Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  INAINTE de a cumpara o casa - 4 SFATURI
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  8 sfaturi minunate de la Dalai Lama,
439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi inainte de a cumpara un apartament
416 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru o viata sanatoasa
809 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 sfaturi utiele daca centrala nu mai functioneaza
414 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  3 sfaturi pentru fotografii de Craciun reusite
1.276 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amenajeaza singur si simplu gradina ta
596 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Educatie financiara - Sfaturi practice
441 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Educatie financiara - Sfaturi practice
426 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi practice bucatarie
860 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

16 sfaturi inainte de prima zi de gradinitaa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.09.2017  Adauga la favorite 588 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
1. Cum ii prezinti gradinita?
Cred ca ai inceput, deja, sa ii povestesti despre ce aventuri frumoase va avea el parte in fiecare zi, intr-o clasa frumos decorata, alaturi de alti copii, unii mai micuti, altii putin mai mari decat el. Si cum, impreuna, se vor amuza, vor canta si se vor juca, vor manca impreuna si vor descoperi lucruri noi si interesante in fiecare zi. Nu uita sa ii spui despre educatoare, care care va avea grija de toti copiii din acea clasa si cum ei ii place sa se joace, sa cante. Copilul trebuie sa mai stie ca educatoarea este acolo pentru a organiza clasa, pentru a-i tine in siguranta si va fi cea care ii va invata jocuri minunate, povesti si cantece, ii va ajuta sa se schimbe de hainute, sa mearga la toaleta – daca sunt prea mici. Alaturi de ea vor desena, vor face colaje, se vor juca cu plastilina, creta, creioane colorate.
2. Copilul nu trebuie sa stea tot programul de la inceput
Daca lucrezi, incearca sa iti iei cateva zile libere. Pentru copil, gradinita este o noutate si poate va fi prea mult pentru el sa stea tot programul din prima zi. Astfel, chiar daca l-ai incris la program prelungit, nu trebuie sa stea de la 8.30 pana seara la 18h de la inceput. Lasa-l sa stea o ora, timp in care te plimbi prin zona. A doua zi, lasa-l 2-3 ore. Incet, va prinde masa de pranz si va vedea, apoi, ca ceilalti copii se pregatesc de somn. Pana la finalul saptamanii (daca nu ai mai mult timp la dispozitie), copilul ar putea sa fie deja pregatit pentru a sta de dimineata pana dupa-amiaza. Daca programul iti permite, poti lungi aceasta acomodare in 2-3 saptamani.
Acasa refuza sa doarma la pranz. Ce va face, oare, la gradinita?
Si noi, parintii, suntem atat de diferiti unii de altii. La fel si copiii nostri. Unii au obiceiul de a dormi la pranz, altii adorm mai greu, iar unii chiar nu pot. Iar cei care nu vor astazi sau maine, sigur vor dormi intr-una din zile. Copilul nu ar trebui obligat sa doarma daca nu poate. Insa, va fi incurajat sa stea linistit in patut si sa-i lase pe ceilalti sa doarma.
4. Gradinita este obositoare
Primele zile sunt stresante si obositoare la inceput. Apoi, activitatile de peste zi, joaca, lucrurile noi pe care le invata, masa de pranz – toate acestea isi vor spune cuvantul. Astfel ca multi copii vor adormi de oboseala la pranz, fie ca vor face asta la gradinita, fie la scurt timp dupa ce ajung acasa.

5. Programul se schimba pentru intreaga familie!
Pentru ca vorbim despre o rutina noua, ce implica si alte ore de trezire, este recomandat un program schimbat pe timpul serii. Ora de culcare sa fie mai devreme, in jur de 8 – 8.30, astfel incat copilul sa se trezeasca (mai) usor dimineata, la 7 – 7.15. Aceeasi recomandare si pentru parinti, mai ales in prima luna. In ceea ce priveste hainele, acestea sa fie pregatite de seara, iar pentru a doua zi dimineata, mama sa-si faca timp sa manance inainte de a pleca de acasa. Copiii, de obicei, mananca la gradinita, dar daca nu se intampla asa (din diferite motive), mama sa stie exact ce va pregati de mancare a doua zi – eventual, sa pregateasca toate produsele unele langa altele, pe un raft al frigiderului.

