Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  In interiorul KGB - teroarea Uniunii Sovietice
556 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Invazia turca in Cipru si divizarea insulei in 1974
141 vizite - 0 comentarii
adaugat de irina
 
  Moartea ultimului tar: executia Romanovilor
953 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  1 Decembrie 1918 –Cum s-a facut Marea Unire
172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Unire din 1918
986 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Revolutiei Fraceze / Documentar
1.114 vizite - 0 comentarii
adaugat de piata
 
  Vietile curtezanelor -Madame de Pompadour
711 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe urmele Regelui Arthur / documentar 49 minute
1.205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revolutia lui Tudor Vladimirescu
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Woodrow Wilson - SUA intra in Primul Razboi Mondial
641 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Genrikh Yagoda si infiintarea CEKA

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.05.2017  Adauga la favorite 433 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Exista in istoria omenirii o data care este aproape uitata. Intre 19 si 20 decembrie 1917, in contextul Revolutiei bolsevice si al razboiului civil din Rusia, Lenin a semnat un decret pentru formarea Comisiei extraordinare pe intreaga Rusie pentru combaterea contrarevolutiei si sabotajului, cunoscuta si sub numele de CEKA.

La foarte scurt timp, CEKA a devenit cea mai larga si brutala institutie de securitate si, avand in vedere urmasii acesteia - o serie lunga care cuprinde OGPU, NKVD si KGB - serviciile secrete sovietice au fost motorul celui mai mare genocid al istoriei moderne. Au inchis, torturat sau omorat mai mult de 30 de milioane de rusi si/sau est-europeni. Chiar si istoricii sovietici din perioada post-stalinista stabilesc un numar care variaza intre 20 si 40 de milioane de morti.

O particularitate insa, care de cele mai multe ori este trecuta cu vederea intr-un mod (socant de) natural, este ca evreii, care formau undeva la 5% din populatia Rusiei la acea vreme, aveau pozitii de putere insemnate in fazele incipiente ale regimului bolsevic. Nume precum Lenin, Trotki si subiectul acestui articol, Genrikh Yagoda, cel care a fondat primul si cel mai mare instrument de ucidere sistematica in masa, numita Administratia Generala a Lagarelor de munca fortata, sau mai cunoscut si sub numele generic de gulag. Alte persoane importante din cercul lui Yagoda, care au creat si au administrat gulagurile, Aron Solts, Lazar Kogan, Naftaly Frenkel, Matvei Berman si Yakov Rappoport erau de asemenea evrei. Conform unor statistici, in 1934 38,5% din cei care ocupau pozitii de putere erau de origini evreiesti.

Istoria acestei organizatii este extrem de complexa, dar un lucru cert iese in evidenta, deasupra tuturor. In variile sale manifestari, organizatia a adus un genocid care s-a extins nu numai la vietile umane distruse, ci si la intreaga ordine sociala si culturala: intregi straturi sociale au fost distruse - fermieri, minoritati etnice, burghezi, intelectuali, artisti si dincolo de formele concrete, de foamete, saracie si executii, bolsevicii au urmarit instaurarea unei noi ordini.

In cartea scrisa de istoricul Niall Ferguson numita The War of the World, autorul spune ca nicio alta revolutia din istoria omenirii si-a devorat copiii cu un asemenea apetit ca Revolutia bolsevica.

Acest lucru nu se putea face in lipsa unui sistem bine pus la punct, iar acest sistem nu putea fi elaborat fara oamenii cu predispozitia necesara, iar din pacate regimul nu a dus lipsa de acestia, de la turnatori, executori, judecatori, garzi si chiar stanga progresista occidentala de la acea vreme care a fost deceptionata de aceasta miscare si care a blocat orice tentativa a occidentalilor de a se implica in oprirea masacrului din est.

Genrikh Yagoda s-a nascut intr-o familie de evrei

Genrikh Yagoda este fara dar si poate una dintre cele mai reprezentative figuri. A fost nascut intr-o familie de evrei din Rybinsk pe 7 noiembrie 1891. In 1907, a fost sub influenta politica a lui Yakov Sverdlov, un bolsevic proeminent al acelui timp. S-a casatorit cu nepoata acestuia, Ida Averbach.

Dupa Octombrie Rosu din 1917, Yagoda a devenit membru CEKA. Pe vremea aceea, liderul organizatiei era Felix Dzerzhinsky, care in 1918 a declarat: „suntem pentru teroarea organizata - acest lucru trebuie spus pe fata. Teroarea este o necesitate absoluta in timpul revolutiei. Scopul nostru este sa luptam impotriva inamicilor guvernului sovietic si a noii ordini a vietii. Judecam rapid si in majoritatea cazurilor trece doar o zi de la arestarea criminalului pana la sentinta finala. Cand sunt confruntati cu dovezi, majoritatea criminalilor admit; si ce confesiune are o greutate mai mare ca cea a criminalului insusi".

Lev Kamenev, membru proeminent al Comitetului Central, numit si Politburo, a dezvaluit: „nu exista nicio masura luata de guvernul sovietic care sa fi putut fi pusa in aplicare fara ajutorul CEKA. Acesta este cel mai bun exemplu de disciplina comunista".

''Cand noi bolsevicii vrem sa facem ceva, inchidem ochii la tot ce-i in jur''

In 1922, CEKA a fost inlocuit de OGPU. La moartea lui Dzerzhinsky in 1926, Vyacheslav Menzhinsky a venit la puterea organizatiei si Yagoda devenise mana dreapta a acestuia.

In 30 ianuarie 1930, Politburo a aprobat lichidarea taranilor liberi (kulak) in scopul colectivizarii averilor acestora, la ordinele lui Stalin. Aceasta masura presupunea ca taranii liberi sa fie impartiti in trei categorii: prima categorie sa fie cei executati, a doua continea intemnitarea, iar a treia categorie deportarea. In timpul acestei actiuni au avut loc aproximativ 2.200 de rebeliuni care au implicat mai mult de 800.000 de oameni. Lavrenti Beria, care a participat la aceasta operatiune, a spus: „cand noi bolsevicii vrem sa facem ceva, inchidem ochii la tot ce-i in jur".

De asemenea, oamenii lui Yagoda au fost implicati in aceasta operatiune si, conform lui Raphael R. Abramovitch, autorul cartii Revolutia sovietica: 1917 - 1939 (1962), Yagoda i-a spus lui Stalin ca „singurul mod de a te comporta cu acesti culaci este cu gloantele".

Taranii, ca raspuns, au inceput sa-si omoarele animalele si proviziile si se estimeaza ca aproximativ 14 milioane de animale domestice au fost omorate pentru a nu cadea in mainile bolsevicilor.

Acesta este contextul care a dus la formarea gulagurilor, un sistem mai complex si mai bine pus la punct pentru instaurarea terorii sistematice. De asemenea, Stalin a ordonat ca aceste lagare de concentrare sa nu fie doar pentru „reabilitare", ci si pentru munca fortata. Elaborarea cadrului operational a fost inceputa de Vladimir Menzhinski, seful OGPU. Insa, Menzhinski era seful acestei organizatii doar cu numele, majoritatea operatiunlor fiind conduse de Yagoda.

Constructia Canalului Marea Alba-Marea Baltica, unde au existat pierderi imense de vieti omenesti, a fost supervizata de acesta. De asemenea, a supervizat numeroase actiuni de colectivizare si santiere unde munceau prizonierii gulagurilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)