Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  William Cuceritorul - Cucerirea Angliei (28 sept.1066)
1.598 vizite - 0 comentarii
adaugat de tony
 
  SOS WORCESTERSHIRE
245 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SOS WORCESTERSHIRE -cand a fost inventat.
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gladstone si Disraeli - Confruntarea titanilor / Ep. 1/6
643 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Gladstone si Disraeli - Confruntarea titanilor / Ep. 3/6
572 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Gladstone si Disraeli - Confruntarea titanilor / Ep. 5/6
527 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Imparatul mustelor - William Golding
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camera de chihlimbar a tarului Petru cel Mare
671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Windsor
713 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Irlandei - Secolul al XVII-lea
612 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

William Cuceritorul

 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.04.2017  Adauga la favorite 277 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi)
   
 
Wilhelm Dupa ce statului roman se dizolva, Anglia sufera val dupa val de invadatori anglo-saxonu si vikingi.

in 1066, William Cuceritorul ajunge in continent cu idealurile despre cavalerism si un concept cu totul nou de monarhie.

William s-a nascut la Falaise, Normandia ca fiu nelegitim al lui Robert I, duce de Normandia si al metresei sale Arlette, fiica unui tabacar din orasul Falaise. Mai tarziu, mama lui s-a casatorit cu Herluin de Conteville cu care a avut doi copii. In afara de cei doi frati vitregi, Odo de Bayeux si Robert, Conte de Mortain, William mai avea o sora, Adelaide de Normandia, un alt copil al lui Robert.

Ducele l-a desemnat mostenitor pe William, iar la moartea sa care a survenit in 1035, William a devenit duce de Normandia la varsta de sapte ani. In primii ani ai domniei sale aveau loc in mod frecvent revolte, iar in cateva ocazii ducele abia a scapat din fata mortii. La varsta de 20 de ani, William devenise un conducator abil si era sustinut de regele Henric I al Frantei. Ulterior, Henric i-a devenit dusman, insa William a supravietuit in urma acestui conflict si in 1063 a extins granitele ducatului si asupra regiunii Maine.


In anul 1050, William s-a casatorit cu Mathilde de Flandra, fiica lui Baudouin al V-lea, conte de Flandra. Papa Leon al IX-lea a avut unele reticente privitoare la aceasta casatorie, intrucat intre William si Mathilde exista o inrudire de sange destul de apropiata. Mathildei i se atribuie celebra tapiserie pastrata la Bayeux (Franta), in care este povestita, in imagini, expeditia lui William in Anglia (1066).In anul 1051, William a vizitat Anglia si l-a intalnit pe varul sau Eduard Confesorul, rege al Angliei, care nu avea mostenitori directi. Potrivit istoricilor normanzi, Eduard i-a promis lui William sa-l lase mostenitor. Totusi, pe patul de moarte, Eduard a incredintat regatul lui Harold Godwinson, capul celei mai importante familii nobiliare din Anglia, mai puternica decat insusi regele. In ianuarie 1066, regele Eduard a murit, iar Harold Godwinson a fost proclamat Regele Harold al II-lea. In septembrie, Tostig, fratele lui Harold al II, s-a aliat cu regele Harald al III-lea al Norvegiei si au invadat Anglia prin Scotia. Pe 25 septembrie, regele Harold i-a infruntat pe amandoi la Stamford Bridge, unde i-a infrant si ucis.
Ridicand pretentii la tronul englez, William, duce de Normandia, invadeaza Anglia la Pevensey, pe coasta de sud-est a peninsulei britanice, la data de 28 septembrie 1066. Victoria ce a urmat asupra regelui Harold al II-lea in batalia de la Hastings a marcat inceputul unei noi ere in istoria britanica. William a avansat spre Londra care i s-a supus. In ziua de Craciun a anului 1066, William Cuceritorul a fost incoronat ca intaiul rege normand al Angliei, la Catedrala Westminster, iar perioada anglo-saxona a istoriei britanice s-a sfarsit. Limba franceza a devenit limba oficiala a curtii regale si treptat s-a contopit cu limba anglo-saxona, dand nastere limbii engleze moderne.

William I s-a dovedit a fi un rege eficace pentru Anglia. In anul 1086 a fost realizat un mare recensamant - numit Domesday Book - al terenurilor si al populatiei din Anglia, prin care s-a tinut o evidenta precisa a tuturor proprietatilor funciare, fiind mentionate suprafata fiecarui domeniu, animalele, inventarul agricol, venitul, numarul, situatia juridica si obigatiile taranilor dependenti, indatoririle vasalilor etc


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)