Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dieta in cazul bolnavilor de diabet tip 2
1.116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimente care scad colesterolul | Dieta anti-colesterol
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pancreatita - cauze, simptome, tratament
989 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pancreatita acuta, o urgenta medicala
1.171 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Diabetul
1.619 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TULBURARI ALE APETITULUI
562 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Patru leacuri in caz de indigestie
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum stii daca ai PANCREASUL bolnav
246 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum stii daca ai PANCREASUL bolnav
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce TUSESTI non-stop?
135 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Pancreatita cronica dieta, regim alimentar

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.11.2017  Adauga la favorite 1.003 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pancreatita cronica este o boala de larga raspandire, cu caracter invalidam, daca nu este tratata. Intereseaza preponderent sexul masculin (90% din cazuri) si este mai frecvent observata Intre 40 si 60 de ani. In tara noastra, factorii etiologici cei mai reputati, in ordinea frecventei, sunt: etilismul, bolile cronice de ficat, hiperlipemia, ulcerul gastroduodenal si, in mai mica masura, afectiunile biliare.

Pancreatita cronica din litiaza biliara este o pancreatita benigna, care se opreste in evolutie dupa corectarea afectiunii biliare.
Cunoscand factorii cauzali ai bolii, intelegem ca putem face profilaxia pancreatitei cronice prin combaterea alcoolismului si a bolilor cronice de ficat - obiective majore ale politicii sanitare din tara noastra.

Dispunem astazi de suficiente metode pentru stabilirea diagnosticului afectiunii, cum sunt: testul la secretina-ceruleina, scintigrama pancreatica, dozarea grasimilor In scaun, testele de digestie, proba glicemiei provocate.
In tratamentul afectiunii, regimului alimentar ii revine un rol esential.

Se recomanda o alimentatie usoara, repartizata in 5 pranzuri mici pe zi. Sunt contraindicate: bauturile alcoolice, alimentele care stimuleaza secretia gastrica si /sau pancreatica (supe de carne, ciorbe, muraturi), condimentele (piper, boia, mustar, ceapa, usturoi), alimente greu digestibile (rantasuri, conserve, afumaturi, maioneze, icre, precum si cele celulozice tari (varza, fasole uscata, ridichi, pastarnac, telina, castraveti, vinete).

De asemenea, nu sunt bine tolerate de catre bolnav cafeaua, laptele dulce, ciocolata, cacaoa, dulciurile concentrate.
Regimul alimentar va trebui sa asigure un aport caloric suficient (3 000 calorii pe zi) pentru mentinerea unei stari normale de nutritie, va fi un regim mixt, bine echilibrat In principiile alimentare de baza.

Pancreasul este unul dintre marii consumatori de proteine pentru sinteza enzimatica. De aceea, se recomanda o ratie proteica de 1,5 g/kilocorp/24 de ore, sub forma proteinelor de origine animala, care au un continut bogat in aminoacizi esentiali.
Se prefera carnea de vita (se excepteaza oaia si mielul, care nu sunt bine tolerate), carnea de pasare (gasca si rata sunt interzise) si pestele slab (salau, stiuca, pastrav, mreana, lin, calcan).
Pestele gras (crap, somn, scrumbie, morun, nisetru) si cel conservat, scrumbiile, crustaceii, vanatul, nu sunt recomandate.

Se va avea grija ca prin modul de pregatire culinara a carnii sa nu se formeze produsi secundari cu actiune puternica de stimulare a secretiei gastrice sau pan-creatice. De aceea, se prefera carnea fiarta sau fripta pe gratar si nu prajita sau inabusita la cuptor. Branzeturile proaspete, nefermentate (cas, telemea, cascaval) si ouale fierte timp de 3-4 minute, reprezinta alta sursa importanta de proteine.

Glucidele nu vor depasi 350-400 g pe zi, in functie de toleranta, la diabetici reducandu-se la 200-250 g. Sunt in general bine tolerate fainoasele (pline veche sau prajita, paste fainoase, gris), orezul, creme, tarte, biscuiti, jeleuri, legumele si fructele, mai mult fierte.
Ratia de grasimi va fi individualizata, dar in general nu va depasi 80 g pe zi, sub forma de grasimi emulsionate si neprajite: lapte si derivate, untdelemn, oua.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.