Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria agentului britanic Zigzag - Eddie Chapman 4/4
1.290 vizite - 0 comentarii
adaugat de anda
 
  Istoria agentului britanic Zigzag - Eddie Chapman 3/4
1.063 vizite - 0 comentarii
adaugat de anda
 
  Istoria agentului britanic Zigzag - Eddie Chapman 2/4
1.003 vizite - 0 comentarii
adaugat de anda
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
8.948 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
720 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Winston Churchill: ultimii 20 de ani (1945 -1965)
1.714 vizite - 0 comentarii
adaugat de lazar
 
  Istoria Universului in 2 minute
2.023 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.541 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.137 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria agentului britanic Zigzag - Eddie Chapman 1/4

 
 
 
 
 
Adaugat de anda 10.05.2017  Adauga la favorite 1.109 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Spionul ZIG ZAG. Aventurile unui agent cu amante platite de Hitler si Churchill

In fata atacurilor cu rachete germane – la aceea vreme de neoprit cu mijloacele aflate la dispozitie – britanicii au recurs la dezinformare pentru a-i convinge pe germani sa-si redirectioneze armele astfel incat sa ocoleasca adevaratele tinte. Deoarece nici un avion german nu mai putea zbura deasupra Angliei pe timpul zilei, militarilor de la Berlin le lipseau informatiile referitoare la locul de impact al rachetelor lor. Serviciile secrete de la Londra s-au folosit de agenti dubli pentru a transmite germanilor informatii false – ceea ce a dus la devierea rachetelor. MI-5 si MI-6 au condus o ampla operatiune de “intoarcere" a agentilor care lucrau pentru serviciile secrete naziste, operatiune cunoscuta sub denumirea Double Cross.
Cel mai impresionant caz este cel al spionului ZIGZAG – un fost spargator de seifuri din Londra devenit spion. Fara indoiala un patriot, ZIGZAG – pe adevaratul sau nume Eddie Chapman – si-a servit tara, insa a ramas fidel pana la sfarsitul vietii adevaratelor sale pasiuni: bautura, femeile si jocurile de noroc. La un moment dat Chapman le-a propus britanicilor sa-l ucida pe Hitler – insa I s-a ordonat sa nu intreprinda nicio astfel de actiune. Agentul ZIGZAG a murit in 1997, in varsta de 83 de ani – si de si dosarele privitoare la actiunile sale din timpul razboiului au fost facute publice in 2005, cauzele mortii sale nu au fost communicate oficial.

Un escroc cu principii

Chapman si-a inceput cariera in 1934 cand a dezertat din regimentul Coldstream Guards pentru a deveni spargator de seifuri in Londra. La acea data avea in spate o copilarie traita in saracie – mama sa murise de tuberculoza in 1925 – nereusind sa absolve nici o scoala. Conform dosarelor MI-5, intre 1935 si 1939 Chapman a resit sa acumuleze mai multe condamnari pentru furt, tentative de intrare prin efractie, comportament indecent si santaj. Un seducator eficient, Chapman a reusit sa cucereasca mai multe femei bogate, pe care le-a fotografiat apoi dezbracate cu ajutorul unui prieten si a incercat sa le santajeze. Chapman a primit o condamnare la doi ani inchisoare in 1939 – condamnare marita la trei ani dupa o evadare reusita. In octombrie 1941 Chapman avea sa fie eliberat din inchisoare de germanii care au ocupat Insulele Canalului, din canalul Manecii. In aceasta perioada Chapman a reusit sa invete in celula inchisorii limbile germana si franceza.

“Se considera a fi un escroc cu principii, ceea ce constituie o eticheta care il descrie foarte bine",

avea sa scrie un ofiter britanic de informatii in una din multele caracterizari care i-au fost facute. La putina vreme dupa eliberare Chapman se adreseaza serviciilor secrete germane, comunicandu-le dorinta sa de a deveni spion.

Agentul dublu

Chapman a fost recrutat de Stephan Albert von Groning si trimis in Franta unde a fost antrenat in tehnici de sabotaj si folosirea radio-ului. A fost parasutat in Anglia pe 16 decembrie 1942, misiunea sa fiind sa comita cat mai multe acte de sabotaj impotriva fabricii de avioane Havilland din Hatfield, unde erau construite avioanele Mosquito. Imediat dupa ce a aterizat Chapman s-a predat politiei britanice si a informat autoritatile asupra misiunii sale. Serviciile secrete de la Londra stiau despre msiunea lui Chapman datorita interceptarii si decodificarii mesajelor germane. In urma interogatoriilor la care a fost supus Chapman s-a dovedit a fi credincios Marii Britanii, iar MI-5 a decis sa-l foloseasca in calitate de agent dublu. Autoritatile de la Londra au depuse eforturi pentru insecnarea unui sabotaj reusit la fabrica Havilland – o operatiune ampla care a inclus fotografii si articole publicate in presa. Serviciile secrete s-au ocupat si de organizarea voiajului lui Chapman inapoi pe continent, via Portugalia. Von Groning ii spusese lui Chapman ca daca va reusi sa-si indeplineasca misiunea va fi rasplatit cu o participare la o manifestatie nazista, unde se va afla in imediata apropiere a lui Hitler. Chapman s-a oferit sa duca la indeplinire un atentat sinucigas care sa-l ucida pe dictatorul german, insa serviciile secret britanice au respins aceasta oferta – motivele acestei decizii nefiind cunoscute.

La intoarcerea sa in Germania, Chapman a fost decorat cu Crucea de Fier si rasplatit cu 100.000 de Reichsmark ca si un iaht personal.

“Germanii au ajuns sa-l iubeasca pe Chapman. Insa desi a trecut in mod cinic prin toate formele de manifestare ale acestei iubiri, el nu a raspuns cu aceleasi sentimente. Chapman s-a iubit pe sine, a iubit aventura si si-a iubit tara, cel mai probabil in aceasta ordine",

se arata intr-un raport al serviciilor secrete britanice.

Deturnarea rachetelor

Chapman a fost trimis de germani in Norvegia, unde a predat la o scoala de spionaj din Oslo. Debarcarea aliata din Normandia a facut ca Chapman sa fie trimis inca o data la Londra, avand misiunea sa trimita rapoarte periodice cu privire la eficienta rachetelor V-


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.