Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Carol al II-lea / Trei iubiri imposibile
726 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria nestiuta a printului Carol Mircea
351 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stefan cel Mare-numit in epoca sa Regele Daciei
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carol I si Elisabeta – Primii regi ai Romaniei
975 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Exista o asezare uriasa din epoca fierului ascunsa
363 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Carol al II-lea - Refugiul portughez
500 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amorurile lui Carol al II-lea al Romaniei
191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestile Pelesului
504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucurestenii merita sa cunoasca istoria orasului lor!
699 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dinastia care a supravietuit unei ciume
92 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Epoca lui Carol I

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.12.2017  Adauga la favorite 533 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ideea unui print strain pe tronul romanesc a aparut in epoca luptei pentru emanciparea nationala „avand, in primul rand, sensul unei tendinte de consolidare a existentei politice a Principatelor romane". Principele strain avea semnificatia asigurarii unui sprijin extern pentru existenta statelor romanesti, grav amenintate de cele trei imperii vecine: rus, otoman si habsburgic.

Dupa o temeinica argumentare privind necesitatea Unirii celor doua tari romane, la 9/21 octombrie 1857 se explicau motivele care au determinat optiunea in favoarea unui print strain: evitarea geloziilor si rivalitatilor ce s-ar naste in sanul romanilor pentru ocuparea tronului si asigurarea stabilitatii politice, a echilibrului si nepartinirii.

Cei 48 de ani de domnie ai lui Carol I au marcat o etapa de mari progrese in politic, social, economic, demografic, administrativ si cultural. Concomitent cu obtinerea stabilitatii politice, s-au desfasurat, pe mai multe planuri, actiuni de modernizare a tarii. Astfel, in vederea dezvoltarii economiei nationale a fost adoptata moneda nationala — leul, demers inceput de Cuza, si finalizat in 1867. A fost infiintata Monetaria statului in 1870, cand s-au batut primele monede de argint, iar in 1880 a fost infiintata Banca Nationala a Romaniei.

Calea ferata Bucuresti — Giurgiu inceputa in 1865 a fost finalizata in 1869; in 1872 a fost deschisa linia ferata Roman-Galati-Ploiesti-Bucuresti-Pitesti, iar in 1880 linia Ploiesti-Predeal. In 1895 a fost inaugurat podul peste Dunare de la Fetesti-Cernavoda proiectat de inginerul Anghel Saligny, cel mai mare din Europa la acea vreme.

In 1888 s-a votat crearea unei flote fluviale si in 1895 crearea flotei maritime, astfel ca in 1897 exista o linie Braila-Rotterdam deservita de 5 cargouri romanesti de 3.500 tone.

De importanta cruciala pentru mica gospodarie a fost aparitia spontana a bancilor populare in zonele rurale; prima a luat fiinta in 1891, ca in 1902 sa ajunga la 700. Succesul bancilor populare s-a datorat lui Spiru Haret, care in calitate de ministru al Instructiunii publice, le-a promovat, neobosit, prin reteaua de dascali.

Tot in aceasta perioada au fost construite Universitatile din Iasi si Bucuresti, portul Constanta, precum si Atheneul Roman, Castelul Peles, pe langa multe alte cladiri publice si private, capitala Bucuresti meritandu-si pe deplin numele de „micul Paris". (sursa)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.