Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Terapia cu ultrasunete
987 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doctorul naturii - Plante pentru scaderea glicemiei
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lasat de fumat - ce tratamente exista?
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fluorit
1.608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce afectiuni poti trata prin terapia cu ozon
1.233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cinci controale si analize medicale
1.122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toxoplasmoza
576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Urticaria la rece
937 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trombocitoza
1.464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vinetele - Izvor de vitamine
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Hirudoterapia-terapia cu lipitori

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.11.2017  Adauga la favorite 1.096 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Aplicata cu succes de mii de ani in tratarea a numeroase boli, terapia cu lipitori, numita stiintific hirudoterapie, este recunoscuta in multe tari dezvoltate drept una dintre cele mai benefice metode complementare de tratament. Astfel se face ca in Rusia, Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Franta, China sau Turcia, hirudoterapia este folosita pe scara larga, prin decizie guvernamentala, in majoritatea spitalelor de stat.
In Romania, in schimb, Legea terapiilor alternative, adoptata in anul 2007, nici macar nu include aceasta metoda de tratament in randul terapiilor complementare. Cu pasi mici, dar cu eforturi mari, insa, situatia incepe sa se schimbe, primul pas fiind infiintarea Asociatiei Romane de Hirudoterapie.

Lipitorile, comoara nationala in Rusia

„Totul a pornit de la o vizita la niste prieteni din Moscova. Spre surprinderea mea, am observat ca in Rusia hirudoterapia este o latura foarte dezvoltata in randul terapiilor alternative. Pe langa cercetarea si tratamentele propriu-zise, specialistii slavi predau si cursuri de initiere si formare in terapia cu lipitori. Practic, in Rusia, lipitorile sunt considerate comoara nationala. Pentru ca medicina era o pasiune mai veche a mea, am decis sa urmez un astfel de curs. Am fost uimit, pentru a doua oara intr-un interval scurt de timp, de seriozitatea si profesionalismul acestor specialisti. Primele lucruri pe care le-am facut atunci cand m-am intors in tara au fost sa scriu o carte in care sa prezint principalele avantaje ale hirudoterapiei si sa infiintez ARH-ul", explica Florin Grigore cum a luat nastere toata aceasta poveste.

Cum ne vindeca micii vampiri

Atunci cand o lipitoare musca si incepe sa suga sangele pacientului, la nivelul creierului se declanseaza un mecanism automat in urma caruia organismul incepe sa produca sange nou. Astfel, are loc o innoire a sangelui. „Este ceea ce noi numim efectul mecanic. Are loc, apoi, un efect chimic, deoarece este demonstrat faptul ca, atunci cand musca, lipitoarea introduce in organismul nostru aproximativ 150 de enzime cu rol benefic. Mai mult, elibereaza si serotonina (hormonul „fericirii") si o substanta numita hirudina, benefica pentru micsorarea cheagurilor de sange si pentru subtierea sangelui. Vorbim si de un efect acustic, ceea ce inseamna ca lipitoarea creeaza anumite unde de joasa frecventa, specifice fiecarui pacient, dar si afectiunii de care acesta sufera. Daca punem o lipitoare medicinala pe o zona oarecare de pe corp, vedem ca in toate cazurile ea se va deplasa doar catre o anumita zona. Este vorba despre zona afectata sau de proiectia organului bolnav la nivelul pielii. Astfel, lipitoarea actioneaza doar in zonele active", mai spune Florin Grigore.

De la infertilitate la atacuri de panica

Considerata nu de putini specialisti terapia viitorului, hirudoterapia si-a dovedit eficienta in numeroase afectiuni. Pentru ca simpla lor enumerare ar umple fara indoiala toata pagina, ne vom margini la a spune ca in tara noastra tratamentele empirice din batrani cu lipitori erau folosite pentru varice si pentru reducerea tensiunii arteriale. Desi in cazul tensiunii arteriale nu se stia exact care este modul in care actioneaza, oamenii observau ca dupa ce se lasau in voia catorva lipitori pentru o perioada scurta de timp se simteau mult mai relaxati si mai bine. Cercetarile moderne sunt cele care au aratat ca micii doctori sunt benefici impotriva artritei, infertilitatii, diabetului, hepatitei, migrenelor, bolilor cardiovasculare, stomatologice, ale sistemului digestiv, ginecologice, oftalmologice, urologice si de piele. Lista nu este completa, insa.

Impartire pe tari

Pentru ca este un domeniu vast, de-a lungul anilor fiecare tara s-a axat cu precadere pe cate un subdomeniu al hirudoterapiei. Astfel, in SUA s-a dezvoltat foarte mult folosirea lipitorilor medicinale in chirurgia recuperatoare plastica. In Europa, hirudoterapia este folosita in special in afectiunile reumatice si in cele endocrine. „In Rusia, anul trecut, la Spitalul de Oftalmologie din Moscova, au fost tratati prin hirudoterapie in jur de 10.000 de pacienti", adauga specialistul citat. Tratamentul cu lipitori nu se foloseste pentru pacientii cu SIDA, cu anemie severa, pentru femeile insarcinate sau pentru cele aflate in perioada menstruala.

