Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Grecia necunoscuta - Crezi ca stii totul despre Grecia ?
73 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grecia - Muntele Atos si manastirile lui
1.341 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Documentarul care a socat Grecia
785 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat toaleta cu apa
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jocurile Olimpice din Grecia antica
203 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata normala in Roma antica?
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grecia: secretele trecutului
1.264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zeii din Grecia antica
1.262 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntele misterelor
370 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pitagora: matematicianul care a reformat Grecia antica
45 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Zeii uitati Grecia si Roma (Ro Sub)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 03.08.2017  Adauga la favorite 726 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Zeii uitati din Grecia si Roma incearca sa descopere de ce la intrebarea „Exista un singur Dumnezeu?" anticii au raspuns: „Nu! Exista cateva sute." Cand lumea vestica era acoperita de un val de ignoranta si primitivism, un popor s-a inaltat pentru a stapani acest pamant. Un popor care a construit orase din marmura si si-a proslavit multitudinea de zei, care ocupau un loc foarte important in sufletul lor.

Iubitori de invatatura, filosofii lor cautau raspunsuri in cer si pe pamant, in timp ce astronomii lor cartografiau cerul, iar matematicienii masurau planeta. Ei vor produce arta, sculptura, literatura si arhitectura atat de iesite din comun, incat vor fi copiate si de Roma, iar un general, Alexandru cel Mare, va cuceri cel mai intins imperiu cunoscut de umanitate.

Campioni ai democratiei si fondatori ai primei civilizatii europene – acestia au fost grecii.

In secolul VIII i.e.n., cand orasele grecesti prindeau viata, un grup de triburi ocupa dealurile de deasupra raului Tibru, in Italia. Erau fermieri, iar zeii lor erau spirite fara chip si trup, manifestate in fenomenele naturale si in schimbarea anotimpurilor.

Dar, dupa ce au devenit un imperiu care se intindea de la Oceanul Atlantic la Marea Moarta, zeii lor au inceput sa capete alte forme.

Pana in secolul II e.n., 85.000 de kilometri de drumuri pavate le duceau banii, legiunile si credintele spre mai bine de 400 de popoare. Arta, arhitectura si geniul lor ingineresc inca uimesc lumea contemporana.

Horatiu, unul dintre cei mai cunoscuti poeti romani, le-a transmis indemnul „Carpe diem!" (Traieste clipa!), iar pentru ei asta insemna sa cucereasca noi teritorii, comori si zei de la alte civilizatii – ei erau romanii.

Exista un singur Dumnezeu? O intrebare la care toate civilizatiile antice au raspuns: „Nu un singur Dumnezeu, ci sute". Oamenii i-au adus printre ei pe pamant. Le-au modelat chipurile din lemn, piatra sau lut si au ridicat in cinstea lor altare spectaculoase. Ce s-a intamplat cu acesti zei? Pot credintele puternice sa dispara? Zeii pot muri? Sunt acele altare sacre locurile de veci pentru zeii religiilor de mult uitate?

Toate aceste intrebari fascinante sunt teme pe care documentarul Zeii uitati din Grecia si Roma le analizeaza in profunzime.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.