Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Korcula , Croatia
214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Croatia-Umag
1.152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Teatrul National Croat din Split
190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Croatia
734 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omis, Croatia
259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stiniva-Croatia
867 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Croatia paradisul exotic
1.192 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ancient Thira-Santorini
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
01:41
  Dubrovnic, Croatia
1.078 vizite - 0 comentarii
adaugat de lavinia
 
01:36
  Dubrovnik, Croatia
1.691 vizite - 1 comentarii
adaugat de lavinia
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Split, Croatia: Ancient Dalmatian City

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.09.2011  Adauga la favorite 735 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Split (italiana: Spalato, dalmata: Spalatro) este cel mai mare si mai important oras din Dalmatia, centrul cantonului Split-Dalmatia. Cu o populatie de 179.932 locuitori (2001) este al doilea cel mai mare oras din Croatia.

Split traieste din turism, pescuit, vin si industriile hartiei, chimica. Este de asemenea un punct de trafic pentru Dalmatia: in majoritatea insulelor din mijlocul Dalmatiei nu se poate ajunge fara a trece prin portul Split (de obicei se merge cu feriboturile Jadrolinija). Asta include si insule Brac, Hvar si Solta, dar si Vis sau Lastovo care sunt mai distante. Aeroportul din Split in localitatea Kastel-Stafilic este adeseori prima oprire pentru turistii din aceasta regiune.

Split este cunoscut pentru Palatul lui Diocletian si Catedrala sa cu faimosul turn cu clopot. In prezent, Split este locul unde traieste arhiepiscopul. In ciuda existentei vechii cetati antice Salona (astazi Solin) la nord de Splitul de astazi, constructia orasului a inceput prin palatul imparatului roman. Diocletian, care a condus intre 284 si 305 a ordonat constructia sa in anul 300. In secolul VII, imensa cladire a fost inaugurata - primii cetateni ai asezarii Split s-au instalat in spatele zidurilor. Chiar si astazi, palatul constituie centrul orasului, plin fiind de magazine si piete, aflate in pe strazile fostului palat, iar catedrala (mausoleu in timpul lui Diocletian) se afla chiar in centrul sau.

Dupa aceasta, Split a apartinut o lunga perioada de Venetia (in secolul XIV si apoi din nou din 1420), pana ce a cazut sub dominatia Austro-Ungariei in 1797. Provincia Dalmatia, s-a reunit mai tarziu cu Croatia si Split este inglobat in aceasta (la acea vreme Iugoslavia) pana in ziua de astazi. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, o parte din facilitatile portului au fost bombardate.

Split este considerat uneori capitala Dalmatiei, dar nu exista o asemenea unitate guvernamentala in prezen, si capitala traditionala este orasul Zadar.

Centrul vechi istoric si Palatul lui Diocletian din Split au fost inscrise in anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.