Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Avortul
868 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de beneficii extraordinare ale apei cu lamaie
67 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Actualitati in alimentatia sugarului
1.561 vizite - 0 comentarii
adaugat de aires
 
  Protezele dentare elastice sau flexibile
2.218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un creier sanatos
1.569 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum alegem carbohidratii „buni"
811 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plante recomandate impotriva migrenei!
762 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  INFORMATII GENERALE DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
247 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este stafilococul auriu Interviu cu medicul Marinescu
451 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imunitate puternica
555 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Steriletul: avantaje si dezavantaje

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.11.2017  Adauga la favorite 1.716 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Steriletul este un mic dispozitiv intrauterin (de obicei in forma literei T), devenit faimos prin anii '70, pe care numai medicul tau ginecolog il va introduce si il va scoate (cu anestezie sau nu) si care te poate proteja de o sarcina nedorita cu o rata de succes de aproximativ 99%. Deci cam cat au si pilulele contraceptive.
Spre deosebire de anticonceptionale, carora cumva le duci grija toata ziua, caci trebuie inghitite, de sterilet vei uita ca exista, deoarece, daca totul merge bine, il poti purta intre cinci si zece ani, in functie de model, fara sa iti mai bati capul.
Steriletul este implantat in uter, iar firele lui de control - care ii permit doctorul sa il scoata, dar si tie sa iti dai seama ca e in pozitia potrivita – ajung pana in vagin. Ca sa lamurim asta din capul locului – nu le vei simti in timpul actului sexual, dar daca asta se intampla, ele pot fi scurtate de catre ginecolog.
De asemenea, steriletul in sine nu reprezinta niciun pericol pentru penis, care nu ajunge pana la dispozitiv, in uter.
De cate feluri este steriletul si cum actioneaza
Exista varianta de cupru si exista varianta pe baza de hormoni. Ambele tipuri au aceeasi misiune clara - sa atace si sa ucida spermatozoizii. In plus, actioneaza si in zona unde ar incerca sa se implanteze si un eventual ovul fecundat.
Cel hormonal distruge spermatozoizii si face mucusul din colul uterin atat de gros si lipicios, incat sperma nu mai poate trece pe acolo, spre uter. Cuprul este toxic pentru spermatozoizi si face ca uterul si tuburile falopiene sa produca un lichid care dauneaza spermei. Cel cu cupru poate actiona si 10 ani de la introducere, cel hormonal - 5.
Steriletul - avantaje si riscuri
Pai avantajul numarul 1 este acea cifra mare de protectie de care va spuneam - 99 %. Apoi, se mai spune ca cel hormonal reduce cantitatea sangerarii la menstruatie, dar si crampele. Unele studii il lauda si pentru ca ne-ar feri de cancerul de endometru, iar unele voci spun ca in cazul lui nu exista acel risc al luarii in greutate de care auzim uneori vorbindu-se in cazul pilulelor.
Ajungem, si la riscuri si aflam ca cel de cupru ar fi pe dos fata de colegul lui - adica ar putea provoca menstruatii mai consistente si mai dureroase. Exista si riscul – extrem de mic, e drept – ca dispozitivul sa perforeze uterul, cel mai adesea cand este introdus. Apoi, trebuie spus si ca uterul il poate expulza in vagin, de obicei in primele luni dupa introducere.
Sa nu uitam nici ca steriletul nu ne protejeaza de bolile cu transmitere sexuala, deci este o solutie pentru o relatie stabila, de durata. Poate la dezavantaje trebuie sa punem si costul ridicat al dispozitivul si al implantarii lui – cateva sute de lei.
Steriletul - cine il poate purta si cine nu
Se spune ca dispozitivul intrauterin este un prieten mai de nadejde pentru femeile care au fost insarcinate. Cele care nu au fost, pot simti dureri si crampe dupa ce sterilet este implantat. Dar nu este o regula si nu inseamna ca ele ies din discutie cand vorba de aceasta metoda contraceptiva.
Steriletul s-ar putea sa nu fie alegerea potrivita daca aveti o boala cu transmitere sexuala sau ati avut cu trei luni inainte de implantare, aveti o infectie activa in vagin sau col, aveti o boala inflamatorie pelvina, luati anticoagulante, aveti o infectie uterina dupa nastere, aveti o alergie la cupru.
Oricum, acestea nu sunt unicele contraindicatii, o discutie cu medicul este obligatorie inaintea alegerii steriletului. Simt ca va mai sta o intrebare pe limba asa ca va spun ca studiile nu au aratat ca dispozitivul intrauterin poate afecta fertilitatea pe termen lung. Cu alte cuvinte, ea revine la normal dupa indepartatea lui.
Autor: Andra Nastase


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.