Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria Angliei ep 2
476 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Angliei ep.1|
401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kate Middleton: Urmatoarea regina a Angliei
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Leeds - Kent, Anglia
1.319 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ascensiunea Plantagenetilor
249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inima Angliei
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  "Dinastia Tudor"
592 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zbuciumatul destin al lui Cuza Voda
436 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dinastia care a supravietuit unei ciume
92 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Padurea Hoia-Baciu
308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Triunghi amoros la Curtea Angliei.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.07.2017  Adauga la favorite 473 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
La numai 25 de ani, Elisabeta, noua regina a Angliei, era o mireasa de ravnit pentru oricare dintre printii Europei. Dar la Curtea ei nu era nici un secret ca exista doar un singur favorit: lordul Robert Dudley. Avea ea puterea sa depaseasca un obstacol major si sa il ia pe acesta in casatorie?

Atat tatal, cat si bunicul sau fusesera executati pentru tradare, dar averile lordului Robert Dudley au inceput sa sporeasca odata cu urcarea Elisabetei I pe tronul Angliei, la 17 noiembrie 1558.

Nascuti in aceeasi zi cu 25 de ani in urma, cei doi fusesera prieteni din copilarie, iar in timpul domniei surorii vitrege a Elisabetei, regina Maria, Dudley isi vanduse din proprietati pentru a o sprijini pe printe­sa dizgratiata. Acum, unul din primele acte date in calitate de regina a fost acela de a-l numi pe Dudley seful grajdurilor regale, o pozitie inalta la Curte. Cand a traversat Londra, 11 zile mai tarziu, pentru a lua in stapanire Turnul Londrei, Elisabeta era insoti­ta de inaltul, chipesul si brunetul Dudley — poreclit „Tiganul“ de catre detractorii sai.

Regina a continuat sa-i confere acestuia si alte fa­voruri, daruindu-i pamanturi, o licenta de a exporta produse din lana fara taxe si locotenenta asupra cas­telului si padurii Windsor. Nu-l scapa niciodata din ochi, laudandu-i frumusetea si inteligenta in fata oricui ar fi ascultat si aparandu-l de critici. Cand i s-a prezentat o lista cu propuneri de ambasadori, Elisabeta a taiat imediat numele lui Dudley; era evi­dent ca dorea ca acesta sa ramana la Curte. In pri­mavara, ambasadorul spaniol scria ca Dudley deti­nea o pozitie privilegiata la Curte, in asa masura in­cat facea doar ceea ce dorea.
Printre grijile cele mai mari ale tinerei regine se nu­mara casatoria si preocuparea de a avea un mostenitor la tron. Tatal sau, Henric al VII-lea, isi scandalizase tara si mai toata Europa cu cele sase casatorii si a lasat regatul sfasiat de dispute privitoare la succesiune. In cei 11 ani scursi de la moartea acestuia, Anglia fusese condusa de unicul sau fiu, firavul Eduard al VI-lea, mort la varsta de 16 ani; de nepopulara sa fiica mai varstnica, Maria, care a domnit doar 5 ani fara sa lase vreun mostenitor; iar acum de Elisabeta, fiica celei de a doua sotii a lui Henric, nefericita Anne Boleyn.

Petitorii europeni nu s-au lasat mult timp astep­tati: un print suedez, ducele de Saxonia, nepotul re­gelui Spaniei. Dar poate ca Elisabeta nu era interesa­ta de astfel de aliante straine si voia in schimb sa-si aleaga un mire englez? Cine altul ar fi o alegere mai buna decat propriul favorit, lordul Dudley?



In calea uniunii dintre Elisabeta si Dudley exista un obstacol: tanarul si chipesul cavaler era deja casato­rit. Cu noua ani in urma, la scurt timp dupa ce implinse 17 ani, Dudley o luase in casatorie pe Amy Robsart, singurul copil al unui nobil de tara si mos­tenitoarea unei averi considerabile.

