Pictorul suporta cu greu jocul aparentelor care caracterizeaza viata din inalta societate. Il iritau conversatiile sterile si petrecerile zgomotoase. Prefera sa se odihneasca desenand sau cantand la violoncel, deoarece ere un bun interpret. Cei mai apropiati prieteni ai pictorului erau compozitorul Carl Friederich Abel si muzicianul Johann Christian Bach. Ambele fiice ale lui Gainsborough cantau la instrumente – Margaret la clavecin, iar Mary la chitara. Ginerele lui Gainsborough va fi, de asemenea, muzician. In 1784, pictorul se cearta din nou cu Academia Regala; din acel moment, Gainsboroug nu va mai expune la Academie. In fiecare an, in lunile de vara, amatorii de arta vor putea admira tablourile la resedinta sa de la Schomberg House. Intr-una din zilele anului 1787, pictorul, care se apropie de 60 de ani, observa pe gat o umflatura care va deveni cu timpul mai dureroasa. In primavara anului 1788, medicii ii confirma artistului faptul ca are cancer. Dupa o odihna de cateva saptamani la Richmond, Gainsborough se simte putin mai bine si se intoarce la Londra. Moare in plina glorie pe 2 august, la varsta de 61 de ani. Este inmormantat la cimitirul din Kew. Le lasa sotiei si fiicelor un mare numar de peisaje nevandute, care sunt expuse in incaperile locuintei de la Schomberg House


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.