Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ecografie mamara
2.715 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecocardiografia
1.238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce inseamna, de fapt, operatia „de polipi"?
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce este ecografia?
2.468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecografie oculara
395 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rinichiului polichistic
1.334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amorteala si durerea de la nivelul mainilor.
192 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Capsula endoscopica
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecografii Dopler
1.150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pancreatita acuta, o urgenta medicala
1.198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Ecografia endoscopica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.07.2017  Adauga la favorite 630 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ecografia endoscopica (EUS) combina endoscopia si ecografia pentru a obtine imagini si informatii cu privire la tractul digestiv si tesuturile si organele care il inconjoara. Endoscopia se refera la procedura de introducere a unui cateter in gura sau in rect pentru a vizualiza tractul digestiv. Ecografia foloseste undele de inalta frecventa pentru a produce imagini ale organelor interne precum: ovare, uter, ficat, vezica biliara, pancreas, aorta, etc.
Imaginile oferite de EUS sunt de o mai buna calitate deoarece endoscopul echipat cu un transductor permite acestuia din urma sa se apropie si mai mult de organele care trebuie studiate. EUS poate oferi informatii si cu privire la straturile peretelui intestinal si zonele invecinate precum nodulii limfatici si vase de sange.
O ecografie traditionala nu ofera intotdeauna cele mai bune informatii. In cadrul EUS, un transductor mic se instaleaza la capatul endoscopului. Prin introducerea endoscopului in tractul digestiv, medicul specialist poate obtine o imagine de calitate a organelor.
EUS mai poate fi folosit concomitent cu ecografia Doppler pentru studierea fluxului sangelui dar si prelevarii de tesut. Tesutul sau celulele astfel obtinute pot si examinate de un patologist cu ajutorul microscopului. Acest proces de obtinere a tesutului cu ajutorul unui ac fin se numeste aspiratie cu ac fin.

DE CE SE FACE TESTUL?

EUS poate fi folosit in urmatoarele situatii:

diagnosticarea cancerului esofagian, stomacal, pancreatic si rectal;
diagnosticarea si stabilirea etapei cancerului pulmonar;
evaluarea pancreatitiei cronice si a altor chisturi pancreatice;
examinarea anormalitatilor cailor biliare precum calculii biliari sau tumori hepatice;
evaluarea muschilor rectului si canalului anal pentru identificarea cauzelor incontinentei.
Stabilirea stadiului in care se afla un anumit tip de cancer a devenit utilizarea principala a EUS. Prognoza unui pacient care sufera de cancer este strans legata de stadiul in care se afla cancerul in momentul descoperirii acestuia. De exemplu, descoperirea unui cancer de colon in stadiu incipient poate insemna supravietuirea pacientului. EUS poate oferi informatii cu privire la nivelul de penetrare a cancerului si raspandirea acestuia in tesuturi si nodulii limfatici, informatie esentiala pentru stabilirea stadiului.

PREGATIRE PACIENT

Medicul trebuie sa fie constient de starea de sanatate a pacientului, si in special daca acesta are alergii sau alte afectiuni cronice cum ar fi afectiuni cardiace, boli pulmonare, diabet.
Pacientul va fi intrebat daca este alergic la iod (substanta de contrast poate contine iod). Daca medicul considera ca va efectua o aspiratie cu ac fin, trebuie sa stie daca pacientul are probleme cu privire la coagularea sangelui.
Pentru efectuarea EUS, pacientul trebuie sa aiba stomacul gol ceea ce inseamna ca pacientul nu trebuie sa consume alimente sau lichide cu 6 ore inainte de investigatie. In cazul unei EUS rectale, pacientul ar putea fi nevoit sa faca una sau mai multe clisme sau sa ia laxative.

CUM SE FACE TESTUL?

Medicul il va informa pe pacient cu privire la efectuarea procedurii si va raspunde la orice intrebare. Pacientul va fi rugat apoi sa semneze un formular de consimtamant.
Pacientul se va schimba apoi intr-un halat pus la dispozitie de spital. Pacientului i se administra o injectie intravenoasa care sa contina sedativul sau anumite medicamente, daca este cazul. Anestezia este folosita in foarte putine cazuri. Pentru a i se monitoriza presiunea, pulsul si nivelul de oxigen, pacientului i se vor aplica pe piele cativa electrozi.
Dupa ce sedativele isi fac efectul, se va efectua procedura incepand cu introducerea endoscopului. Medicul va examina imaginile oferite de endoscop pe un monitor, iar ecografia pe altul. Procedura dureaza de obicei intre 30 si 90 minute, in functie de complexitate sau daca se efectueaza si aspiratia cu ac fin.

CUM SE SIMTE TESTUL?

Datorita faptului ca este sedat, pacientul nu va simti nici un disconfort. Dupa efectuarea investigatiei, pacientul poate resimti stari de somnolenta si imposibilitatea a consuma alimente sau lichide. De asemenea, balonarea este un efect secundar temporar.

RISCURI

EUS este o procedura sigura si nedureroasa. Totusi, complicatiile care pot aparea sunt cele asemanatoare cu efectuarea endoscopiei. Pacientul poate dezvolta iritatii sau greturi din cauza medicamentelor administrate. O umflatura poate aparea in locul introducerii acului pentru injectia intravenoasa. Una din cele mai serioase complicatii poate fi perforarea peretelui intestinal care ar necesita o interventie chirurgicala pentru a fi remediata.

REZULTATE

Dupa trezirea completa a pacientului, medicul va discuta cu acesta rezultatele investigatiei.

CE POATE AFECTA TESTUL?

Rezultatele testului nu sunt concludente daca pacientul a consumat lichide sau alimente in cele 6 ore premergatoare efectuarii investigatiei.

ALTE INFORMATII

Ecografia endoscopica permite determinarea mai precisa a stadiului TNM a carcinomului esofagian, deoarece evidentiaza cu precizie profunzimea invaziei tumorale si adenopatiile regionale, fiind mai putin eficienta pentru determinarea metastazelor la distanta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.