Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tot ce trebuie sa stii
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  VREI UN CATEL? CE TREBUIE SA STII |
462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sterilizare pisici -
336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ingrijim corect tenul pe timp de vara?
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce iau cu mine atunci cand calatoresc 2
831 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Da o noua fata hainelor de vara trecuta!
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CE TREBUIE SA STII INAINTE DE A ITI FACE UN TATUAJ
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  INAINTE de a cumpara o casa - 4 SFATURI
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa desfacem o nuca de cocos
261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Numarul casei |
96 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Trebuie sa stii ca sa nu iei teapa la promotiile de vara

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.07.2017  Adauga la favorite 612 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cum a venit vara, cum au venit si promotiile. Fie ca este vorba de oferte turistice, fie pentru bilete ieftine de avion, fie ca sunt reduceri la electronice si electrocasnice, trebuie sa fim atenti la o serie de mici detalii pentru a putea sa ne ferim de capcane. Practic, regulile sunt aceleasi ca si in cazul cumparaturilor de Black Friday, de Craciun sau de Pasti. Libertatea va prezinta tot ce trebuie sa stiti pentru protectia consumatorilor.

Reguli de baza
In primul rand, trebuie sa aplicati cateva reguli de baza: cititi cu atentie caracteristicile produsului si verificati daca acesta corespunde cu adevarat dorintelor si nevoilor dumneavoastra.
Pentru cumparaturile de pe internet trebuie sa verificati stocul existent si daca pretul afisat pe site contine sau nu TVA. De asemenea, trebuie vazut daca pretul include si costul cu livrarea.
Comparatoare de preturi
De asemenea, exista site-uri specializate care sunt comparatoare de preturi. Intre acestea se regasesc compari.ro, price.ro sau shopmania.ro. Daca va hotarati exact asupra unui produs, puteti introduce exact modelul preferat, iar aceste site-uri va gasesc alte oferte de pret, unele dintre acestea putand fi mai mici decat cele ale retailerului initial.

Vanzarile cu pret redus, indiferent de tipul acestora, adica fie ca se cheama soldare, lichidare sau oferte promotionale, trebuie sa respecte, la randul lor, o serie de reguli de fixare a preturilor si de prezentare a lor.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a prezentat in mai multe randuri pe propriul site o serie de ghiduri privind preturile oferite la promotii sau lichidari de stoc. Astfel, orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse identice. Pretul redus trebuie sa fie inferior pretului de referinta. De asemenea, pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile inainte de data aplicarii pretului redus.

Capcanele de pe internet
Tot legat de preturi, trebuie sa fiti atenti si la altceva: atunci cand adaugati un produs in cosul de cumparaturi, acesta poate aparea cu un pret pentru ca la finalizarea comenzii acesta sa apara mult mai mare. Acest lucru este ilegal si trebuie contactati inspectorii ANPC.
Trebuie evitate si "ofertele speciale" in care pretul vechi nu apare si nici reducerea procentuala.

La fel de ilegale sunt si situatiile in care nu poti comanda un produs de pe un site decat daca aplici in mod automat la un card emis de o anumita banca. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care vi se refuza de mai multe ori plata produsului cu un card in rate sub pretextul unor "probleme tehnice", care dispar in mod miraculos odata cu expirarea promotiilor.
In cazul in care comandati de pe site-uri din afara Uniunii Europene, cum ar fi cele din China, trebuie sa stiti ca acestea nu ofera garantie si ca practic sunteti la mana producatorului sau comerciantului.

Protectia consumatorilor
"Promotiile, in primul rand, ar trebui sa respecte legislatia in privinta perioadei. A doua problema este ca primim reclamatii de la oameni care au comandat ceva online si apoi li se spune ca produsul nu se afla pe stoc, fie in ideea ca apoi il comanda retailerul de la furnizor, fie ca vor sa te faca sa cumperi un alt produs care exista pe stoc, dar mai scump.
De asemenea, cand discutam de garantie nu inseamna ca are garantie mai mica. Orice produs electronic achizitionat in Uniunea Europeana are o garantie de doi ani. Foarte multe magazine online vor sa vanda extra-garantie si acrediteaza ideea ca garantia initiala ar fi mai mica. Orice extra-garantie trebuie sa porneasca de la doi ani in sus", avertizeaza Sorin Mierlea, presedintele Infocons, o asociatie pentru protectia consumatorilor.

Manuale in romana
Acesta mai spune ca toate informatiile afisate clientului trebuie sa fie in limba romana, iar clientii sa fie atenti si la consumul de energie. "Toate informatiile trebuie sa fie in romana, nu sa i se ofere manualul in romana doar cand se face garantia. Adica trebuie sa putem vedea specificatiile si cat consuma. La televizoare trebuie sa fim atenti pentru ca au un anumit numar de ore de functionare. Daca decidem sa cumparam telefoane, trebuie sa ne uitam si la un indicator numit SAR. Acesta arata cantitatea de radiatii emisa. Cine vrea sa se intereseze poate sa verifice pe site-ul Infocons, unde am lansat o serie de teste comparative efectuate de catre laboratoare independente", mai spune Mierlea.

Dreptul de a returna produsul
Pentru achizitiile efectuate pe internet, consumatorii mai trebuie sa stie ca au la dispozitie 14 zile pentru a putea returna produsele achizitionate, daca sunt nemultumiti de ele, fara sa invoce vreun motiv. In acest caz, retailerul online de la care le-a achizitionat este obligat sa returneze sumele primite de la consumator, inclusiv costurile livarii, plata trebuind efectuata in maximum 14 zile de la momentul in care este notificat de utilizator.
Foarte important este si un alt aspect: termenul de 14 zile se poate prelungi cu inca 12 luni in cazul in care comerciantul nu a precizat in mod expres in termenii si conditiile de functionare a magazinului online despre existenta dreptului de returnare.

sursa Libertatea


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.