Printre participantii la nunta s-a numarat si Elisabeta, la acea vre­me doar printesa si departe inca de tronul ce avea sa-i revina mai tarziu. Desi la inceput perechea parea fericita, Dudley era tot mai atras de viata de Curte de la Windsor si isi lasa sotia singura la tara pentru perioade tot mai lungi de timp. Cei doi nu aveau nici un copil.


Lordul Dudley a fost suspectat ca si-ar fi omorat sotia
La vremea cand incepusera sa circule zvonurile de­spre tanarul iubit al reginei si poate viitor sot, nevas­ta acestuia locuia la Cumnor Hail, un domeniu langa Oxford, la aproximativ 75 de kilometri de Londra. Linistea pastorala de la Cumnor Hali a fost intre­rupta brusc in ziua de duminica 8 septembrie 1560 de pregatirile de plecare la targul de tara care se tinea in satul vecin, Abingdon.

Lady Dudley le daduse liber slujitorilor pentru a putea participa la sarbatoare, dar ea se hotarase sa ramana acasa, in locuinta aproape pustie. Seara, cand slujitorii s-au intors, au fost intampinati de o priveliste cumplita: stapana lor zacea moarta, cu gatul frant, la picioarele scarii ce ducea din incaperile ei in ho­lul principal.



Au urmat imediat zvonuri urate care il implicau pe Dudley in moartea sotiei sale, asa ca regina a fost nevoita sa-l indeparteze de la Curte pana la finalizarea anchetei.

Elisabeta a poruncit ca toata Curtea sa poarte doliu dupa lady Dudley, iar doua saptamani mai tarziu era inmormantata dupa serviciul religios in capela regala. In cele din urma, lordul Dudley a fost absolvit de toa­te acuzatiile cu privire la moartea sotiei si i s-a permis sa revina la Curte. Ramasese inca favoritul reginei si, scapat acum de povara unei sotii nedorite, mai era considerat de unii ca posibil consort al acesteia.


Spre sfarsitul secolului, Robert Devereux a devenit protejatul Elisabetei
Cat despre nefericita Amy Robsart, fusese ea victi­ma unui accident sau a unei uneltiri? Istoria, ca si ancheta intreprinsa la vremea respectiva, pare sa il gaseasca nevinovat pe lordul Dudley. Se stia ca sotia sa suferea de cancer la san si adesea fusese auzita rugandu-se la Dumnezeu sa o scape de chin. In fazele inaintate ale bolii, cancerul adesea afecteaza si coloa­na slabind-o, astfel incat pana si cel mai mic soc poate duce la frangerea gatului. Alunecarea pe scara ar fi putut provoca moartea prematura.

Cu Amy Robsart disparuta convenabil de pe scena, regina era libera sa aleaga intre casatoria cu Dudley si o viata de flirturi si amanari — optand pentru cea din urma. Cateva luni mai tarziu ii acorda lui Dudley titlul de conte de Leicester, insa nu i-a permis niciodata sa-si exercite puterea la Curte. Dudley a continuat sa ra­mana in serviciul reginei vreme de inca treizeci de ani, insa s-a recasatorit ulterior de doua ori.

Cat despre Elisabeta, si-a tinut regatul si chiar in­treaga Europa in suspans cu privire la intentiile sale de casatorie vreme de 45 de ani — chiar si dupa ce a trecut de varsta la care ar mai fi putut avea copii. Spre sfarsitul secolului, si-a luat un nou favorit, mult mai tanarul Robert Devereaux, conte de Essex. Dar nici pe acesta nu a dorit sa il ia de sot, iar cand De­vereaux a incercat sa puna mana pe putere, a porun­cit sa fie arestat si executat. Regina Fecioara, cum era numita, a murit in 1603, necasatorita si fara copii, fiind urmata la tron de fiul Mariei, regina Scotiei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.