Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Incident in Vietnam (SUA 1978) Drama,Razboi / 114 min
2.700 vizite - 0 comentarii
adaugat de barbi
 
  Priveste inapoi cu manie (1989) Kenneth Branagh /114 min
3.331 vizite - 0 comentarii
adaugat de ghidul
 
  Ingerul (SUA 1937 Comedie,Drama, Marlene Dietrich 87 min
919 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Amantul doamnei Chatterley (Franta 1955) Drama 100 min
21.231 vizite - 0 comentarii
adaugat de polux
 
  Amantul doamnei Chatterley (Franta 1955) Drama 100 min
3.863 vizite - 0 comentarii
adaugat de coco
 
  Mai mare decat viata (SUA 1956) Drama 95 min
1.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In al 7-lea cer (SUA 1937) Drama,Romantic / 96 minute
1.682 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Doctorul(Franta 1979)Drama 90 min
2.277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cercul deceptiei (UK 1960) Drama,Romantic,Razboi 96 min
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Recviem pentru Razboi (UK 1989) Drama,Razboi 84 min HD
752 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

Iluzia cea mare (Franta 1937)Drama /razboi 114 min

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.11.2017  Adauga la favorite 849 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
Nota IMDB: 8.1
   
 
La grande illusion (1937)
IMDB: 8.1
Regia
Jean Renoir

In timpul Primului Razboi Mondial, doi ofiteri francezi - capitanul de Boeldieu, de origine aristocrata, si locotenentul Marechal, mecanic in viata civila - sunt facuti prizonieri. Impreuna cu alti colegi de detentte - oameni proveniti din medii sociale foarte diverse - ei pun la cale saparea unui tunel prin care sa poata evada. Cand, in sfarsit, tunelul este gata, prizonierii afla ca urmeaza a fi transferati intr-un alt lagar.

Uneori ororile razboiului scot la iveala lucrurile pe care le avem in comun. Aceasta ironie a speciei umane reprezinta ideea centrala a capodoperei "Iluzia cea mare", un film a carui actiune se petrece in timpul Primului Razboi Mondial si care descopera fraternitatea intr-un lagar de prizonieri german. Locotenentul Marechal (Jean Gabin) si capitanul Boieldieu (Pierre Fresnay) sunt doi ofiteri francezi care, impreuna cu oamenii lor, incearca sa se descurce cat mai bine sub supravegherea vigilenta a politicosului comandant german von Rauffenstein (Erich von Stroheim). Ei reusesc sa creeze replica unei adevarate societati aristocratice, bazate pe onoare si disciplina, respect reciproc si protocol care se sprijina pe ani de traditie.

Dar aceasta este doar oaza - sau, mai bine zis, mirajul - din mijlocul unui conflict devastator, de unde si titlul filmului: "marea iluzie" face ca statutul social si educatia sa ii plaseze pe acesti ofiteri intrucatva deasupra destinului comun al razboiului, desi gloantele nu par sa faca nicio deosebire intre o descendenta sau alta. Toti lucreaza neobositi la un tunel fara sa mediteze la faptul ca, odata liberi, aceasta aparenta camaraderie nascuta in prizonierat se va converti in realitatile crude ale vietii.

Definitoriu pentru film este sentimentul ca personajele principale inteleg prea bine acest adevar, insa isi doresc in subconstientul lor ca realitatea sa fie alta. Aproape ca simtim dorinta sincera a melancolicului comandant interpretat de von Stroheim de a fraterniza cu ofiterii francezi in imprejurari diferite, poate mai putin severe. In lagar, Rosenthal (Marcel Dalio) este un prizonier ca oricare altul. In lumea exterioara, este doar un evreu, o amintire incriminanta a ravagiilor iminente ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. De altfel, nemtii au interzis "Iluzia cea mare" in perioada ocupatiei Frantei, temandu-se de forta nepieritoare a mesajului sau umanist. Faptul ca acest remarcabil film al lui Renoir, cu toate personajele sale memorabile, temele profunde, dialogul captivant, ar fi putut fi definitiv pierdut datorita perspectivei sale politice se constituie ca un memento al puterii cinematografului si al capacitatii fictiunii de a transmite acele adevaruri profunde si principii morale de care avem nevoie pentru a ne conduce vietile.

Distributie
Distributie La grande illusion
Jean Gabin
Locotenent Marechal
Marcel Dalio
Lt. Rosenthal
Erich von Stroheim
Capt. von Rauffenstein
Pierre Fresnay
Capitanul de Boeldieu
Jacques Becker
English officer
Gaston Modot
The engineer
Dita Parlo
Elsa
Jean Daste
L'instituteur (as Daste)
Carl Koch Carl Koch


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.