Dilema parintilor care lucreaza: “Cand este copilul prea bolnav sa-l duc la gradinita?"
Ce faci cand esti suparata pe educatoarea / invatatoarea copilului tau

6. Este normal sa te emotionezi si sa fii putin stresata

Toti parintii trec prin aceste emotii! Chiar daca lucrezi si petreci, deja, mare parte a zilei in afara casei, este pentru prima oara cand stii ca si el va face acest lucru, intr-un loc strain, printre copii pe care nu ii cunoaste, alaturi de o educatoare despre care nu stii mare lucru. Dar speri la ce este mai bine si tii pumnii stransi sa ai noroc de o gradinita buna si un educator dedicat meseriei sale. S-ar putea, chiar, sa ai si o surpriza: copilul sa se adapteze mult mai usor si, de fapt, tie sa iti fie greu cu acomodarea. La fel, in primele saptamani, gandul iti va fi doar la copil, asa ca ai grija sa nu fii distrasa si sa faci cine stie ce greseli la serviciu.

7. “Copilul va fi bine si la fel vei fi si tu"
Acest sfat il ofera educatoarea Kristen Weaver, intr-un articol publicat anul trecut de today.com. “Gradinita este prima experienta oficiala cu sistemul de invatamant. Parintii si educatorii trebuie sa lucreze impreuna pentru ca, astfel, copilul are numai de castigat. Un lucru sincer pe care il spun mereu parintilor este ca progresul – emotional, social, fizic si academic – pe care copilul il face in primul an de gradinita este o experienta uimitoare care se desfasoara in fata noastra, ca educatori si parinti deopotriva", mai spune educatoarea in articolul publicat respectiv.

Emotiile copiilor. 5 tehnici pe care sa le aplici pentru a-ti ajuta copilul sa-si controleze emotiile
Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect



8. “De ce ramane mama acasa cu fratele meu mai mic si eu ma duc la gradinita?"

Aceasta intrebare o pot gandi multi copii care au un fratior mai mic. Argumentul folosit de foarte multi parinti: “vei merge la gradinita pentru ca si mami va merge la serviciu", nu are valoare in aceasta situatie. Un psiholog francez vine cu o solutie, in publicatia famili.fr. Iata o recomandare oferita parintilor, daca se trezesc in fata acestei intrebari: ar trebui insistat pe activitatile distractive pe care le va face acolo si pe faptul ca, fiind mai mare, merita un loc in care sa se joace si sa invete cu copii de varsta lui. Intre timp, mama ramane acasa pentru a avea grija de fratiorul mai mic, asa cum a facut si cand copilul respectiv era bebelus. Insa, asta nu inseamna ca mama se va gandi mai putin la el. Iar cand bebe-fratiorul va creste, va merge si el la gradinita.

9. Si cand copilul te implora si plange sa nu-l duci la gradinita? Ce faci?

Este, probabil, una dintre cele mai mari temeri ale unui parinte: sa-si vada copilul implorand, rugand, plangand in hohote ca nu vrea la gradinita. Este o situatie delicata, intr-adevar. Una dintre solutii ar fi aceasta: Mergeti impreuna la gradinita sa vorbiti cu educatoarea si nimic mai mult. De fata cu aceasta, spuneti ca “unii copii se simt pregatiti sa mearga la gradinita, altii nu, chiar daca au aceeasi varsta ca tine sau sunt chiar mai mici. Nu este nicio problema! Putem incerca luna viitoare". Este o solutie ideala pentru familiile care isi permit sa mai amane 1-2 luni inceperea gradinitei.

Intre timp, nu ar strica sa profitati de vizita la gradinita si sa stati amandoi in clasa, ori sa-l lasati sa interactioneze cu copiii, fara sa va piarda din privire. La intoarcere, puteti vorbi despre cum i s-a parut, despre ce a facut. Fara a insista mai mult. Refuzul sau de a merge la gradinita nu este incapanatare, ci o teama de necunoscut. Si, daca voi aveti temeri si va simtiti mult mai bine atunci cand sunteti luati usor, pentru a va adapta, de ce sa nu procedati la fel in cazul copilului?

La fel de util este sa nu duceti copilul chiar din prima zi. Pentru ca sigur vor mai fi alti 4-5 copii pentru care este prima zi de gradinita si prima zi departe de parinti. Sigur vor plange si isi vor alimenta reciproc temerile. Mai bine incercati la mijlocul semestrului, cand este singurul copil nou si siguranta, calmul, bucuria si buna-dispozitie a celorlalti copii il vor ajuta sa se acomodeze mult mai usor.