Primul centru de hirudoterapie din Romania

In Galati urmeaza sa fie deschis primul Centru de Tratament si Estetica prin Hirudoterapie din tara. „Am facut deja toate demersurile si speram ca pana la sfarsitul lunii iulie sa putem deschide centrul. Urmeaza apoi un centru asemanator in Capitala. Sunt convins ca toti cei care vor incerca vor fi uimiti de rezultatele si efectele resimtite chiar dupa prima sedinta. Costul unei sedinte va fi de aproximativ 50 de lei, indiferent de numarul de lipitori folosite. In functie de afectiune, poate fi nevoie de un numar de 3 pana la 10 astfel de sedinte, la o distanta de 3 sau 4 zile una de alta", spune Florin Grigore.

Cercetari sortite esecului

Mai multe echipe de oameni de stiinta din Israel si Statele Unite ale Americii au incercat in ultimii ani sa reproduca in laborator unele dintre enzimele gasite in saliva lipitorilor. Din cauza complexitatii mari a moleculelor acestor enzime, insa, toate incercarile au fost sortite esecului. Studiile din cele doua tari au absorbit deja fonduri de ordinul milioanelor de dolari, fara niciun rezultat, insa. Situatia este asemanatoare cu cea a cercetatorilor care au incercat, din nou fara succes, sa reproduca in laborator structura firului din panza de paianjen.

Sankt Petersburg, prima ferma de lipitori

In Rusia, la Sankt Petersburg, in anul 1926, exista deja prima ferma de lipitori medicinale din lume. Traditia hirudoterapiei era, insa, mai veche in aceasta tara, deoarece in timpul razboiului Crimeii (1853-1856), din cauza lipsei cronice de medicamente, medicii militari rusi tratau soldatii raniti cu lipitori.

Fara tutun, alcool si parfum

Dupa o sedinta de hirudoterapie nu trebuie sa facem efort, sa mancam gras sa fumam sau sa bem alcool. De altfel, lipitorile sunt foarte sensibile la mirosul de tutun, alcool si parfum, refuzand sa muste o persoana la care simt aceste mirosuri.

In Rusia, lipitorile, detectoare de minciuni

In Rusia, unii oameni de afaceri tin pe masa in timpul intalnirilor un borcan cu lipitori. Daca viermii isi schimba brusc comportamentul, acesta este un semn ca viitorul partener de afaceri nu este cinstit, ca ascunde lucruri. Multe afaceri mor astfel inainte sa se nasca.

250 de dinti si zece ochi

Lipitoarea are nu mai putin de 250 de mici dinti si cinci perechi de ochi. Desi exista peste 600 de specii, pentru tratamente sunt folosite doar doua: hirudo medicinalis si hirudo oficinalis. "Lipitorile pe care le folosim in tratamente sunt importate din Rusia. Cele din natura nu sunt recomandate, deoarece riscam sa ne alegem cu multiple boli", spune Florin Grigore.

Galatiul si traditia tratamentului cu lipitori

Cativa farmacisti ai comunitati franceze care traia la inceputul secolului al XX-lea la Galati colectau lipitori de la pescarii din zona Badalan. Pentru putinii bani oferiti, pescarii intrau in balta si asteptau ca lipitorile sa-i muste. Farmacistii vindeau apoi viermii pe bani buni felcerilor, care ii foloseau in diverse tratamente. Pentru a fi refolosite, lipitorile erau stoarse de sange cu unghia mare, pe un strat moale de cenusa. Apoi, erau pastrate in borcane pentru urmatorul pacient. Lipitorile medicinale importate astazi din Rusia sunt de unica folosinta.

Linia faraonilor, salvata de un medic necunoscut

Prima consemnare despre lipitori dateaza din anul 200 i. Chr, atunci cand farmacologul Nicandru din Colofan a constatat ca micuta vietate este benefica in diverse maladii. Legenda spune ca regina Egiptului, Cleopatra, care suferea de infertilitate, a acceptat sa fie tratata de un medic necunoscut pana atunci, Kleomana. Dupa ce a folosit lipitorile, a reusit sa ramana insarcinata. Drept rasplata, Cleopatra a ordonat ca peretii mormintelor faraonilor egipteni sa fie decorate cu lipitori. Ulterior, tratamentele cu lipitori au fost la mare cautare in epoca renascentista. Pe cale indirecta, astfel de tratamente empirice s-au raspandit, de-a lungul secolelor, in mai toate culturile.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.