Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sindromul metabolic. Ce este si cum il tratam
21 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum scazi nivelul de CORTIZOL;
136 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul Cotard,
1.322 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul de oboseala cronica
575 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul Moebius,
1.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul Poland
1.953 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul Ehlers-Danlos
993 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul de colon iritabil -
170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
04:34
  Card personalizat de control al stresului
1.235 vizite - 0 comentarii
adaugat de babaciune
 
  Simptome ale deficitului de magneziu
333 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Sindromul de stres al ingrijitorului: ce este?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.04.2017  Adauga la favorite 885 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sindromul de stres al ingrijitorului, o problema frecventa in randul femeilor
Stresul te poate afecta daca suferi de sindromul de stres al ingrijitorului

Statisticile prezinta o realitate sumbra. Responsabilitatea de a ingriji o persoana dependenta cade aproape intotdeauna asupra femeilor. Un astfel de rol implica multa iubire si daruire, intre ingrijitor si bolnav existand legaturi emotionale si fizice foarte puternice.

Ingrijitorii sunt perfect constienti de faptul ca nu isi pot abandona ruda bolnava si nici nu pot intoarce spatele unei persoane care are nevoie de ajutor pentru a trai de pe o zi pe alta. Insa exista anumite realitati care trebuie luate in considerare inainte ca cineva—in special o femeie—sa-si asume rolul de ingrijitor al unei persoane bolnave:

Aproape 60% dintre cei care au in grija un membru al familiei infirm trebuie sa renunte la cariera pentru un timp.
A fi ingrijitor inseamna a urmari persoana infirma 24 de ore din 24.
In general, persoanele care isi asuma rolul de ingrijitor fac asta din dragoste si daruire fata de bolnav. Astfel, ingrijitorul va experimenta mereu anxietate si isi va face griji ca bolnavului i s-ar putea face rau subit sau ar putea avea nevoie de ceva. Oricine trebuie sa faca o pauza din cand in cand, motiv pentru care orice ingrijitor ar trebui sa primeasca ajutor din partea altor membrii ai familiei.
Majoritatea persoanelor care decid sa ingrijeasca o persoana draga nu au pregatirea necesara pentru a-si asuma acest rol. Deseori acestea sunt coplesite de sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca, nu stiu cum sa miste bolnavul in mod corespunzator sau fac greseli in ceea ce priveste dieta, igiena sau administrarea medicamentelor.
Ingrijitorii au, de obicei, varsta cuprinsa 50 si 60 de ani—adica acestia sunt persoane care probabil sufera si ele de probleme de sanatate sau au o mobilitate scazuta.
Nu este exclus ca un ingrijitor sa aiba mai multe persoane in grija sa, inclusiv copii mici.
Cei care isi asuma rolul de ingrijitor au foarte putin timp liber in care sa se poata distra sau delecta cu hobbyurile proprii. Vietile acestora sunt coplesite de stres, iar efectele nocive ale unui asemenea stil de viata se fac simtite in cele din urma.
Semnale de avertizare ca suferi de sindromul de stres al ingrijitorului
Sindromul de stres al ingrijitorului poate produce epuizare
Persoanele care au in grija lor o persoana infirma deseori nu-si dau seama ca ei insisi experimenteaza probleme emotionale si fizice, precum cele provocate de sindromul de stres al ingrijitorului.

Nu este deloc neobisnuit ca starea de sanatate si calitatea vietii bolnavului sa se imbunatateasca, in timp ce ingrijitorul experimenteaza oboseala cronica, probleme de spate, stres, anxietate sau chiar depresie.

Iata care sunt principalele semne de avertizare:

Epuizare mentala si fizica
Tulburari de somn
Schimbari bruste ale dispozitiei
Fluctuatii ale greutatii corporale
Dependenta de analgezice
Izolare sociala
Tulburari cognitive, cum ar fi pierderi de memorie sau dificultati de concentrare
Sfaturi pentru a preveni sindromul de stres al ingrijitorului
Sindromul de stres al ingrijitorului apare cand ingrijim o ruda bolnava
Fa-ti timp in fiecare zi pentru tine insuti.
Invata sa-ti imparti responsabilitatile cu alte persoane. Acest sfat este esential deoarece sarcina de a ingriji un bolnav nu ar trebui sa fie indeplinita exclusiv de un singur individ. Pentru a evita sindromul de stres al ingrijitorului, te sfatuim sa apelezi la ceilalti membri ai familiei tale sau la serviciile unui asistent social. A cere ajutor nu inseamna ca „nu-ti pasa" de bolnav. Din contra, cu cat vei avea mai mult ajutor la dispozitie, cu atat bolnavului ii va fi mai bine. Mai mult, simtindu-te bine, ii vei fi de mai mare ajutor celui pe care il ingrijesti, insa situatia va fi exact invers daca esti epuizat sau deprimat.
Informeaza-te asupra afectiunii de care sufera persoana pe care o ingrijesti. Apeleaza la sfaturile profesionistilor, astfel incat sa stii ce trebuie sa faci pentru a-ti indeplini sarcinile in mod corespunzator.
Nu-ti neglija viata sociala si incearca sa petreci timp cu prietenii tai oricand este posibil. Este esential sa-ti protejezi sanatatea emotionala si sa te mentii fericit daca vrei sa eviti sindromul de stres al ingrijitorului.
Rezerva-ti timp pentru exercitii fizice. Acest aspect este foarte important daca suferi de sindromul de stres al ingrijitorului, asadar iesi la plimbare zilnic, fa exercitii de intindere acasa si acorda o atentie speciala spatelui tau.
Daca te simti coplesit, nu ezita sa consulti un profesionist. Medicul nu exista doar pentru a ajuta bolnavul pe care il ingrijesti, sfaturile acestui iti pot fi folositoare si tie. Si tu esti important, iar bolnavul va suferi si el sau ea daca tu te imbolnavesti. Este esential sa ceri ajutor daca te simti suprasolicitat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.