Crizele de plans la copii. Cele mai bune tehnici pentru parintii cu copii incapatanati

10. Imediat dupa inceperea gradinitei incepe sa aiba cosmaruri si somnul ii este agitat. Are legatura?
Cel mai probabil ca da. Pentru ca este prima oara petrece atat de mult timp in compania altor copii de varsta lui, cand intalneste ierarhia – intre copii -, cand i se iau jucarii, cand trebuie sa se imbrace singur de fiecare data. Sau poate nu ii place de educatoare. La fel de bine, gradinita poate fi obositoare si daca in clasa este agitatie, sunt multi copii care striga, altii care strica jocuri, ori sunt mai agresivi, toate aceste experiente de peste zi s-ar putea sa se resimta in somnul agitat al copilului. El trebuie urmarit, parintii trebuie sa fie foarte atenti la toate aceste semne si trebuie sa discute constant cu educatoare, pentru a afla cauza si pentru a gasi o solutie.

11. Alege hainute comode, fara pretentii
Copilul trebuie sa fie imbracat in hainute comode, lejere. Daca este baietel, alege pantaloni cu elastic in talie, cu cu nasturei, pentru a si-i trage usor cand merge la toaleta sau cand se schimba in pijamale. Bluzele nu ar trebuie sa fie cu guler ridicat, iar materialul din bumbac. In saculetul pe care il are la gradinita sa fie mereu un rand de hainute de schimb, in cazul accidentelor. Cat despre incaltaminte, sa fie usoara, fara sireturi.

12. Lasa-l sa ia de acasa o jucarie preferata
Asa va simti ca are ceva drag alaturi de el, care ii aminteste de acasa si il linisteste. La fel de bine, daca despartirile sunt dificile dimineata, lasa-l sa-ti pastreze esarfa.

13. Evita sa-i tii lectii pe ultimul moment
In minutele pe care le petreceti impreuna, concentreaza-i atentia pe ce zi minunata va avea, cat se va distra alaturi de ceilalti copii si cate lucruri frumoase va invata. Roaga-l sa tina minte cat mai multe, pentru ca abia astepti sa ti le povesteasca peste cateva ore, cand te vei duce sa il iei.

14. Evita cu orice pret santajul!
“Daca nu plangi, in seara asta vei gasi acasa un cadou" sau “Nu mergem in weekend la picnic daca mai plangi". Este normal sa planga, sa se simta emotionat si nesigur! Incurajeaza-l ca ceea ce simte el este normal si ca nici tie nu iti este usor. Dar ca, peste cateva ore va veti intalni si va veti povesti amandoi ce ati facut peste zi. Nu masca problema cu un cadou. Pentru ca nu o rezolvi, ci o bagi sub pres. Lasa-l sa-si exprime emotiile, arata-i intelegere si ajuta-l cu empatie sa treaca peste aceasta teama.

Cum sa motivezi un copil fara recompense. IATA raspunsuri la trei intrebari pe care sigur le ai despre educatia fara recompense

15. Nu iti descrie copilul cu lux de amanunte in fata educatoarei
Lasa educatoarea sa il descopere singura. In cateva zile va vedea care este nivelul copilului, cate litere stie sau pana la cat poate numara. Bine inteles, educatoarea trebuie sa afle daca sunt lucruri la care sa fie atenta: alergii sau daca este un copil foarte introvertit etc. Apoi, cand vei discuta cu ea, vei afla opinia proaspat formata si sigur vei avea surprize placute. Daca stii ca, de obicei, este un copil agitat, s-ar putea sa dea dovada de rabdare cu colegii mai micuti. Ori daca acasa vrea mereu sa ii dai tu sa manance cu lingurita, la gradinita sa manance fara probleme. Si tot asa.



16. Dupa prima zi de gradinita nu-l bombarda cu intrebari
Lasa-l pe el sa-ti povesteasca sau limiteaza-te doar la cateva intrebari. Este ca si cum se duce in parc cu bunica sau cu bona pentru cateva ore. Intr-adevar, este un pas foarte mare si important, dar copilul trebuie sa simta toata aceasta agitatie. Copilul va povesti ceea ce va dori sau ceea ce isi va aminti. Va mai dura putin pana cand mersul la gradinita va intra in rutina!


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.